Apabila kes jangkitan Covid-19 semakin meingkat, ramai yang berkongsi pengalaman apabila disahkan positif sepanjang menjalani rawatan di hospital.

Setiap pengalaman itu berbeza-beza, kerana masing-masing dalam tahap kondisi tertentu. Namun apa juga kisah dikongsikan memberi kita peringatan agar sentiasa menjaga kesihatan kendiri bagi mengelak menjadi pesakit seterusnya.

Seperti perkongsian wanita ini Juliana Herni Jobli yang memberitahu berdepan saat getir apabila suami tercinta disahkan positif hingga terpaksa dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU).

Menurutnya, perkongsian ini adalah bertujuan untuk memberi kesedaran kepada masyarakat di luar sana supaya lebih berhati-hati dengan virus yang boleh membunuh ini.

Namun selepas 41 hari, suaminya berjaya melepasi tahap kritikal dan dibenarkan pulang walaupun masih perlu menjalani rawataan kendiri.

Sana sini hentam di soc med. Terpanggil berkongsi pengalaman sebenar suami dijangkiti Covid19, Tahap 5. Sekelip mata nak jadi. Percayalah, covid struggle is real. Jangan ambil mudah. Jangan kata tak bahaya. Tak bahaya pada kita, mungkin bahaya pada org lain. Kita hambaNya. Kita tak tau mungkin kita seterusnya dipilih sebagai pesakit Covid?

Sebelum cerita panjang lebar, saya a\mohon maaf awal awal. Harap Posting ini dapat create awareness. Bukan untuk menuding jari pada sesiapa pun. Baca dengan hati yang terbuka. Malah saya berterima kasih pada semua Dr., Nurse dan petugas Hospital Sungai Buloh, Hospital Sabak Bernam serta Klinik Klinik yang berkaitan.

Saya mulakan cerita 7 hari sebelum suami masuk Wad ICU, HSB

– Isnin

Ke Klinik sebab rasa tak sihat tapi tak demam, tak selsema, & tak batuk. Suhu 36.5 Normal Temperature. Suami makan ubat & Selasa keja macam biasa.

– Rabu

Ke Emergency Hospital sebab sesak nafas sampai cramp masa tengah solat Isyak. Dapat neb asthma. Lega sikit katanya dan balik rumah dalam jam 1 pagi.

7 hari sebelum admit.

– Khamis

Pergi keja macam biasa. Balik tu start tak sihat.

– Jumaat

Suami mula demam, hilang selera makan dan badan lesu.

– Sabtu

Rasa pelik sbb nampak demam suami tak kebah dan terus bawa ke Klinik untuk Swab test tapi appoinment esok pagi jam 9:00 pagi. Dr. bagi neb asthma 2 kali tapi nafas masih tak elok. Dr. bagi surat refer ke Hospital. Sampai hospital, Buat X-ray, suspek jangkitan kuman & buat swab test. Kena tahan Wad Sari. Last jumpe sebelum dia masuk Wad. Balik rumah 2 kali ambik baju dan patah balik ambik ubat. Otak jem dah masa ni. Tak cukup rehat.

– Ahad

Kemuncak kepada semua. Petang dapat result positif. Suami makin sesak nafas & kena pindahkan ke Hospital Sungai Buloh, ringkasnya kena koma dan masuk tiub ventilator. Peluang untuk hidup tipis lagi lagi bagi dia yang hidap kencing manis. High risk.Luluh hati dengar. Hanya Allah sahaja yang tahu perasaan kami semua. Nangis masa video call before masuk tiub. Jam 1 pagi Dr call bagi tau berjaya masukkan tiub after try 5 kali dan akan hantar suami ke Hospital Sg Buloh. Apa apa Wad ICU East Wing HSB akan maklum.

Sambung Cerita di Wad ICU

IKLAN

-Day 1, jam 12:30 tenghari Dr. call update keadaan suami yang sampai hospital jam 5 pagi & pakai alat bantuan pernafasan 100% dengan paru paru teruk dijangkiti kuman ( kuman & covid19 aktif). Dr terangkan 1 persatu keadaan suami. Jelas dan tepat. Dr tanya sejarah dia merokok ke tak? Bila last kena asthma? Dia last merokok (social smoker) & asthma masa panjat Kinabalu Tahun 2017.

Dr bagi tau keadaan suami masa tu meniarap untuk make sure lebih banyak oksigen dia terima. Dr pesan apepun percaya dengan ketentuan Allah. Dorang akan sedaya upaya selamatkan suami. Dr maklum akan update keadaan suami bila bila (kritikal) atau setiap hari jam 12 tengahari sampai 2 petang (if tak ada apa-apa). Bermulalah episod tak tido malam. Tak boleh tido. Masuk toilet pun bwk HP. Asalkan bunyi HP debar.

Admit Hospital Sabak Bernam.

– Day 2, Dr bagi tau suami dalam keadaan tiarap dari semalam dan akan terlentangkan semula.  Prosedur tiarap tak boleh lebih 16 jam. Kalau terlentang dia ok akan terus terlentang. Dia masih tak sedar. Tiap kali tunggu Dr call memang berdebar debar.

– Day 3, after terlentang dia masih tak stabil. Pakai alat bantuan pernafasan 100 % dan manage untuk tiarapkan semula. Masa tiarap oksigen reduce ke 45%.

– Day 4, Dr bagi tau akan buat CT Scan which is pun ada risiko. Cecair akan effect buah pinggang. Kita tahu Dr lebih pakar dan Allah maha Penyembuh. Akur saja dengan apa yg Dr maklumkan.

– Day 5, after buat CT Scan Dr maklum suami kena jangkitan Pnuemonia teruk akibat Covid ni. Darah beku dalam Lung dia. Dr on kan ubat cair darah 2 kali sehari untuk treatment. Dr maklum no specific rawatan atau ubat untuk Covid. Dr terangkan 1 persatu keadaan suami. Kalo ada ayat ayat ni tak betul bukan salah Dr terangkan tapi salah i yang tak paham term medic.

Biarpun ko belajar biologi masa SPM. Mmg tak faham. Banyak refer pada ipar duai. Suami dah sedar sikit masa ni. Then mtk tlg Dr pesan kat suami yg kami semua sihat &negative. Risau dia risaukan kami semua. Request Dr nak video call & Alhamdulilah dapat cakap dgn suami even dia xleh cakap apa apa (ada tiub ventilator). Biarpun dia taak boleh cakap dapat tgk dia kelip-kelip mata tanda faham apa kita cakap lega sikit. Cakap kat dia terus kuat semangat,Yakin pertolongan Allah sangat dekat & zikir Ya Latif.

– Day 6, keadaan suami mula stabil. Masih pakai tiub. Dr cakap muscle dia strong. Suami bg respon bila Dr panggil. Alhamdulillah.

After 5 days di HSB( 1st time dapat cakap) tapi masih tak berapa sedar.

– Day 7, Dr update bagi tau perkembangan suami makin stabil. Which is perkembangan positif. Now dah pakai oksigen kedua rendah. From 1st day suami masuk wad ICU, keadaan suami much better. Clinically OK. Mkn susu melalui tiub. Dr plan untuk cabut tiub if condition betul-betul ok. Ada risiko jugak takut cabut then kena pasang balik.

– Day 8, Dr maklum dah cabut tiub mulut gantikan dengan tiub kat hidung. Masih lagi di wad ICU. Clinically OK. Kami plak buat 2nd swab test.

– Day 9, Anggota IPD Sabak Bernam tempat suami bertugas tolong hantarkan surah yassin ke HSB tapi sampai Lobi. Guard yang akan hantar ke wad.

– Day10, Dr maklum antibiotik off & steroid masih on. Kalau ikut Dr jangkitan suami dah kira hari ke 15. Dia masih pakai tiub oksigen kat hidung.  Lain lain Dr setiap hari atau Dr yang sama akan report condition, Dr Kevin, Dr Chaterine, Dr Asyraf, Dr Afiqah, Dr Khadeeja. Seriously Semua Dr ni tenang & terangkan condition suami sampai kita faham. Apa ubat , apa treatment, apa keadaan. Then jangka akan transfer ke wad lain (masih wad covid). Malam tu jam 8:30 malam suami transfer ke Wad 5 D.

IKLAN

– Day 11, Dr masih update keadaan suami di. Wad.Masih perlukan tiub. Kat sini dah mula makan sendiri. Bubur.Tapi masih ada yang papah ke toilet dan mandikan.

Dah cabut tiub kat mulut pakai di hidung

– Day 12, hantar HP dan ubat cair darah suami ke Hospital. Sampai Lobi sahaja. Bab ubat ni Dr bagi option nak on Warfarin (Hospital) or Dabigatran(Farmasi Luar). Ada pro & kontra. So sy pilih Dabigatran. Pharmacist call dekat sejam nak terangkan penggunaan ubat ni. Cannot skip. Kena makan stp 12 jam. Ada effect kalau lupa makan ubat.

– Day 13, 14, 15, 16, 17 Lega dapat call suami bila-bila untuk tahu keadaan dia. Tapi dia cepat penat dan banyak tido. Suara dia masih tak kuat. Suami bag tahu Dr benarkan discharge esok jam 3 petang. Day 16 dah off tiub. Bernafas seperti biasa tanpa alat bantuan pernafasan. Alhamdulilah.

– Day 18 (Day 19 tak jumpa) Finally, Allah makbulkan doa kami. Dapat jumpa suami. Hanya Allah yang tahu rasanya dari 1st day masuk hospital sampai discharge hospital baru jumpa. Rindu tak tahu nak cakap. Dapat tengik dia dari jauh berjalan, menangis Kesyukuran. Allah maha Besar, Maha Penyembuh.

– Day 19 until now ( Hari 41 after discharge) masih ON ubat (rujuk gambar). Kena makan ikut time. Kesan ubat mungkin buat dia cepat penat. Siang dia rehat malam dia pegi terawih.Alhamdulilah

Panjang kronologinya kalau nak cerita semua. Cuba cerita seringkas mungkin. Dari masuk hospital sampai suami discharge, kita boleh nampak Dr dan petugas bertungkus lumus nak selamatkan patient. Patient bukan suami sorang. Beratus dalam ICU masa kes tak smpi 2000/sehari. Masa dia sedar, ramai je yang meninggal dunia katanya. Ada yang sebelah katil. Bayangkan macam mana dorang handle kes nak selamatkan nyawa orang-orang yang dia tak kenal pun. Nurse nurse yang tukarkan pampers. Mandikan patient. Betapa besarnya jasa para Doktor,Nurse & petugas.

Masa ni kat wad 5 D , dah nampak sihat.

Alhamdulilah saya dan anak-anak, rakan rakan suami semuanya negatif. At 1st dapat tahu suami positif, saya terus set mind yang sy & anak-anak mesti positif. Saya & suami bukan setakat lebih 15 minit. Bukan ada jarak sosial suami isteri. Drive kan dia ke Klinik. Drive  kan dia ke Hospital. Sekatil masa dia dah teruk. Allah maha Besar. Kun Faya Kun. Down kejap. Down pikir macam macam.

Rasa ini lah yang buat pesakit atau close contact down. Sebelum dapat result risau macam mana close contact yang lain kalau saya positif. Risau disalahkan. Risau lagi kalau kena hantar ke Maeps or HSB. Then i know after all happen, kalau kita tahu rakan rakan kita sakit.

Kita kena sentiasa ada untuk dia. Paling kuat support moral. Bukan kecam sana sini. Kita belum tahu nasib kita macam mana. Kita pun tak nak jadi macam ni. Alhamdulillah semua rakan rakan tak pinggirkan kami.

Masa suami di ICU 1 st day, PKD tanya pergerakan suami kemana sepanjang 14 hari. Saya screen shot semua history my sejahtera kepada PKD. Diaorang semua baik baik. Tanggungjawab ini. Pentingnya kita scan my sejahtera kemana kita pegi. Tak boleh sorok. Maaf juga pada semua yang terbabit.

Baik saya & baik suami pun tak tahu dia positif. Orang tanya mana dapat? Wallahualam. Saya dan suami kerja. Lagi lagi dia Frontliners. Saya bekerja di PPK( Essential Services). Sentiasa ada risiko. Kalau tak kerja pun kita ke Kedai ke Pasar.

Alhamdullilah dah cabut terus tiub dan bacaan oksigen 90. Dr bgtau Dah boleh balik esok.

Masakan kita nampak dan elak. Semua ni Allah dah susun. Even dah pegi klinik dan hospital pun masih tak detect. Saya percaya semua ni kuasa Allah. Tuding jari sana sini tak guna. Kita pun ada khilaf. Apa yang jadi buatkan kami sekeluarga akan lebih berhati hati.

Baca komen kat FB macam macam, ada tuding jari pada Politician, Retis, Instafemes, Bazar Ramadhan, Bazar Raya. Smpikan KKM pun kowang nak hentam. KKM tu sape? Doktor, Nurse yang akan merawat korang atau family korang tau. Kalo diorang merajuk mampu ke kita rawat sendiri. Tak jadi pada keluarga mungkin boleh happy lagi, masih pikir manipulate dan propaganda. Wabak Covid ni bukan main-main. Beza takde simptom & ada simptom.

IKLAN
Ubat. Manage untuk buat number to make sure tak skip ubat.

Dr & petugas berhempas pulas nak sembuhkan patient. Kita pakai baju biasa pun peluh-peluh. Inikan dorang dgn PPE. Baca komen komen makin sakit masyarakat kita. Marah je tulis. Tak puas hati je tulis. Ingat yang Allah dah tulis Rezeki, Jodoh dan Maut kita dari kandungan lagi. Sabar!

Sabar. Suami hadapi ujian sakit, sy dan keluarga hadapi ujian suami sakit.  Doktor dan petugas pun hadapi ujian merawat pesakit yg pelbagai latar belakang. Kita semua sedang menghadapi UjianNya.Kalau kami putus asa, macam mana suami yg sedang bertarung nyawa. Masa tu, Kembar kakak ada kat Matrikulasi Arau.Konon tak nak bgtau dia sebab kesian & risau seorang kat sana.

Rupanya dia dapat tahu dari classmate yang sama sekolah di Kuantan. Allahuakbar. Dia nangis. Tenangkan dia mintak kakak doakan Papa. Ujian Papa lebih berat dr kita semua. Alhamdulilah Kakak OK. Bukan dia je nangis. Kembar adik dan adik kat rumah pun meraung raung masa dapat tahu Papa kena hantar HSB.

Hampir putus asa. Tinggal merantau jauh dengan ibu bapa mentua, adik beradik, sedara mara. Masa ni rindu sangat dengan arwah mak. Kalo lah arwah mak ada nak peluk nangis kuat kuat. Tough feeling! Paling dekat ada sedara mara di KL. Tak boleh keluar, tak boleh datang melawat. Rasa sorang, rasa sunyi. Mental up &down. Hilang selera makan. Makan paksa masuk mulut,semata nak bg tenaga. Nak kuat demi anak anak. Alhamdulilah, sy dikurniakan keluarga dan rakan rakan yg baik (they know who they are).

Terharu. Masa saya buntu,Mereka bagi semangat. Bagi nasihat. Pesan baca yassin, sedekah, puasa, berzikir, solat hajat, solat taubat dsbnya. Saya buat semua yang saya mampu. Ustaz2, Keluarga, rakan rakan sy & suami pun banyak bantu buat bacaan yassin &solat hajat di tahfiz dan masjid/surau mohon kesembuhan suami.

Alhamdullilah anak anak tahfiz buat bacaan yassin dan solat hajat. Ramai lagi tolong buatkan.

Ustaz share doa doa yg kena baca. Buat kan air penawar syifa. Isteri isteri polis byk bantu (pentingnya bergaul & berpersatuan). Ramai bantu hantar barang dapur, Nasi Bungkus, McD, Buah Kelapa dll. Ramai yg hari2 tanya keperluan. Apapun semua yg PM/Call baik yg jauh atau dekat sy mintak drg doakan kesembuhan suami. Terima kasih semua.

Saya tak suka baca buku. Sepanjang kuarantin, kembar adik bag tau mama cuba baca buku. Baca buku kita akan tenang. Jumpa buku Tuhan Menguji Kita by Ustaz Kazim Alias. Petikan buku Yakin yang pertolongan Allah sangat dekat dgn kita. Banyak rupanya buku buku lain elok tersusun tak usik. Sibuk dengan HP selama ni. Ya baca buku rasa tenang. Yakin dgn Allah, segala ujian hadir ni Tanda Allah sayangkan kita. Nak kita sujud padaNya.

Sepanjang masa berdoa Moga Allah ampunkan dosa, terima taubat kami & doa agar suami sembuh seperti sediakala. Alhamdulilah stp kali solat rasa makin kuat dan tenang. Sy sedar yg takde nikmat lain dr nikmat kesihatan. Kita selalu lupa, lupa akan nikmat kesihatan yang Allah berikan. Meminta minta. Sedangkan banyak sangat NikmatNya beri pada kita semua.

Betul Covid19 ni sengsara tapi satu persatu jentik hati. Sedarkan kami. Kuatkan hubungan kekeluargaan kami. Mak abah, Adik beradik, ipar duai, rakan rakan sama sama bersatu mendoakan suami sembuh. Merapatkan hubungan kami. Dari call yang jarang jarang jadi hari hari. Kawan yg jauh & lama tak bertegur sape call bg support. Hari hari call mak & abah doakan kesembuhan suami & minta ampunkan dosa. Doa yg takde hijabnya. Allah permudahkanNya segala urusan kami.

Doakan kami sekeluarga terus istiqamah dan kita semua dalam LindunganNya. Saya juga mintak ampun dan maaf atas salah dan silap. Saya takut amalan suami atau sy tak cukup kalo ditarik Allah bila bila. Saya mintak maaf juga kerana tak bgtau pada rakan rakan lain. Hanya fokus kesembuhan suami jek masa tu.

Menangis masa ni nampak husband jalan ke Lobi HSB.

 

Status suami sedang Cuti Sakit 40 hari + 2 bulan. Kena jaga diet. Masih kena pegi check up. Dia drop dekat 15 kg. From 95 kg to 80 kg. Tangan masih lemah. Suara pun tak kuat. Cepat penat. Amek masa untuk fully recovery. Memang akan ada long term effect. Terima Kasih Allah swt.

Terima Kasih Para Doktor, Nurse, Petugas Hospital, Keluarga, Bos 2, Rakan & Rakan, team PPKBJ dan semua(yg tak sebut) yang mendoakan kesembuhan suami. Jaga diri semua. Patuh je SOP. Bak kata Dr. Ninie, patuh bukan sebab kerajaan suruh atau kena denda. Tapi sebab sayangkan diri kita, keluarga dan masyarakat.

#covidisreal #silentforawhile #timetoshare #positivevibes #referpicture #shareawareness

#plsshareforgood #adasebabAllahpilihkita #covidfighter

Artikel Berkaitan:

Positif Covid-19, Nabila Huda Kongsi Vitamin & Suplemen Diambil Sepanjang 10 Hari ‘Self Quarantine’

“Ayah Stabil Tapi Ibu ‘Dikomakan’ Di ICU” – Tasha Manshahar Mohon Doakan Ibu Bapa Positif Covid-19

GatalnyaTak Boleh Bawak Bincang. Doktor Jelaskan Punca & Kaedah Rawatan Terbaik Kudis Buta!