Beberapa hari ini viral berkenaan perihal laksa. Pelbagai resipi dan fakta dikeluarkan mengenai makanan yang sangat sinonim dengan masyarakat kita.

Tidak dinafikan laksa menjadi salah satu signature untuk negara kita kerana keunikan laksa itu tersendiri mengikut negeri asal makanan popular ini.

Akan tetapi adakah kandungan nutrisi laksa yang dimakan ini baik untuk kesihatan dan kesan jika makan terlalu banyak.

Perkongsian di laman sosial facebook NutritionistKKM memberitahu kebaikan hidangan laksa yang menjadi kegemaran ramai.

Kandungan bahan protein dan karbohidrat mencukupi serta sayuran sebagai bahan sampingan menjadi pelengkap hidangan yang sihat untuk kita.

Jadi tak perlu gaduh-gaduh, pilih saja pilihan laksa mana untuk dimakan kerana mengandungi khasat tersendiri, tetapi perlu diingat ambil secara bersederhana.

“Jangan Gaduh-Gaduh, Yang Penting Jaga Kalori & Kuantiti” – Nutrisi KKM Jelaskan Khasiat Laksa

LAKSA Mana Pilihan Anda?

Laksa Penang, Laksa Kedah, Laksa Sarawak, Laksa Terengganu, Laksa Kelantan, Laksam, Laksa Johor..yang terbaruu Laksa Pahang

Pelbagai jenis LAKSA mengikut negeri boleh didapati dimana-mana kerana ada peminatnya yang tersendiri…

LAKSA merupakan menu hidangan yang lengkap terdiri daripada sumber karbohidrat, protein & terdapat sayur- sayuran yang pelbagai..

“Jangan Gaduh-Gaduh, Yang Penting Jaga Kalori & Kuantiti” – Nutrisi KKM Jelaskan Khasiat Laksa

Kuah LAKSA yang menggunakan bahan utama daripada IKAN merupakan sumber protein yang baik tidak kisah la ikan mahal atau pun murah..setiap satunya ade nutrien tersendiri yang penting untuk fungsi badan..

Spageti, laksa atau pun bihun juga merupakan dalam kumpulan makanan yang sama iaitu KARBOHIDRAT..

Kesimpulannya bergantung kepada selera individu nak pilih yang mana ikut selera tekak masing- masing..yang penting walau sedap macam mana pun tetap perlu ambil secara SEDERHANA dan jangan berlebihan!

Jangan gaduh-gaduh yang penting jaga KUANTITI & KALORI

#COVID19
#stayathome

#laksaviral

#kitajagakita

#kitabelummenang

#infopemakananKKM

Artikel Berkaitan:

Bahaya Guna Kertas Surat Khabar Serap Makanan Bergoreng. Rupanya Boleh Undang Kanser!

Positif Covid-19, Nabila Huda Kongsi Vitamin & Suplemen Diambil Sepanjang 10 Hari ‘Self Quarantine’

Amal Diet Pisang, Cara Wanita Ini Turunkan Berat 42KG Hanya Dalam Tempoh 8 Bulan

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI