Buat masa ini pesakit yang disahkan positif virus Covid-19 akan menjalani kuarantin di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS).

Mereka yang dihantar ke sana akan menjalani rawaan sehingga dibenarkan keluar oleh pihak pengurusan.

Biarpun kelengkapan telah disediakan, tetapi bagi mereka yang dihantar ke sana diingatkan perlu membawa beberapa barangan peribadi.

Ini adalah bagi memudahkan pesakit lebih selesa bergerak dan memudahkan memandangkan ramai pesakit yang di kuarantin di sana.

Perkongsian seorang pengguna laman sosial facebook, Nur Izyani Kamaruzman mengingatkan beberapa barangan penting yang perlu dibawa sepanjang tempoh kuarantin di sana.

Ini 16 Barangan Patut Bawa Jika Dikuarantin

Wad Exora dan Wad Airiz (Maeps)

Wad Exora lebih kepada sharing halls, manakala Wad Airiz ada pembahagian bilik-bilik (mungkin 2 katil double decker).

Bilik air sharing. So far bersih dan selesa. Adakalanya perlu ambil masa beratur. It is okay, just beratur and your turn will come.

Pintu ke Wad Exora

Alhamdulillah, dapat katil dan tilam. Before this di Hall B, tidur di atas stretcher canvas

Pesakit perlu di kuarantin lebih kurang 10 hari daripada tarikh swab diambil. Jadi boleh agak masa untuk masing-masing. Antara item penting yang perlu dibawa:

1) Ubatan sendiri (lebih mudah)

IKLAN

2) Peralatan mandi (sabun etc)

3) Telekung sejadah

4) Makanan (instant noodle ke, biscuits, 3 in drinks etc, untuk 10 hari tu, depends kes masing-masing). Makan diberi 3 kali sehari. Sarapan dalam pukul 8.15am, makan tengah hari dalam pukul 12pm (macam hari tu ada kes lambat, makan malam around 6.30pm. Ada kes check in 2-3 pagi, mungkin yang dari Melaka. Jadi makanan yang dibawa sangat diperlukan.

Sharing points. Tapi tak boleh guna untuk hair dryer or yang guna higher energy. Ada bilik dah blackout
Kadang-kadang machine ini ‘kiok’. Bertabahlah tunggu dia okay. Staff yang full PPE sentiasa bersedia membantu. Doakan mereka sentiasa kuat semangat dan sihat.

5) Mug/cawan (nak bancuh air panas)

6) Baju panas yang betul2 boleh memanaskan

7) Stokin (gloves pun boleh bawa jika nak, sebab memang sangat sejuk!!!!)

IKLAN

8) Extra selimut (same case, sometimes habis stok)

9) Extra masks

10) baju persalinan (diberi juga baju wad, cuma kadang habis stok)

Perkhidmatan wifi.
Kemudahan air.
Surau lelaki actually perempuan sahaja di bangunan ini.

11) Quran, books, any gadgets to kill time/to do work

12) Di bangunan ni ada coffee machine yang guna QR code or bank cards (mahal rm8.99 the cheapest coffee, and selalu rosak . so far xde vending machine makanan lain. di Hall B tiada vending machines)

IKLAN

13) Selipar untuk ke toilet

14) Tuala wanita/liners

15) Plug extension, untuk charge electronic items

16) Duit, untuk tambang balik. Discharge from Maeps adalah tanggungan sendiri ya. Jadi bersedia. sehari sebelum discharge, pesakit akan dimaklumkan dan slip discharge akan diberikan.

Pintu ke bilik air, side ini ada lebih kurang 9 bilik air.
Wad Airiz
Wad Exora sebelah kiri, Wad Airiz sebelah kanan. Lounges, klinik, kaunter pertanyaan, kaunter discaj di tengah-tengah
Wad Airiz
Wad Exora

That’s all for now. Moga dapat membantu persediaan bagi yang terpaksa kuarantin di Maeps (Oh ya, saya dimaklumkan akan ke Maeps, di atas bas selepas ambulan yang ambil di rumah, hantar ke pusat pengumpulan pesakit-pesakit. PIC yang call maklumkan saya perlu dikuarantin pun tak dapat pastikan saya ke mana masa tu

Jaga diri semua

Artikel Berkaitan:

Lepas Sebulan Pulih Covid-19, Selera Makan Aura Kasih Meningkat. Berat Pun Makin Bertambah!

‘Tak Ada Kau Aku, Tapi Lebih Brotherhood’ – Bekas Pesakit Covid-19 Kongsi Pengalaman Di Pusat Kuarantin