Memang perit rasanya kehilangan orang tersayang, lagi-lagi disebabkan jangkitan virus Covid-19 dan mangsanya adalah masih lagi seorang bayi.

Malah lebih menyedihkan ketika membawa anak yang masih kecil ini di dalam keadaan kecemasan, tidak ada satu pun hospital swasta mahu menerima pesakit ini.

Inilah pengalaman diceritakan oleh seorang wanita dan juga ibu kepada bayi perempuan berusia empat bulan dua hari, Aina Mazlan yang memberitahu anaknya disahkan meninggal dunia pada pukul 6.47 petang 12 April lalu.

Menurutnya, pada pagi hari kejadian, dia membawa dua anaknya itu Aidan dan Aurelia Adreena Mohamad Afi ke kedai makan ibunya kerana mahu membeli barang-barang tempahan gift box kuih raya.

Okay let me explain. Bismillahirrahmanirrahim!

12 April 2022, pagi tu saya bawa anak saya yang sulong dan baby pergi kedai makan mak saya. Utk beli barang barang tempahan gift box kuih raya. Ibu teman saya pergi beli dan dia tolong jagakan anak-anak dalam kereta masatu

Masa ibu jaga dalam kereta baby ok siap main dengan nenek, video call dengan atuk sekali. Dia cakap cakap bahasa baby dia. Dalam pukul 12 macam itu saya dan anak-anak balik rumah macam biasa. Bagi anak sulong main dengan baby kejap sebelum dia tidur. Baby active macam biasa, takde sakit, tak demam,

Ketika itu baby memang tidak merengek dan hanya tidur. Apabila kejut untuk beri susu, dia tak ada respon. Terus bawa ke hospital dan hanya Sg Buloh boleh terima

Tak menangis/merengek. Lepas itu baby dengan abg tidur. Nak dijadikan cerita masa pukul 5petang saya tengok dia masih tidur so ingat dia penat lah. Saya terus ke dapur kemas kemas sikit. Selepas 30minit saya tengok balik nak kejut bagi susu, bila angkat je dia tak ada respon…

Dalam hati (mengucap banyak kali) terkedu. Keep kejut but still no response. Mata dia pun sebelah tertutup dan satu badan sejuk.

IKLAN

Saya, suami dan anak sulong terus bawa ke klinik berdekatan since masa itu orang tengah prepare nak berbuka so takut jalan jem. sampai je klinik, doc suruh…

Doc suruh buat cpr dekat anak saya sementara diorang tengah tunggu ambulans sampai. So they keep call semua hospital private yang berdekatan but no one yang nak terima pesakit yang dalam keadaan tak sedar diri. Allahu berat betul ujian kami sekeluarga. And they said hospital gov je yang boleh…

WHAT ? Orang tengah memerlukan bantuan tapi dorang tak terima. ok fine. Masa ini call hospital Sg Buloh yang paling dekat dengan rumah saya di Kota Damansara. Pihak sana pun hantar ambulans ke klinik yang saya berada

Bersama abangnya.

Baby dapat oksigen & buka mata serta ada nadi. Apabila pemeriksaan dibuat, doktor sahkan baby positif Covid-19. Tetapi sebelum itu memang tiada simptom

Sementara tunggu ambulan around 15min, we keep cpr & doc ckp “no pulse

Doc keep mention “keep doing cpr, baby no pulse” “no pulse” berulang kali. Allah rasa mcm kosong sangat masa itu.

15min kemudian, ambulans sampai dan terus ke hospital Sg Buloh. Dalam perjalanan ke sana, baby dapat oxygen & masa itu baby bukak mata, ada nadi (dalam hati alhamdulillah)

Siap tanya baby masih ada nadi kan ? Diorang cuma jawab “sabar puan, nanti sampai hospital kami cuba sedaya yang mungkin”

IKLAN

Sampai sampai je terus masuk icu & saya kene tunggu kat luar. Masa sampai dalam pukul 6.10pm. Tunggu punya tunggu, ada beberapa doc keluar dan bagitau

Doc: ada sesiapa yang positive covid ke kat rumah ?
Saya: takde doc. kami dah buat test kit 3-4hari berturut2 tapi negative…

Doc: kami buat swab test utk baby & dia positive covid
Saya: Allahuakbar  (dalam hati macam mana boleh kene)

Untuk makluman baby tak ada symptom langsung, tak ada demam, tak ada batuk, tak ada selsema, semua sakit tak ada. Elok sihat & ceria

Tepat 6.47 petang, doktor beritahu baby sudah meninggl dunia. Cuba selamatkan dalam pelbagai cara tetapi tidak berhasil.

Pastu dalam pukul 6.47pm ada sorang doc keluar lagi panggil saya. Dia cakap baby dah meninggal. Diorang cuba selamatkan, dah pelbagai cara tapi tak boleh juga

Menangis terduduk kt icu tu 

IKLAN

Allahuakbar mak mana tak sedih anak yang baru jaga 4bulan 2hari tapi Allah lebihkan sayang anak syurga kami. Allah uji kami sekeluarga. Kami redha atas pemergian puteri kami Aurelia Adreena binti Mohamad Afi. Al-fatihah buat anak mama

Mudahnya pemergian anak syurga mama ni. Tenang setenangnyaa awak pergi. Allahu  Alhamdulillah . Terima kasih Allah sebab permudahkan urusan Aurelia Adreena binti Mohamad Afi. Sayangnya Allah dengan bidadari kecil ini tanpa dosa ibarat kain putih pulang ke negeri abadi

Berbahagialah sayang dengan kawan2 awak. Tunggu mama, papa & abg aidan dipintu syurga ya. Kita terpisah sementara didunia . Di akhirat insyaAllah kita bersama selamanya . mama,papa, abg aidan dan aurelia akan hidup bahagia di alam sana nanti. Ameen

 

Baby dikebumikan keesokan harinya, tetapi sedih sebab tak dapat untuk pengecaman mayat dan mandi jenazah kerana dirinya turut positif Covid-19 bersama anak sulung. Alhamdulillah segala urusan untuk kali terakhir dipermudahkan olehNya

Kebumi pada keesokan hari nya 13 April 2022 disebabkan banyak procedure untuk pesakit covid meninggal. Tapi paling sedih pagi sebelum pergi ke hospital kami satu family pergi klinik buat test & saya dengan anak sulong (abang aidan) positive covid juga so urusan pengecaman mayat…

Urusan pengecaman mayat, mandi kan jenazah (tayammum saja sebagai pesakit covid) sepatutnya saya dan suami pergi tapi suami saya je boleh sebab dia result swab test negative. Saya tak boleh untuk semua itu untuk kali terakhir anak mama

Alhamdulillah selesai pengebumian anak kami. Allah permudahkan urusannya. Cepat sangat, cuaca pun mendung sebelum berbuka dah selesai. Syukur suami dan ayah saya dapat uruskan sampai ke liang lahad walaupun dengan keadaan full ppe. Hanya beberapa orang saja yag boleh untuk kebumikan

Artikel Lain: Lepas 5 Bulan Bebas Kanser Tahap 4, Berat Elyana Kini Makin Bertambah. Akui Makin Sihat & Ceria!