Jangkitan virus covid-19 tidak mengenal siapa mangsanya. Salah seorang yang turut berpengalaman dijangkiti Covid-19 adalah juara Masterchef Malaysia Musim Pertama, Dr Ezani Monoto.

Dr Ezani memberitahu di laman instagramnya dia dan suami sudahpun pulih dan tamat kuarantin pada 3 Ogos lalu.

Berkongsi pengalamanya, Dr Ezani bersyukur kerana tidak mengalami simptom buruk.

Menurutnya seluruh ahli keluarga juga disahkan negatif dan keadaan mereka semua baik-baik saja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr Ezani Monoto (@ezanimonoto)

Namun dia juga turut memberitahu wabak ini boleh diatasi dengan ikhtiar dan menjaga SOP (procedure operasi standard).

Menurutnya sesiapa sahaja boleh ada wabak itu dan ramai yang tiada gejala dan tak sedar mereka dijangkiti berkeliaran di luar sana.

Dr Ezani turut berkongsi apa yang perlu diambil sebagai langkah berjaga-aga. Antaranya penting untuk ada oximeter bagi memeriksa paras oxygen dalam badan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr Ezani Monoto (@ezanimonoto)

IKLAN

My Covid experience

I went for PCR swab test after my husband who is a health care worker had a mass testing at the hospital and was tested +ve. Alhamdulillah kami berdua tak ada symptom, dan jugak the rest of the family yang satu rumah -ve. Dan dah tamat kuarantin 3 August lalu. So we’re ok don’t worry.

Kita tak boleh pilih nasib dgn Covid, memang ketentuan Allah. Ada yang bernasib baik, tak ada gejala, sebaliknya pula ada yg sampai parah dan meragut nyawa. Tapi kita boleh ikhtiar, bermula dengan prevention. Sekarang ni kene anggap semua orang +ve Covid, sebab sesiapa sahaja boleh ada Covid dan ramai yg tak ada gejala dan tak sedar mereka +ve Covid berkeliaran di luar sana.

Selamatkan dan jauhkan diri dari dekat dengan risiko-risiko yang boleh menyebabkan kita dijangkiti. SOP SOP SOP – tak guna kalau pakai mask tapi bocor bukak sana sini. Kalau dijangkiti juga, ikut betul2 saranan dan nasihat KKM (swipe untuk maklumat).

Observe kesihatan sendiri semasa dalam quarantine – penting untuk ada Oximeter untuk check paras oxygen dalam darah (boleh beli di farmasi atau online). Kepada yang high risk (seperti dalam saranan KKM) – ibu mengandung, bayi, orang tua, obese, mempunyai penyakit2 lain – terus lah ke CAC bila didapati +ve atau bergejala.

Akhir sekali, inilah senjata kita to ultimately overcome Covid – VACCINE. I know for a fact that even though I hadn’t completed my 2nd dose vaccine masa tested positif haritu, it made so much difference to my outcome.

IKLAN

Tak siapa sangka dengan keganasan variant2 baru ni, begitu parah sehingga membawa maut. Ya Allah, protect us all. Ampunilah mereka yg telah terkorban. Bantulah dan kuatkanlah frontliners yg bertarung hari-hari melawan Covid.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr Ezani Monoto (@ezanimonoto)

Beliau juga berkongsi survival kit yang diambil sepanjang tempoh kuarantin di rumah. Dr Ezani yang dijangkiti Covid-19 tahap 1 hanya menjalani kuarantin kendiri. Namun itu tidak bermakna beliau bersikap sambil lewa mengenai rawatan kesihatannya.

My Covid survival kit.

I was Covid +ve Category 1 – maknanya tiada gejala, dan dah tamat quarantine 3/8 lalu. Just sharing my Covid experience. Bila tested +ve je, terus get ready untuk quarantine… shopping di grabmart utk beli vitamin C, sanitizer, alcohol wipes, and paracetamol.

IKLAN

Called my local Watsons and tanya ada Oximeter tak, mujur ada. Got Lalamove to Buy4me the oximeter. This is very important – I’ve read about happy hypoxia before this, so takut sangat2 kalau kita yang takde symptom ini, rupanya paras oxygen dalam darah dah rendah tapi tak rasa apa-apa sesak nafas.

Sebab tu kene ready oximeter ni. And I also got my @malaysiaolivehouse habatussauda oil – a few drops in my vit c water daily. Tak lupa pam utk ready EBM for Timoh since I can’t feed her directly masa quarantine.

Alhamdulillah syukur sangat-sangat tak ada apa-apa dgn Covid ni, just shows how important vaccination is. Even dengan 1 dose vaccine pon Alhamdulillah can make a big difference.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr Ezani Monoto (@ezanimonoto)

Artikel Berkaitan:

Happy Hypoxia Dianggap Pembunuh Senyap Pesakit Muda Covid-19. Kenal Pasti Kesan Simptomnya!

Pulse Oximeter, Alat Wajib Ada Di Rumah. Ini Cara Betul Penggunaannya Ukur Kadar Oksigen!!

‘Ditidurkan’, Perkataan Paling Menakutkan. Doktor Jelaskan Maksud Kenapa Seseorang Perlu Jalani Proses Ini!