Pengalaman sebagai pejuang pesakit Covid-19 itu berbeza-beza. Ada yang kehilangan insan tersayang dan ada juga berjuang untuk meneruskan kehidupan biarpun nyawa ibarat di hujung tanduk.

Bagi Mohd Syaham Saupy juga turut berdepan pengalaman berbeza sebagai pejuang pesakit Covid-19.

Dia yang disahkan dijangkiti Covid-19 tahap 4 bulan Mei lalu bersyukur kerana dibenarkan untuk pulang setelah menjalani fasa perjalanan sukar di pusat kuarantin dan juga hospital.

Terpisah dengan orang tersayang selama 15 hari benar-benar memberi satu pengalaman cukup berharga dan menginsafkan buat dirinya.

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah. Tak ad kata yang aku boleh ucap selain syukur yang tak terhingga. Alhamdulillah petang semalam aku dah boleh discharged dari Hospital Sg Buloh. 1 pengalaman yang cukup bermakna bagi aku.

19/5 mula 1st simptom.

IKLAN

20/5 tested positive covid19.

22/5 kena msk Maeps dengan jangkitan kat paru2.

Keadaan makin teruk, 25/5 dipindahkan ke Hospital Sg Buloh.

25/5-1/6 yang cukup menginsafkan. Bila tengak kawan-kawan positif covid, aku rasa aku akan ok. Tak sangka ujian untuk aku, terus kena stage 4.

Time ni, aku rasa mati tu terlalu dekat. Aku langsung tak boleh nak bernafas tanpa bantuan oksigen. Dada rasa macam nak pecah. Air mata je jadi peneman.

IKLAN

Panjang untuk aku ceritakan. Sampai masa, aku akan ceritakan semuanya. Paling sedih untuk aku ceritakan bila 2 orang jiran katil aku meninggal depan mata aku. Al-fatihah untuk mereka.

Sepanjang tempoh 19/5-2/6, aku nak ucap terima kasih sangat-sangat kat keluarga, kawan-kawan dan semua yang tak putus-putus doakan aku.

Kawan-kawan yang tak putus-putus hantar makanan, barang-barang kat aku sepanjang aku kat Hospital Sg Buloh tu, dan semua sekali la.

Kalau nak senaraikan memang tak akan habis. Korang lebih tau siapa korang. Hanya Tuhan saja yang boleh balas jasa korang.

IKLAN

Akhir kata, nasihat aku kt semua, sama2 la #kitajagakita. Kita tak tau sejauh mana ujian ni untuk kita.

#covidfighter

#recovery

Artikel Berkaitan:

Nurse Meninggal Dengan Anak Dalam Kandungan, Akibat Dijangkiti Covid-19 Dari Pesakit Postif

Diabetes Salah Satu Penyakit Kormobid, Kesan Lebih Buruk Jika Dijangkiti Covid-19. Periksa 4 Gejala Ini!

Doktor Ini Dedah Virus Covid-19 Mula Serang Orang Muda & Akui Jangkitan Makin Cepat