Viral baru-baru ini apabila dilaporkan satu laporan polis oleh seorang lelaki yang mendakwa disuntik dengan picagari kosong ketika hadir mendapatkan suntikan vaksin di sebuah hospital.

Perkara ini juga telah disahkan polis Kuala Langat yang sedang menyiasat kes itu.

Menurut laporan polis yang dibuat, lelaki berkenaan mendakwa dia disuntik menggunakan picagari kosong oleh petugas Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) selepas menonton semula video yang dirakamnya semasa proses vaksinasi itu.

Menurutnya, selepas menerima vaksin dia melihat semula video yang dirakam di telefon bimbit dan mendapati dirinya disuntik menggunakan picagari kosong malah jarum suntikan tidak ditekan pada tubuhnya.

Dia yang berasa sangsi kembali kepada petugas KKM berkenaan untuk mendapatkan kepastian dan menunjukkan video tersebut.

Namun dakwanya lagi, petugas KKM memarahinya kerana membuat rakaman dan minta memadam video itu selepas memberi suntikan sekali lagi.

Terpanggil dengan kes yang berlaku dan sebagai salah seorang frontliner, Doktor Izzar Anwari yang juga suami kepada pelakon Ummi Nazeera memmberi peringatan dan nasihat kepada mereka yang akan menerima suntikan vaksin.

IKLAN

Menurutnya kes ini sebahagian human error yang memang akan berlaku jika terlalu penat dek kerana tugasan yang sangat mencabar.

Justeru bagi mengelak berlakunya kes sebegini, Doktor Izzar meminta mereka yang menerima vaksin akan meminta vaccinator untuk periksa betul-betul syringe diberi sama ada kosong atau tidak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr. Izzar Anwari (@izzar)

Human error memang akan berlaku kalau dah terlalu penat atau apa2 lagi sebab pun. Yela, berdiri kat luar panas2 n lama2 kot. Orang tu dah dapat dah pun dos ulangan dia tu hari ni. Kesian pulak kena cucuk 2 kali. Terima kasih sebab masih nak dicucuk.

Kepada yang akan divaksinasi, minta vaccinator tunjuk dulu syringe vaksin sebelum n selepas dicucuk. Check betul2. Sebelum cucuk ada isi, selepas cucuk patut kosong la kan. Sebab memang akan ada faktor ‘human error’ ni. Kita sebagai yang dicucuk pun kena main peranan.

IKLAN

Wife saya pi vaksinasi haritu pun saya teman sebab faktor ‘human error’ ni. Alhamdulillah semua okay

All the best semua. Kadar vaksinasi Malaysia memang dah tinggi sekarang. Yang belum dapat tu, tak lama lagi la dapat tu. iAllah

Sentiasa berprasangka baik & jangan terburu-buru membuat kesimpulan. Kita kan orang Islam. #drizzarshares

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr. Izzar Anwari (@izzar)

IKLAN

Sumber: Sinar Harian

Kredit Foto: Instagram Dr Izzar

Artikel Berkaitan:

Kudung Dua Tangan & Sebelah Kaki, Tak Halang Gadis OKU Ini Sertai Pertandingan Ratu Cantik

Campuran Lemon & Madu, Bukan Je Legakan Batuk. Boleh Juga Atasi Masalah Kolesterol. Ini Cara Buat Stok!

Setahun Berjaya Lenyapkan 22 KG. Ini Rahsia Bekas Pramugari Kembali Langsing Lepas Bersalin!