Siapa sangka buah kiwi yang hanya bersazi kecil ini tetapi mempunyai banyak khasiat.
Mengandungi banyak nutrien seperti vitamin C, K, E, folat, potasium, kalsium dan kalium ini berasal dari selatan China.
Rasa kiwi yang manis dan warna isinya yang segar kehijauan membuatkan buah kecil berbulu halus ini satu pilihan yang banyak kegunaannya.
Sama ada dibuat jus atau makan begitu saja dan terdapat dua jenis buahnya iaitu isi berwarna hijau dikenali sebagai Hayward dan berisi kuning dikenali Hort 16A.
Ini adalah kebaikan besar buah kiwi untuk kesihatan.
1. Bantu Turunkan Tekanan Darah
Buah kiwi mengandungi jumlah potasium yang sama dengan sebiji pisang selain kaya dengan beta-karotina dan zat galian yang lain seperti magnesium, zink, zat besi dan fosforus.
Menurut laporan Medical Daily pada 2011 pesakit darah tinggi yang makan buah kiwi setiap hari mampu menurunkan tekanan darah mereka.
2. Sumber Antioksidan
Buah kiwi juga adalah sumber terbaik bagi antioksidan larut lemak dan vitamin E yang penting, membolehkan buah kiwi melindungi tubuh daripada radikal bebas.
Antioksidan pada buah kiwi mampu bertindak sebagai anti-keradangan, mencegah barah dan hepatitis.
Ads
3. Tingkatkan Sistem Kekebalan Tubuh
Pengambilan buah kiwi secara berterusan dapat melindungi tubuh daripada jangkitan penyakit kerana sifatnya yang kaya dengan vitamin, zat galian serta anti-oksidan.
Isi buah kiwi adalah sumber Vitamin C yang luar biasa dan sudah terbukti bahawa vitamin C memainkan peranan yang penting dalam meningkatkan kekebalan tubuh.
4. Atasi Penyakit Semput
Manfaatkan buah kiwi juga dapat dirasakan oleh pesakit semput, seperti dilaporkan penyelidik di Universiti Nasional Seoul di Korea Selatan.
Menurut kajian mereka, enzim actinidin yang tinggi kandungannya dalam buah kiwi, dapat mengurangkan gejala penyakit semput dengan mengurangkan sel darah putih berlebihan dalam pesakit. Makan buah kiwi dikatakan dapat menyihatkan paru-paru.
5. Menjaga Kesihatan Jantung
Jika buah kiwi terbukti boleh bantu menurunkan tekanan darah, ia juga baik untuk kesihatan jantung.
Ads
Kandungan buah kiwi membantu mencairkan darah lalu mengurangkan risiko gumpalan darah dan meningkatkan pengaliran darah.
Perkara ini baik untuk arteri dan jantung yang sihat.
6. Atasi Insomnia
Kajian mendapati bahawa buah kiwi yang dimakan sejam sebelum tidur dapat memperbaiki mutu tidur kerana kandungan kalsiumnya yang tinggi, serotonin dan antioksidan akan membuat tubuh menjadi lebih tenang.
Boleh cuba makan kiwi setiap hari pada waktu pagi dan malam untuk menghilangkan insomnia yang dipercayai berpunca daripada tekanan.
7. Menyihatkan Rambut
Buah kiwi juga ternyata dapat menyihatkan rambut kerana kandungan vitamin C dan E mampu membantu dalam kesuburan rambut.
Ads
Selain memakannya, korang juga boleh menggunakan buah kiwi sebagai ubat rambut atau ‘hair mask’.
Beberapa produk perawatan rambut juga sudah mula menggunakan kiwi sebagai bahan di dalam produknya.
8. Turunkan Berat Badan
Buah kiwi juga boleh dijadikan sebagai makanan alternatif bagi korang yang cuba menurunkan berat badan.
Dua biji buah kiwi sehari, cukup untuk memenuhi keperluan serat sebanyak 4.2 gram dan membawa kepada sistem penghadaman yang sihat.
Dah lama hati ayam bersimpan dalam peti sejuk beku kami. Memandangkan esok sudah mahu puasa, saya bersihkan dan masak rendang hati ayam.
Tahukah kawan-kawan yang hati merupakan organ yang paling tinggi jumlah nutrisi?
Ya. Organ hati kaya dengan nutrisi penting seperti zat besi (heme), kuprum, asid folik, riboflavin, protein, vitamin B12, selenium and vitamin A. Setiap 100 g organ hati ayam mengandungi sekitar 9 mg zat besi yang mana boleh menampung separuh daripada keperluan zat besi harian. Zat besi sangat penting untuk membina sel darah merah yang penting dalam mengekalkan kandungan oksigen badan.
Namun organ hati ayam juga sangat tinggi dengan kandungan vitamin A dan zat kuprum, melebihi keperluan harian (recommended dietary intake- RDI).
Vitamin A merupakan salah satu vitamin yang larut lemak. Apabila diambil secara berlebihan, ianya akan disimpan dalam badan. Pengumpulan vitamin A yang banyak dalam badan boleh menyebabkan ketoksikan. Antara gelaja ketoksikan vitamin A adalah gangguan penglihatan, sakit pada bahagian tulang, loya dan muntah.
Kandungan zat kuprum yang berlebihan juga boleh menyebabkan ketoksikan. Antara kesan berlebihan kuprum adalah stress dalaman badan (oxidative stress), gangguan sistem saraf dan boleh membawa risiko penyakit Alzheimer.
Hati juga tinggi kandungan purines iaitu bahan kimia yang bakal ditukarkan kepada asid urik. Bagi mereka yang mengalami masalah gout, pengumpulan asik urik pada sendi boleh memburukan lagi keadaan sedia ada.
Oleh yang demikian, organ hati boleh dimakan dan boleh menjadi salah satu sumber nutrisi yang bagus. Cuma usah berlebihan kerana ianya berpotensi membawa mudarat. Untuk individu normal, hadkan pengambilan seminggu sekali atau dua kali sahaja. Apa yang penting ialah ambil tahu tahap kesihatan dan timbang tara antara manfaat dan mudarat setiap makanan kepada kesihatan badan.
Nota kaki:
• Organ hati dari jenis haiwan yang berlainan (ayam, lembu, kambing) mengandungi jumlah nutrisi yang berbeza.
• Organ hati berfungsi untuk memproses toksin kepada komponen yang lebih selamat atau lebih mudah dikeluarkan dari sistem badan. Namun, ianya tidak menyimpan toksin.
Semoga bermanfaat dan Selamat berpuasa Ramadan kepada yang beragama Islam.
Buah epal biasanya lepas potong akan mula kelihatan lebam dan tidak lagi rangup untuk dimakan.
Tetapi sebenarnya ada cara nak bagi buah epal itu cantik dan segar selepas dipotong, cuba baca tip daripada Puan Lailatul Munira Zainuddin, sangat berkesan. Barulah cantik nak hidang!
Air garam boleh membantu mengekalkan kesegaran hirisan buah epal.
1) Air garam
Sediakan air biasa, tambah secubit garam kemudian rendam sekejap hirisan epal ke dalam air tersebut. Boleh direndam selama lima minit.
Kemudian toskan. Garam jangan diletakkan terlalu banyak bimbang buah epal akan menjadi masin. Letakkan ikut kadar yang bersesuaian.
2) Madu
Buat mereka yang tidak suka kewujudan rasa masin pada buah epal, boleh menggunakan madu.
Caranya cukup mudah, campurkan dua sudu madu dalam segelas air biasa. Kemudian, rendam potongan epal ke dalam campuran itu selama beberapa minit.
Lepas itu, toskan dan dah boleh dihidangkan.
3) Jus lemon
Petua elak epal lebam yang ini pun sangat mudah.
Hanya perlu perah sedikit jus lemon ke dalam air. Kemudian, rendamkan potongan epal ke dalam campuran itu selama beberapa minit dan toskan sebelum dihidang.
4) Pisau tajam dan limau nipis
Gunakan pisau tajam untuk memotong epal. Tetapi sebelum itu, sapu atau geselkan pisau tersebut dengan limau nipis. Kemudian baru potong epal seperti biasa.
Katanya, petua ini pun boleh digunakan untuk mengelakkan kita ‘menangis’ masa nak potong bawang. Cubalah!
Kalau tak ada jus lemon, boleh juga gantikan dengan jus limau nipis atau apa-apa jus buah yang bersifat sitrus seperti oren atau nanas.
Petua ini juga boleh digunakan untuk buah pear, lai, pisang, atau buah-buahan lain.
Buat apa beli baru kalau anda tahu rahsia nak hilangkan kesan kunyit pada blender lama, benda boleh cuci dan jimatkan duit. Jom cuba beberapa tip menarik ini!
Bagi anda yang suka kisar kunyit guna blender, pasti menghadapi masalah ini. Sakit mata dibuatnya, itu yang beli baru. Tetapi sebenarnya ada cara anda boleh gunakan untuk menghilangkan kesan kunyit pada blender di rumah supaya kembali kelihatan baharu.
Hilangkan Kesan Kunyit Blender Lama, Tak Payah Beli Baru
CARA PERTAMA
-2 sudu makan cuka, 1 cawan air panas
1. Masukkan air panas dan cuka ke dalam blender anda. Biar selama 2-3 minit.
2.Kemudian anda blend campuran air panas dengan cuka tu beberapa kali sampai hilang kesan kotoran pada mata blender.
3.Akhir sekali, anda bilas dengan air panas dan keringkan.
CARA KEDUA
-3 sudu makan beras, 1 biji limau nipis, air secukupnya.
1.Anda potong limau nipis tu kecil- kecil.
2.Masukkan ke dalam blender bersama air dan beras.
3.Blend campuran bahan tadi selama 15-20 saat.
4.Tuang bahan kisaran ke dalam bekas lain dan bilas blender sampai bersih.
5.Hampas limau dan beras tadi tu anda boleh guna untuk bersihkan bahagian luar dan dalam blender.
CARA KETIGA
–Baking soda dan cuka
1.1/4 cawan baking soda dan 3/4 cawan cuka.
2.Masukkan dalam blender dan letakkan secawan air.
3.Gosok menggunakan span pinggan bersama cecair pencuci. Kemudian bilas seperti biasa. Lakukan sebanyak beberapa kali.