Siapa sangka ketika perjalanan dari Kuantan Ke Tanjung Karang, Selangor  memberi satu pengalaman menakutkan pada empunya diri.

Apa tidaknya, dalam kegembiraan berbual dan bergurau senda dalam kereta, ketika itu tanpa disangka, masing-masing sudah semakin lemah akibat mengalami keracunan gas.

Saat itu nyawa hampr melayang gara-gara terhidup gas monoksida di dalam kereta akibat kebocoran pada bahagian ekzos.

Perkongsian wanita ini Nur Jalilah Leyla menceritakan semula detik menakutkan itu yang berlaku pada mereka sekeluarga.

Menurutnya keracunan gas monoksida ini bukan saja berlaku ketika kereta berhenti atai tidur di hentian saja.

Tetapi ia juga boleh berlaku dalam kereta ketika tengah bergerak dan boleh bahayakan penumpang yang tidur.

Ayuh, ikuti perkongsian yang dimuat naik di media sosial laman Facebooknya.

3 Anak Hampir Hilang Nyawa Akibat Hidu Gas Monoksida

Detik pengalaman yang takkan pernah umi lupa. Saat-saat kami semua termasuk (mak ayah mertua) opah dan atok keracunan gas monoxide dalam kereta. PEMBUNUH DALAM DIAM.

Pada 19 May 2022. Umi dan anak-anak ikut mak ayah mertua balik ke Tanjung Karang Selangor untuk beberapa hari je plannye sebab mak masih ade urusan di Kuantan jadi kami jadi peneman balik ke sana 3/4 hari.

Dalam perjalanan semuanya ok tak ada apa-apa. Anak-anak seronok dok berbual dan teman atok dan opah diorang. Siap singgah makan tengahari di Temerloh kami teruskan perjalanan.

IKLAN

Kirim gambar anak pada suami dan dia perasan perubahan pada wajah salah seorang anak. ketika itu pikir mungkin sebab cuaca panas

Masa tu Umi send gambar pada suami anak-anak tengah tidur. Rupanye suami ada tegur muka si abang Eijaz nampak pucat dan kesian. Dia tanya anak-anak ok tak tu. Umie balas ok. Tengah tidur kepenatan agaknya. Tak sangka sebenarnye diorang dah lain macam masa ini. Deeja pulak senyap je tak ceria mana dan tido. Pikiran Umie maybe sebaab cuaca panas.

Jam sekitar 1 tengahari lebih, sampai la tiba lepas dari hentian Bentong dalam perjalanan, tiba-tiba Deeja bangun terjaga merengek sikit tapi mata tak buka. Umi pujuk-pujuk tiba-tiba dia lembik. Naluri seorang ibu, rasa sesuatu tapi tak tau kenapa. Umi kejutkan Deeja untuk bangun. Tapi tak ada respon. Umi masa ini terus jadi panik. Dia tak sedar. Lembik selembik2nya. Terus Umi menjerit pada mertua bagi tau Deeja tak sedar tak tau kenapa.

Buka baju seluar tepuk-tepuk dan sapu air kejutkan tetap tak respon. Tapi pernafasan makin lemah. Kami berhenti tepi highway. Umi terus turun tahan kereta sambil masa itu dukung Deeja sama. Memang masa itu tak tahu nak cakap apa nyawa ini dah macam nak tercabut. Umi hany pikir. Ya Allah anak-anak aku kenapa ni… Ya Allah jangan ambil anak ku. 

Zara dan Eijaz meraung-raung dalam kereta sebab takut tengok kami panik dan riuh kejutkan Deeja. Masa menahan minta bantuan satu kereta Chinese family ( Mr Richard) berhenti dann bertanyakan kenapa keadaan. Dan dia minta kami follow dia untuk terus ke hospital bdekatan. Masa itu dia dah syak maybe ada problem gas ke apa. Dia pesan supaya buka tingkap.

Tiba-tiba ketika dalam perjalanan ke hospital anak-anak tidak respondan keadaan jadi pucat dan lesu. Sampai di hospital ada yang muntah-muntah

On the way ke hospital Deeja masih tak respon. Luruh rasa jantung Umi sebab tak tau punca. Tiba-tiba Zara dan Eijaz diam. Mereka pulak tak sedar. Eijaz tertirap di bahagian bawah kaki dengan muka ke bawah carpet . Zara separuh badan atas kerusi kaki ke bawah. Meniarap juga. Ya Allah dugaan apakah pada kami.

IKLAN

Ayah mertua teruskan drive follow kereta Mr Richard. Mak mertua bantu kejutkan Eijaz dan Zara, alhamdulillah diorang cepat sedar semula dan menangis. Eijaz ketara pucat dan lesu. Umi pulak dah mula muntah-muntah pening nak pitam. Tapi sebab kan anak-anak tiga-tiga tak sedar Umi gagah bertahan sambil muntah-muntah dan kejutkan Zara, Eijaz dan Deeja.. Sampai di hospital orang asli Gombak terus ke kecemasan. Deeja disambut dan terus diberi bantuan oksigen.

Umi sesak nafas dan stil muntah-muntah yang tak mengeluarkan apa-apa. Mak mertua pengsan lepas sampai di hospital ayah mertua dan Zara Eijaz terus diberi bantuan oksigen juga. Lepas semua dah dapat oksigen semua kembli ok dan stabil tapi masih keadaan lemah. Suami masa ini dah bersiap on the way dari Kuantan.

Kes kami di refer ke hospital Selayang. Jam 8 malam kami semua dihantar ke hspital Selayang menaiki ambulance. Kereta kena tinggal sebab doc tak berani berisiko.

Doktor sahkan kami keracubab gas monoksida, berpunca dari kebocoran pada bahagian ekzos

Dari situ doc mengesahkan kami keracunan gas monoxide. Yang berpunca ada kebocoran pada bahagian ekzos. Kami semua 3 dewasa 3 kanak-kanak dipantau sehingga betul-betul dah stabil. Doc kata kalau la Umi tak tau yang anak tak sedar itu beranggapan anak-anak tido lena, kemungkinan memang akan mengancam nyawa anak-anak. Ya Allah… sebab ia memang attack pada orang yang tidur. Tidur dan terus tak sedar-sedar sampailah kekurangan oksigen pada otak.

Syukur ya Allah, Allah berikan naluri yang tepat pada umi dan pantas sedar bila Deeja lain macam lembik dan tak sedar masa itu. Jam 3 pagi baru la doc lepaskan kami balik. alhamdulillah umur kami semua masih panjang..

IKLAN

Ibarat mimpi ngeri semua tu, Allah… memang tak terkata lembik lutut, nak tercabut jantung mengenangkan anak-anak tak sedar time itu. Keracunan gas monoxide ni tak bermakna time kita berhenti dan tidur di hentian saja. Boleh berlaku juga dalam keadaan kereta tengah bergerak. Tapi lebih membahayakan pada penumpang yang tidur.

Sesungguhnya apa yang berlaku tu adalah ujian dan teguran dr Allah. Dan segala kesembuhan juga Dari-Nya dan keizinanNya.

Allah jentikkan kami ikut sekali. Kalau la mertua bedua je balik time itu lagi la tak tahu apa jadi kat diorang. Lagi bahaya sebab berdua dan tak sedar kebocoran gas itu. Patut la Sabtu hari sebelum itu mak mertua masa perjalanan ke Kuantan dia dah pengsan sekali dalam kereta muntah tanpa sedar. Kebocoran gas dalam kereta dah mula time tu.

Syukur ya Allah jauhkan kami dari segala perkara-perkara bahaya. Semua sudah dalam keadaan baik-baik. Alhamdulilah.

Beringat-ingat la. Sebelum perjalanan yang jauh, check semua keadaan kenderaan, baik kereta lama maupun kerta baru. Pantau sama penumpang yang tidur. Berhentilah seketika setiap 2 jam perjalanan atau buka tingkap sekejap. Ingatlah.. benda nak jadi tanpa tanda dan diduga. Kita kena sentiasa peka dengan keadaan keliling terutamanya anak-anak.

Kesan kebocoran

Berterima kasih pada Mr Richard yang bantu mereka sekeluarga sampai ke hospital

To Mr Richard sekeluarga, kami ucapkan jutaan terima kasih dan ibarat terhutang budi. kalau tak kerana Mr Richard berhenti dan tenangkan kami serta bawa kami ke hospital tau la keadaan masa itu risau dan panik sangat-sangat sampai tak boleh nak pikir apa-apa.

Walau berlainan agama tapi Mr Richard yang terawal berhenti dan bagi bantuan. Umi pun tak tanya Mr Richard ini asal mana duduk dimana. Tapi dia ada sebut masa kat hspital itu sama ada dia nak ke shah alam atau tinggal di Shah Alam. Seandainya posting ini sampai kepada Mr Richard sekeluarga. Kami sangat-sangat hargai dan terhutang budi. Semoga Tuhan sentiasa merahmati Mr Richard sekeluarga.

Artikel Lain: Buang Terus Roti Berkulat. Doktor Kata Tak Selamat Dimakan & Boleh Sebabkan Keracunan Makanan!