Selain gemar melihat pemandangan indah dalam Kdrama, ramai peminat terpesona dan suka melihat kecantikan sebenar selebriti mereka.

Melihat wajah selebriti ini seperti glass skin yang kini menjadi kegilaan ramai. Tidak sukar sebenarnya untuk mendapatkan kulit wajah seperti ini janji rajin.

Perkongsian gadis ini Fatinaamalina Rahman memberitahu rutin penjagaan ala-ala Korea ini bagi mendapat hasil diinginkan.

Penjagaan Ala Korea Untuk Hasil Glass Skin

Ala-ala korea skincare routine – glass skin tak berapa nak glass (khas utk Kulit kering & sensitif)

Baru sempat nak share macamana nak dapat #geglowing macam Artis drama koreaaa sebab ramai PM apa lagi sis pakai. Noo sis tak mainlah produk pengelupasan  Hope it helps okay!

Okay. Kunci nya ialah Hydration! Yup! Skin care routine ala Korea ini memang selalu mengutamakan hidrasi kulit which is a good thing, of course.

Sebab Fatin kulit super kering! So #teamkulitkering boleh cuba follow steps ni.
Sebelum itu, kite explain sikit. Kulit kering ini ada dua jenis
1. kurang air
2. Kurang minyak semulajadi 

IKLAN

Duduk dalam aircond jugak punca kulit kering sebab badan produce less oil.
Bukti Kulit Tak cukup air/ minyak semulajadi:
1. Kulit jadi super sensitive
2. Cepat wrinkle
3. Kulit tegang jer lepas cuci
4. Kulit mengelupas
5. Inflammation
So #teamkulitkerings

Let’s start
Step 1: Oil Cleansing/ Oil makeup remover

1. Teknik ni dipanggil minyak menarik minyak. Oil based ni boleh angkat kotoran sisa minyak/ oil based makeup / impurities & pollution kat kulit. Tak la naik jerawat/ blackhead/ whitehead & segala skinhead kat muka. Fatin pernah pakai oil based makeup remover pun okay jer

Boleh replace makeup remover jenis oil pun okay. Brand apa pun okay je RM30+

2. Step 2: Normal Cleansing
Step ini baru pakai apa jenis pencuci muka yang korang duk pakai sekarang. Suggestion untuk #teamkulitkeringss : pakai jenis free-soap cleanser. Sabun type akan remove oil pada skin, kiter ni dah ler kering kontang.(Refer description gambar)

Not bad; rasa halus je kulit (RM19) Spotless skin cleanser lagi best dari kiri tu, tu suami punya. Nampak muka bersih saja.

3. Toner & Essence(Optional): Kalau Korea memang famous dengan toner. Ada banyak fungsi toner atau essence, cari yang fungsi normalize balik hydration and PH balance. Sila kaji sebelum beli. Jangan bazir.

IKLAN
Rose water tonic – Remove impurities and restore balik hydration kat skin. RM38 kecik Pegi kat Carousel/Lazada banyak jual. Sephora pun ada.

4. Moisturizer paling penting. Ramai yang skip step ni. Jangan please. Moisturizer nak ganti dan lock hydration pd kulit kita.

Tak la best gila tapi okay la. Lol. Lebih fan Body Shop moisturizer Vitamin E. RM17

5. SPF & base Apply SPF ataupon sunblock, pastu baru pakai make up. Sebab faktor utama kulit kusam dan jeragat adalah sebab tak pakai SPF kat muka.

Sebab Fatin tak pakai foundation, so Fatin apply Facebalm Vit E SPF 50 je. Sunscreen Fatin add up bila aktiviti luar je pagi masuk opis petang balik dalam aircond jadi malas (jangan follow)

Tak la best tapi okay la. Lol. Lebih fan Body Shop moisturizer Vitamin E. RM17

6. Hydrating mist: Sebab skin Fatin power punya kering sampai crack la, Fatin apply hydrating mist. Sekejap-sekejap dalam aircond spray. 

IKLAN
Vit E spray Mist ni not bad ♥️ Rm35-50 tak sure dah. Boleh je pakai brand lain yang sesuai.

7. Exfoliation (Compulsary twice a week) Yang ni sangat penting dalam rutin ala Koleaa ni sebab punca skin kusam sebab kulit mati kita menebal kat kulit. Sebab itu lah pakai apa skincare pun tak berkesan. Boleh guna apa-apa jenama / khas untuk glowing.

Halus dan glow lepas exfoliate. Worth it Boleh je pkai brand apa pun. check function before beli okay. Rm45 – boleh pakai sampai 5 bulan ke atas.

Tu je. Ini yang kita pakai. Kalau tak payah follow produk pun tak apa as long as steps hampir-hampir okay dah

Korang share la atau tag kengkawan #teamkulitkeringssss supaya dapat tips ni jugak!
#TatesnowClan

Artikel Berkaitan:

Lepas Pulih Dari ‘Breakout’, Gadis Ini Dedah Rahsia Berjaya Dapat ‘Glass Skin’. Kos Hanya RM5 Je!

Viral Di Twitter Dapat 39K Like, Gadis Ini Ambil Masa 6 Bulan Sembuhkan Breakout. Terus Dapat ‘Glass Skin’!

Halang Berlaku Strok Haba, Ini Manfaat Buah Tembikai Yang Ramai Tak Tahu