Jika mengalami masalah batuk pasti akan menyebabkan seseorang itu akan berada dalam keadaan tidak selesa.

Selain menganggu masalah pernafasan apabila gatal di kerongkong, mereka yang batuk juga dianggap pembawa penyakit merbahaya.

Jika masalah ini berterusan memang akan mengganggu urusan seharian, lebih-lebih lagi apabila perlu berjumpa dengan orang ramai.

Gambar sekadar hiasan.

Artikel Lain: Selain Batuk & Selesema, Cirit-Birit Juga Antara Simptom Awal Varian Omicron

Selain makan ubat batuk, kita boleh  juga mencuba petua tradisional menggunakan bahan dapur sedia ada.

Perkongsian sahabat Masak Apa Hari Ini, Farida Farid memberitahu perkongsian petua tradisional dalam menyembuhkan batuk.

Petua ini dikongsi daripada seorang aunty Chinese yang kasihan melihat anak lelakinya batuk tanpa henti.

IKLAN

Artikel Lain: Campuran Madu & Bawang Holland, Cara Alternatif Legakan Masalah Batuk & Mudahkan Buang Kahak

Guna Petua Tradisional Hilangkan Batuk

Anak-anak batuk dah masuk minggu ke-3.demam kebah demam kebah sampai 2 kali pergi emergency department sebab suhu tinggi sangat.macam-macam antibiotik dan remedies lain dah buat…tapi tak ada rezeki sihat lagi

Alhamdulillah amalkan minum air ini,batuk dah kurang,demam pun dah kebah.

Remedi ni daripada sorang aunty chinese yang kesian tengok anak lelaki saya batuk tak henti-henti

IKLAN

Bahan-bahan:

7 atau 9 ulas bawang putih

Air 1 1/2  cawan

IKLAN

Gula batu 4-5 biji

Cara-caranya

Rebus semua sehingga sehingga jadi suku cawan. Guna api yang paling perlahan. Minum semasa suam-suam dan amalkan 3 kali sehari .saya buat sekali rebus untuk 2 kali minum

P/s doakan anak-anak2 sembuh sihat yer..sedih tengok diorang batuk sampai muntah. Sesuai untuk orang dewasa dan kanak-kanak setahun ke atas.lain-lain saya tak sure sebab ini resepi remedi chinese

Artikel Lain: Rajin Buat Senaman Kardio, Rahsia Gadis Ini Dapat Berat Ideal