Rumah atau kediaman yang bersih menjadikan kawasan persekitaran lebih sihat dan selamat untuk kita tinggal bersama keluarga.

Tidak perlukan perabot mahal untuk mencantikkan atau memberishkan rumah, sebaliknya hanya gunakan barang bajet bagi menjadikan kawasan rumah anda jadi bersih, menyihatkan dan terhindar dari pelbagai penyakit.

Perkongsian wanita ini Hani Mynis menyenaraikan 12 barangan pembersihan rumah wajib beli di kedai Eco atau popular dengan nama Kedai RM2.

12 Barang Pembersihan Rumah Wajib Beli Di Eco!

Siapa yang personally kenal hani tahu betapa obses nya hani dengan Kedai Eco RM2.12 (soon-to-be RM2)!

Hani punya obses kalau boleh setiap hari nak pegi, tak dapat beli apa-apa, dapat cuci mata pun jadi! Tapi macam mustahil kalau keluar dari Eco tak melayang paling koman RM20

Punyalah obses, Hani paling suka kalau ada orang cakap dia tak pernah pergi kedai Eco Lepas tu Hani ajak dia pergi mcm buat lawatan bersejarah sambil “meracun” kaw2 beli ini beli itu

Punyalah obses, tahun ni punya hadiah birhday, antara hadiah yang Hani dpt dari Alif ialah “baucer” RM50 untuk dihabiskan kat Eco tanpa diganggu. Heaven! Nampak sangat dia pun tahu betapa obses bini dia kat Eco.

Punyalah obses, kalau Hani jumpa barang viral yang susah gila nak “dijumpai” tiba-tiba dia ada kat situ berlambak, Hani akan tegur stranger makcik yang ada dikawasan rak tu hasut dia suruh beli, siap explain apa kegunaan semua dan bagi tahu “ini viral makcik, susah nak dapat, bagus sanagt!,beli lah!” haha sangat kepochi kan

So sangat obses, Hani kongsi kan 13 barang pembersihan rumah yang korang wajib beli kalau terjumpa kat Eco itu (sebab ada antara barang yang viral susah betul nak jumpa!!). Walaupun harga dia RM2.12 jangan pndang rendah keberkesanan dia ok! Serious talk haha

Ni post panjang, maaf!! Tapo mode #hanisimakjemah is on! Haha

Semoga bermanfaat dan semoga berjaya mengumpul kesemua item dlm gambar ni!

Ps : Siapa ada semua item dalam gambar2 gimme 5!! #doneracun

1. Magic Span

No 1 atas takhta ! Sudah semestinya magic span!  Siapa tak kenal magic span punya magic?? Memang magic sungguh Hani rasa macam terharu kejap

Apa je dia tak boleh cuci?
-Bersihkan permanent marker pen, pensil, crayon kat mana2 permukaan
-Bersihkan kekotoran, watermark, tahi lalat kat lantai bilik air
-Bersihkan kesan-kesan tangan jari kat suis2
-Bersihkan kesan minyak , minyak sambal kat bekas makanan
-Kilatkan silverware, utensils, gelas kaca mangkuk kaca dan banyak lagi.

Kalau ada orang tanya hani mcm nak hilangkan kesan kotoran sekian sekian, jawapn hani, cuba dulu dengan magic span! Tak berkesan baru cuba cara lain 

Disebabkan viralnya magic span ni mmg bertuah sangat lah haritu kalau terjumpa kat kedai Eco menayang diri untuk dibeli

IKLAN

2. Sabun Basuh Baju

Sabun basuh baju viral, Hani bagi tahu kat alif ni nama dia bongkah emas sebab nampak ini kat rak mata Hani bulat macam nampak sebongkah emas haha

Nama je laundry soap! Nope! Bukan hanya utk laundry je, sangat dan simpan dalam bekas, agak-agak tengah rajin nak menyental bawah kuali dan periuk campurkan sabun ni dengan sabun basuh pinggan biasa (nak lebih buih) untuk kesan extra extra shiny! 

Masukkan sikit dalam air panas + cuka, mop lantai! Berkilat oit lantai lagi-lagi lantai tiles 

Sabun ini kalau nak basuh baju anak yang putih, baju sekolah hilangkan daki-daki kat kolar baju, tahi lalat kat baju memang berkesan, rendam kejap dalam air panas campur sabun yang dah disagat. Memang magic! Tapi kalau malas nak rendam-rendam terus je masuk dalam mesin boleh

Sama mcm magic span, disebabkan viralnya susah nak jmpa, option lain ada jual kat mydin. Sabun buruh namanya tak silap

3. Roller Sticker

Ingat tak Hani pernah share roller sticker kat cleaning caddy hani? Hani dh tak guna tu, Hani dah jumpa pengganti yang lebih power! Haha kenapa power? Sebab roller ini boleh basuh! Tak perlu lagi nak cabut-cabut sticker. Roll and wash. Dah senang bertambah senang kerja 

Fungsi dia:
Khas untuk kutip rambut-rambut habuk kecil kat karpet kalau mood malas nak guna vacuum!

4. Super Tot Pencuci Lantai

Nama je RM2.12 tapi dia wangi dan berkilat! Wangi dia memang wangi sungguh. Yang penting tak payah nak bilas, tak melekit!

IKLAN

5. Microfiber Cloth

Ini pun wajib ada lagi-lagi dalam “quick cleaning caddy” Hani, bayangkan orang nak datang rumah lagi 30 minit, kita nak kena kemas dan “bersihkan rumah” sikit ala kadar sebelum tetamu datang, jenuhlah kalau time tu juga nak lap habuk bagai kan 

Yup pakai sarung tangan ni, sapu je kat mana-mana permukaan yang obvious habuk nya tu. Senang kerja

Hani guna masa nak quick cleaning je benda alah ini, lagi berkesan guna ni dari sapu-sapu guna duster,bulu ayam sebab microfiber ni…

6. Wet tissue

Kalau nak lap kotoran-kotoran kecil kat meja makan atau atas perabot

7. Berus 2 Dalam 1

Ni berus 2 in 1 terbaik untuk cuci kerak belakang kuali dan periuk yang dah bertahun tak bersental tu 

Hujung besi itu untuk kikis kerak-kerak tu sebelum kita berus dgn berus besi tu. Belakang kuali dan periuk akan berkilat in no time. Jangan lupa masa gosok itu guna sabun viral yang kuning tadi! Shiny

8. Stain Remover

Sebab dalam kandungan dia ada peluntur macam clorox, tuang je dalam mangkuk tandas biarkan 15 minit gitu, hilang segala kotoran tak perlu nak berus dah  tuang kat lantai pun boleh tapi biarkan dia few minutes “bekerja” lepas itu basuh dengan air. 

IKLAN

Elakkan kena kulit, sama macam clorox semua tu. Kat Mr diy pun ada benda yang sama, label yang berbeza

Disclaimer: Disebabkan stain remover ini sangt “kuat” dikhuatiri beri effect pada tiles (ada sesetengah jenis tiles tak tahan), curah pada kawasan tile yang terlindung dulu. Letak sikit je tengok kesannya.

9. Berus Dengan Tiga Jenis Berus

Untuk Hani bersihkan dapur masak sebab kadang-kadang kat bahagian tungku itu ada keras-keras atau kesan karat susah nak tanggalkan even guna magic span. So guna ni terbaik! Memang bersih. Untuk bersihkan jaring dalam oven pun

10. Penyepit Span, Pembersih Tingkap!

Penyelamat tangan dari terluka membersihkan tingkap nako dari zaman kita sekolah. Still relevant sampai sekarang gunakan 

11. Plastik Sampah Wangi

Memang wangi sungguh, satu dapur bau wangi . Elok sangat kalau letak kat bakul sampah pampers anak tu 

12. Toilet Cleaner

Yang ni walau tak “sekuat” stain remover (lebih mild) Hani guna kalau setakat nak cuci-cuci biasa yang mingguan buat. Untuk kotoran biasa-biasa je. Kalau kotoran susah tanggal guna je stain remover tadi atau clorox. 

Not bad untuk harga dia RM2.12!

Artikel Berkaitan:

Nafas Laju Simptom Sesak Nafas Paling Ditakuti, Semak 13 Sebab Utama & Cara Rawatan

2 Minggu Minum Air Asam Keping Setiap Pagi, Rahsia Wanita Kurangkan Sakit Kepala & Kempis Perut

“Dah Sembuh, Tapi Mudah Penat. Kena Rajin Senaman & Fisioterapi Stabilkan Paru-Paru” – Pengalaman Marsha Dijangkiti Covid-19