Kebiasaannya kita hanya akan melakukan rawatan tradisional seperti bertungku ketika dalam berpantang selepas melahirkan anak kecil.

Namun sebenarnya amalan bertungku ini juga banyak manfaatnya untuk kesihatan tubuh badan terutama kaum wanita.

Seperti perkongsian Fatin Amani yang memberitahu badannya sering diserang angin. jadi menggunakan cara ratawan bertungku bagi meredakan masalah angin dalam badannya.

Gambar sekadar hiasan.

Sekadar perkongsian. Mungkin suri boleh buat juga jadikan amalan harian.

Badan saya jenis berangin. Memang tak boleh buat apa. Bila sakit urat je mulala badan rasa lemau lesu. Lagi-lagi saya ini jenis gastrik.

So selama saya mengurut 2 3 bulan sekali, tak pernah org mengurut bagitau benda ni. Tapi hari sabtu haritu saya cuba mengurut dengan orang lain and dia bagi saya tips ni.

IKLAN

Katanya, bila kita selalu stress, urat memang mudah nk blocking (tersimpul), masuk angin. Katanya x de istilah pantang makanan sejuk ke apa.

Yang jadi sakit badan bila salah makan itu sebab badan kita sendiri urat dah blocking, pastu makan benda sejuk-sejuk, berangin, itu yang jadi sakit-sakit urat sebab aliran darah tak lancar.

Kalau urat ok tak ada blocking, badan tak akan sakit walaupun makan macam-macam katanya.

Pastu dia kata amalkan bertungku. Selalu bertungku kat tempat-tempat yang kita rasa sakit. Biar urat yang blocking itu lembut. Sebab katanya tak guna kalau selalu mengurut tapi tak bertungku.

IKLAN
Gambar sekadar hiasan.

Sebab tak akan nak mengurut hari-hari kan katanya. Suruh suami urut pun suami tak pakar dalam buat urutan yang betul. Sekadar hilangkan rasa sakit kejap je tapi urat yang blocking itu tak hilang.

So dia kata amalkan bertungku, hari-hari buat senaman stretching especially tang bahu dengan kaki. Dua tiga jam skli buat dia kata. Dia kata bila aliran darah kita lancar, kita tak kan stress takkan lesu and mudah nak tido malam.

So saya dah 2 hari cuba bertungku, alhamdulillah badan rasa ringan. Suri-suri bolehla cuba tips2 yang bidan ini bagi saya. Mana tau InshaaAllah kita semua cergas sentiasa.

IKLAN

Surirumah kenala cergas sentiasa kan. 

Gambar sekadar hiasan.

Artikel Berkaitan:

Bertahun Alami Masalah Jerawat, Gadis Kongsi Rutin Penjagaan Guna Produk Drugstore Bawah RM30

Tampil Cantik Di Pagi Syawal, Dengan Sentuhan Mekap Jurusolek Popular, Datuk Alha Alfa

Kesan Bedah Di UK, Ainul Mardhiah Alami Masalah Saraf. Bila Ketawa, Senyum Pipi Kanan Tak Bergerak!