Sebelum ini dia dikenali dengan seorang yang sangat menjaga kesihatan. Malah turut menjalani gaya hidup aktif ketika masih bekerja makan gaji.

Namum takdir Tuhan tiada siapa menduga. Di kala usia memasuki 40-an, hadir dugaan dariNya menguji kesabaran kita sebagai hamba yang lemah.

Bagi Sarina atau Yna Sidek, biarpun agak terkejut mengetahui dirinya positif kanser servik, namun bukan alasan untuk tidak meneruskan kehidupan.

Malah tanpa menoleh kebelakang, dia segera membuat pemeriksaan susulan dan apa rawatan perlu dilakukan selepas ini.

Tambah wanita ini, dia berasa sangat lega apabila tak perlu membuang rahim sebaliknya perlu menjalani rawatan radiotherapi dan kimoterapi.

Ayuh ikuti perkongsiannya di laman media sosial Facebook di mana Yna tidak putus-putus mengingatkan orang lain agar segera melakukan pap smear untuk mengetahui diri anda mengalami masalah atau tidak.

Sebelum ini Yna mengakui tidak pernah buat rawatan pap smear kerana malu. Tidak ada tanda-tanda sakit sebelum itu dan dan tahu-tahu saja dirinya sudah disahkan positif kanser.

Yna juga memberitahu dirinya dulu sangat suka makan sesuatu yang manis-manis. Malah tiada istilah pantang terutama dalam bab pengambilan makanan manis.

Jadi sebaik disahkan positif ini, Yna menyeru kaum wanita agar jangan takut untuk membuat pemeriksaan pap smear setiap tahun bagi mendapatkan rawatan awal jika disakah menghidap kanser servik.

Buat masa ini Yna memilih menjalani rawatan di sebuah hospital swasta dan menjalani rawatan radiotherapy 25 sesi dan 5 kali sesi kimoterapi.

Menurutnya ketumbuhan itu kini sebesar 5 cm dan masih stage 1. Apabila selesai melakukan rawatan berkenaan (radiotherapy dan kimoterapi), doktor akan masukkan satu alat untuk kecutkan tumor berkenaan.

Sebulan yang lalu membuat biopsy di hospital swasta untuk tahu keputusan positif atau negatif

Pada 16/3 yang lepas, Yna buat biopsy kat KMC. Dalam hati ni tuhan je Yang tau. Sbb result boleh jadi negative atau boleh jadi positive.

IKLAN

Dalam tempoh beberapa hari nak dapat result, Yna cakap kat Nazmi, kalau saya bukan kanser, saya nak sedekahkan 50 helai sejadah untuk orang. Tanda syukur.
Nazmi setuju.

Dapat call dari Doktor memberitahu dirinya memang positif kanser servik. Hanya mampu menangis dan menangis.

19/3. Dr Anna Liza Dari KMC call. Bagi tau result mmg positive cervical cancer.
Masa Tu Yna menangis…menangis & menangis. Tapi Yna ambil masa sejam saja untuk lepaskan segala perasaan sedih Yna time Tu.

Lepas Tu Yna pegi wedding teacher Ejad. Malam Kami buat BBQ. Yna tak mau larut Dalam kesedihan.

Kalau Yna menangis beria-ia sekalipun, keluar air mata darah pun, keputusan itu tak kan berubah. Tetap POSITIVE. Jadi Yna jalani kehidupan macam biasa.

Ada dua appointment dan salah satunya untuk lakukan pembedahan buang rahim. Tetapi doktor bagi pilihan lain dan rawatan hanya boleh dilakukan di Kuala Lumpur

Selang beberapa Hari, Yna Ada dua appointment kat KMC. Dengan Dr Anna Liza & prof Mokhtar.

Prof Mokhtar decide untuk lakukan pembedahan untuk buang Rahim kerana dah merebak ke bahagian atas.

Mulanya Yna setuju. Tapi dia cakap, Ada satu options lain lagi, iaitu buat Pet Scan. Tapi scan Tu hanya Di KL. Scan Tu lagi detail Dari CT scan Yang mereka lakukan. Chemo Dan radio juga harus dilakukan Di KL.

Yna cakap kat Prof Mokhtar, bagi saya masa untuk saya fikirkan. Prof pesan, jangan lama-lama, nanti dari stage 1 Boleh merebak sehingga ke stage 3. Yna cakap lagi, doc jangan risau, saya cuma perlukan masa seminggu.

IKLAN

Lepas keluar bilik Prof Mokhtar, Yna call Shanty, agent insurance Yna. Yna Tanya dia mana hospital terbaik untuk rawatan kanser. Dia jawab Beacon Hospital PJ.

Yna terus dapatkan reference letter Dari KMC Dan urus sendiri appointment Di Beacon Hospital.

Mula buat rawatan Pet Scan dan alhamdulillah kanser belum merebak dan hanya berada di pangkal rahim. Jadi tidak perlu lakukan buang rahim. Mula buat radiotherapy dan lepas 7 sesi tiada kesan sampingan.

30hb Yna start buat pet scan. 31 Hb Yna masuk ward. 1april Yna jumpa doc Ng, Dan dia review result pet scan Dan alhamdulillah kanser Yna Masih belum merebak Dan hanya berada Di sekitar pangkal rahim sahaja. Tidak perlu melakukan pembuangan Rahim.

Masa Tu leganya Ya Allah. Petang Tu jugak Yna buat CT simulation. start buat marking untuk radiotherapy. Dan esoknya terus buat radiotherapy untuk Kali pertama. (Semua sekali Ada 25 sesi) Dan Selang beberapa Hari, Yna start buat chemo. Drip Yna pun sekadar baby dose. Dan proses untuk chemo hanya memakan masa sejam lebih sahaja.

Alhamdulillah, segala proses berjalan dengan cukup mudah dan sangat cepat. Yna dah abiskan 7 kali radiotherapy Dan sekali chemo untuk setakat ni. Dan alhamdulillah juga tak ada kesan sampingan.

Allah bagi kekuatan untuk Yna hadapi ni semua. Yna berdoa Siang Malam, untuk kesembuhan Yna. Yna betul2 merayu pada tuhan untuk kesembuhan sakit Yna.
Yna tau yna Akan sembuh. Yna tau Yna boleh lalui semua ni. Mungkin Allah NAK bagi sesuatu yang indah buat Yna nnt.

IKLAN

Tetap berfikiran positif dan yakin Allah aturkan semua bersebab. Walaupun sampai sekarang tak percaya badan ada kanser

Yna positive je. Yna yakin Allah aturkan semua ni bersebab. Yna hanya perlu berlapang dada untuk terima semua dugaan Nya.

Sampai sekarang pun sebenarnya Yna pun Masih tak percaya Dalam badan Yna ni Ada kanser. Sbb Yna macam biasa je. Orang Tanya, sakit Yna? Ok Yna? Alhamdulillah semuanya OK! Dan sangat OK!

Terima kasih atas semua doa Dan kasih sayang korang. Yna sangat-sangat hargainya. Setiap doa korang adalah untuk kesembuhan Yna. Terima kasih banyak2.
Berbalik pada cerita sejadah tadi, 

Yna cakap kat Nazmi, tak pe lah Yang…cancer ke, tak cancer ke, saya nak jugak lah sedekahkan sejadah ni untuk orang. Mana tau Ada di antara doa mereka kat saya nnt, Allah angkat.

Masih lagi meneruskan sesi rawatan radiotherapy dan akan habis pada 4hb Mei nanti

Jadi petang ni, Yna buat Majlis bacaan doa selamat kat umah mak Yna. Semoga semuanya berjalan lancar.

Isnin pulak Yna masuk untuk buat radiotherapy balik Dan selasa depan buat chemo + radiotherapy. Insha Allah semua proses ni Akan habis 4/5 nnt.

Ya Allah, hilangkan dari dirinya penyakit, kembalikan dia kepada kesihatan dan kesembuhan. Bantulah dia dengan sebaik-baik perlindungan, dan kembalikan dia kepada sebaik-baik kesembuhan. Jadikanlah apa saja yang dirasakannya pada waktu sakitnya sebagai pahala untuk kehidupannya dan penghapus atas segala kesalahan-nya. Ya Allah, sampaikan shalawat kepada Muhammad dan keluarga Muhammad.

Tuhanku, sembuhkan Sarina Mohd Sidek
Tuhanku, sembuhkan Sarina Mohd Sidek
Tuhanku, sembuhkan Sarina Mohd Sidek.
Amin Ya Allah , Amin Ya Robbillalamin…

Artikel Berkaitan:

Terus Jumpa Doktor Lebih 2 Minggu Ulser Mulut Tak Sembuh. Takut Rupanya Simptom Awal Kanser!

Makan Sebiji Pun Dah Memadai. Ini Antara 8 Khasiat Kurma Ramai Tak Tahu!

Makan Sebiji Pun Dah Memadai. Ini Antara 8 Khasiat Kurma Ramai Tak Tahu!