Masih lagi hangat membicarakan mengenai kes picagari kosong yang dikatakan diterima oleh penerima vaksin disebuah hospital.

Terpanggil dengan isu ini, doktor dan pengacara popular, Dr Say Shzril turut memberikan pandangannya berkenaan perkara ini.

Bukan itu saja, dia juga turut memberikan panduan mengenai apa yang boleh dilakukan seseorang bagi mengelak masalah ini daripada berulang.

Topik : Vaksin Angin?

Baru-baru ni kecoh kisah mereka yg terima vaksin “angin”. Actually tak baru pun, rasanya dari dulu tular video-video yang kena cucuk tapi syringe-nya tiada isi, kena cucuk tapi tak ditekan langsung syringe-nya & pelbagai lagi lah.

IKLAN

To be honest bila saya & wife tengok video-video sebegitu pun kami tertanya-tanya “apa rationale diorang buat macam tu?”.

Saya faham frontliners ramai yg burnt out sekarang ni. Baru habis syif di hospital, mereka ke Pusat Pemberian Vaksin pula.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril)

IKLAN

Jadi sebagai rakyat jelata, anda ada hak untuk take part in this. Apa yg anda boleh buat bila masuk cubicle nak menerima vaksin tu, cakap kepada pemberi vaksin, boleh tak saya nak tengok syringe vaksin tu & lepas dicucuk minta nak tengok sekali lagi syringe tu.

Masa saya & bini dapat vaksin kami aritu, pemberi vaksin siap sedut vaksin depan muka kami, bagitau berapa ml vaksin akan dicucuk & lepas cucuk dia tunjuk syringe kosong tu kat kami. Rezeki kami dapat pemberi vaksin telus sebegitu.

Sekali lagi, “human errors” are bound to happen in chaotic situation like now, but we should play our part in this too.

IKLAN

Kalau PPV tu tak bagi buat rakaman, ambil inisiatif untuk request pemberi vaksin tunjuk semua di depan mata anda. Saya berharap tiada kuncu-kuncu anti-vaxxx Mosus di PPV ni lah, mane lah tau kan? Lindungi Diri, Lindungi Semua. 

Artikel Berkaitan:

“Check Dulu Syringe… ” Ini Pesan Dr Izzar Buat Penerima Vaksin, Elak Disuntik Picagari Kosong!

Gara-Gara Asyik Main Game, Tangan Alami Kekejangan & Lenguh. Doktor Kongsi Cara Atasi Bengkak!

2 Tahun Berjaya Lenyap 53KG. Wanita Dedah Rahsia Turun Berat Badan, Guna IF Versi Suku-Suku Separuh!