Lain orang lain cara pantangnya. Sama ada cara moden atau tradisional, apa yang penting cara untuk memastikan tubuh badan akan kekal bertenaga walaupun sedang atau selepas berpantang.

Seperti pelakon Ozlyn yang memilih berpantang cara tradisional untuk anak keenamnya.

Perkongsiannya di laman Instagramnya, Ozlyn memberitahu dia yang memilih untuk bertangas dan bercerita kelebihan melakukan amalan ini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Johan & Ozlynn (@jozlynnhanania)

“Suka tangas.. bagus untuk kaum hawa.. seminggu 3 kali pon cukup..tapi jujur aku cakap.. selalu lepas abes pantang 44 hari aku masih lagi berpantang,

“Pantang makanan sejuk, frozen, fastfood, air kordial, air gas, air tin.. ada yang aku pantang sampai 2 tahun tak usik, ada yang setahun ada yang 6 bulan, bergantung minuman or makanan tu..

“Selalu bersalin normal lepas 3 bulan aku akan slowly workout yang ringan-ringan.. cardio dan yang boleh merenggangkan dan menegangkan balik tubuh yang lembik..

“Kalau csect pon aku ada pengalaman.. after 6-8month baru boleh start workout manja-manja. Dan hasilnya baby nak masok 10-12 bulan perut aku dah tegang balik..

IKLAN

“Pakai girdle sape yang czer, sebab bagus support perut supaya tak banyak bergegar bila kita bergerak. Sebab luar yang jahit or tampal dah kering tapi yang dalam lemak isi yang dijahit dalam tu belom tentu dah kering or sihat ye..

“Pakai bengkung yang support untuk pinggang itu pon boleh pakai untuk yang czer. Dan please jaga pemakanan aku kadang bila tiba baby anjak 3 bulan aku amik balik package berpantang paling kurang seminggu 2..

“Ada yang cakap bagus ozlynn jaga dalaman untuk suami.. hellooooo! Saya jaga badan untuk diri sendiri bukan suami. Sebab kalau sakit bukan laki ko boleh amik sakit tu pon.

“Tapi rezeki suami kita dapat kita yang jenis menjaga dalaman. Kadang aku buat sendiri je. Bersauna sendiri berbengkung sendiri, ada rezeki lebih dapat la amik tukang urut.. kan…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Johan & Ozlynn (@jozlynnhanania)

IKLAN

“Apapon kita semua kena sedar diri tahap kemampuan keluarga kita, toksah ikut orang.. kadang ada je orang ada duit tapi tak nak jaga diri so stop cakap alaa ko ada duit boleh la..

“Benda ini kalau ko rajin, tak payah guna modal pon boleh jaga badan. Buat keje umah pon kategori exercise tau, jaga anak masak pon boleh buat kita berpeloh. Kan ke sihat.

“Eh laki aku pon vacum mop umah, basuh toilet tukar cadar katil, berus baju putih guna tangan. So jawapan dia exercise ini tak semestinya gym dan banyakkan minum air suam.

“Aku sentiasa ada botol besar dekat sebelah.. akan sentiasa suam..so kaum hawa, pantang dengan laki pon kalau boleh biar la lepas 100 hari. Pandai-pandai la nego..

IKLAN

“Paling tak pun 44hari kan.. suami yang baik akan support untuk jaga kesihatan isteri.. kami cuti lama buat kaum hawa jangan stress-stress if ada perubahan pada bentuk tubuh kita.. thank you kak sri @auliyabeautycareandconfinement

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Johan & Ozlynn (@jozlynnhanania)

Kredit Foto: Instagram Jozlynnhanania

Artikel Berkaitan:

Pantas Bakar Lemak Degil. Kebaikan Senaman Burpees, Sesuai Untuk Yang Nak Cepat Kurus!

Wajah Sombong Jung Ho Yeon Jadi Tarikan Squid Game. Ini Fakta Menarik Bekas Peserta Korea’s Next Top Model!

‘Biar Badan Rehat. Elak Lakukan Aktiviti Berat ” – Pesan Doktor Pada Remaja Lepas Suntik Vaksin!