Pelbagai cara dilakukan untuk menghilangkan atau kecutkan jerawat terutama yang bernanah di wajah. Salah satu adalah dengan cara menggunakan tomato beku.

Perkongsian dari Fyza Shah memberitahu kelebihan tomato untuk kulit dan juga cara membuat tomato beku.

Hasilnya akan bantu hilangka  kedutan, bintik hitam, melancarkan aliran darah pada kulit sejuk. Apabila darah lancar muka akan jadi lebih glowing.

Tomato beku ini boleh diamalkan hari-hari dan buat sekali banyak untuk penggunaan  berterusan.

Cara Cepat Kecutkan Jerawat Guna Tomato Beku

Semalam jerawat bernanah naik di pinggir bibir. Sakit ya ampun. Rasa nak gigit je jerawat tu duk main kat tepi bibir. Nak picit tak sesuai sebab kulit tepi bibir kita lagi halus, lagi senang rasa sakit.

Jadi sebelum tidur tu kak Fyza cuci muka bersih-bersih, buang daki, buang minyak dengan oil cleanser.

Siap, kak Fyza terus tuam kan muka dengan sebiji tomato beku. Kat kawasan bibir sekali yang ada jerawat masak tu.

Tak sangka bangun pagi, dah kering jerawat bernanah tu. Tak sakit, tinggal bekas je. Seronok kemain la. Hehe.

Kau orang tahu, ini kelebihan tomato untuk kulit kita:

1- Kaya dengan vitamin C dan A

IKLAN

Vitamin C untuk hapuskan jerawat dan cerah kan kulit yang kusam tak bermaya

Vitamin A menyihatkan kulit, membantu seimbangkan kulit dan mengelak kulit dari minyak berlebihan.

2- Bersifat menyejuk dan astringent, meneutralkan balik kulit yang dicemari radikal bebas dari matahari, asap kenderaan, asap rokok atau bahan kimia dari sekeliling kita sebab tomato juga mewah dengan lycopene.

3- Mengecilkan saiz pori, dan buat wajah kita sangat muda

4- Tomato yang sejuk akan bantu hilangkan kedutan, bintik hitam,lebih melancarkan aliran darah pada kulit wajah. Darah lancar, muka lebih glowing. Berbanding tomato yang tak sejuk.

Memang segar sangat waktu tuam tomato beku tu ke seluruh muka. Tak de kata pedih, sakit, tak selesa semua.

IKLAN

Korang boleh buat hari-hari, sekali tuam tu boleh nak guna sebelah je. Tu kak Fyza prepare untuk seminggu terus, jadi ketagih nak tuam hari-hari sebab best penuh sensasi masa tomoto beku tersentuh kulit kita.

Korang boleh cuma teknik mudah ni, boleh #Share terus untuk rujukan sendiri nanti.

Pilih tomato fresh, tak lembik atau lebam. Basuh bersih-bersih

Belah dua cam ni ha, simpan dalam peti semalaman kat sejuk beku

IKLAN

Tadaaaa, dah beku.

Ambil sebelah dan tuam lah pagi sekali, malam sekali. Semalam kak Fyza amik dua belah sekaligus sebab terlampau best. Terus jerawat kering. Wowww sangat.

Dah start buat macam tak nak stop. Best best best. Sensasiiiii dari tomato beku yang sejuk tu payah nak cari woih.

Artikel Berkaitan:

Bantu Cegah Penuaan & Atasi Masalah Jerawat, Manfaat Daun Pandan Yang Ramai Tak Tahu

Lepas 38 Hari Bebas Covid-19, Puteri Sarah Liyana Terima Suntikan Vaksin & Jadi Volunteer Di PPV

15 Hari Hilang 6 Ahli Keluarga Serentak Sebab Covid-19. Wanita Pesan Jaga SOP & Jujur Bab Kesihatan!