Istilah bercuti bukan bermeditasi di dalam hotel sebaliknya menikmati keindahan alam daerah yang dikunjungi dan mempelajari sejarah, seni dan warisan di situ.

Secara tidak langsung anda perlu berada di bawah bahang panas mentari untuk menikmati panoram indah yang terbentang di depan mata.

Tubuh secara automatik akan mengeluarkan peluh ketika perubahan suhu berlaku dengan pantas.

Apabila anda mengenakan solekan, peluh juga menjadi punca solekan tidak sekata atau bercapuk.

Jadi tidak hairan ramai wanita memilih untuk berehat di dalam hotel sahaja dan tidak mahu keluar berrekreasi kerana mahu mengelak cahaya matahari dan berpeluh agar penampilan sentiasa cantik dan menarik.

IKLAN

Tip Kekal Cantik Walau Berpeluh Di bawah Cahaya Matahari

1. Ganti bedak asas dengan penyamar noda

Anda pasti risau solekan yang diapliaksi pada wajah menjadi tidak sekata atau bercapuk lebih-lebih lagi akibat bereluh. Apa yang perlu anda lakukan adalah menggantikan penggunaan bedak asas kepada penyamar noda.

Penyamar noda mengandungi bahan yang lebih ringan dan juga padat. Oleh itu apabila disapu ke atas kulit penyamar noda ini tidak mudah terjejas akibat berpeluh. Sapukan lapisan nipis penyamar noda ini di atas kulit sebagai dasar kepada solekan.

Selain itu cuba elakkan penggunaan bedak debu kerana bedak jenis ini bersifat mudah terjejas dan bergumpal disebabkan peluh.

2. Pilih solekan kalis air

Anda berasa pelik apabila setiap kali berpandangan mata dengan orang lain ada yang tersenyum sinis. Apabila melihat di cermin rupa-rupanya pengalit mata dan juga mascara telah luntur dan bawah mata terdapat lelehan hitam. Langkah yang paling efektik untuk menangani masalah ini adalah dengan menggunakan solekan kalis air yang tidak mudah luntur disebabkan peluh mahupun hujan.

IKLAN

3. Pilih pembayang mata jenis krim

Tidak salah untuk bersolek dengan sempurna ketika bercuti. Pemakaian pembayang mata boleh menyerlahkan penampilan terutama ketika mengabadikan kenangan dalam potret. Pembayang mata yang paling sesuai untuk digunakan ketika bercuti adalah jenis krim. pembayang mata jenis ini bukan sahaja mudah diaplikasi malah lebih mudah dimasukkan ke dalam bagasi berbanding jenis serbuk. Bukan itu sahaja pembayang mata jenis krim ini boleh menjadi boomerang ketika peluh mula keluar.   

4. Elak guna alat pengering rambut

Seperti semua orang tahu jika terlalu terdedah di bawah cahaya matahari akan merosakkan rambut. Jadi jangan menambahkan kerosakan rambut dengan menggunakan alat pengering rambut. Jika takut rambut menjadi lepek akibat panas dan berpeluh guna perapi rambut selepas bersyampu. Jika anda menyapu perapi rambut secara konsisten dapat menjadikan volume akar rambut meningkat.

5. Pakai topi

Langkah yang paling mudah dan sering menjadi pilihan wanita untuk melindungi diri daripada panas matahari dan peluh adalah memakai topi. Topi bukan sahaja berfungsi untuk menlindungi wajah atau rambut malah turut berfungsi sebagai aksesori.

IKLAN

Pilih topi yang boleh menyerap peluh dan membenarkan peredaran udara berlaku dengan baik dan jangan terlalu lama memakai topi kerana bimbang peluh yang terbit di atas kulit kepala boleh merosakkan rambut.

Artikel Berkaitan:

Bukan Saja Atasi Mata Lebam, Air Bunga Mawar Buat Sendiri Atau Beli Juga Boleh Hilangkan Jerawat!

Selain Lancarkan Peredaran Darah, Khasiat Minyak Badam Buat Rambut Berkilau & Cegah Gugur!