Setiap wanita pastinya sangat rajin menjaga kecantikan wajah. Pantang melihat jerawat seketul, pasti akan berusaha untuk menghilangkannya.

Bagaimana pula dengan mereka yang mempunyai liang pori besar di wajah?

Perkongsian dari wanita ini memberitahu cara bagaimana untuk menyembunyikan liang pori ini dari kelihatan tidak elok di wajah.

Walau bagaimanapun menurut Syahira Farzana, petua dikongsi ini adalah sekadar trik dan bukannya untuk menghilangkan pori dalam jangka masa panjang.

Salah satu cara yang boleh mengurangkan masalah ini adalah dengan memastikan kulit wajah sentiasa bersih. Bagaimanapun mustahil untuk hilang selamanya kerana ia sebenarnya liang roma untuk kulit bernafas.

HOW TO TREAT LARGE PORES?

Ada orang cakap letak ais lah, timun lah, tomato cube lah, yes memang menjadi tapi for few minutes je lah sebab kulit mengecut effect dari benda sejuk tu tadi. So, basically tu trick je lah. Bukan boleh minimize pores forever pun 

The only way to minimize pores appearance is by keep it them clean, guys. Kenapa syiro cakap ‘minimize’? Sebab tu je yang kita boleh buat. Mustahil untuk pores completely gone sebab pores tu liang roma untuk kulit kita bernafas ye anak anak.

Okay, these are my routine yang syiro buat and seriously memang membantu untuk minimize pores. Some of these routines jugak boleh reduce close comedones/jerawat pasir/tiny bumps sebab punca dorang sama, CLOGGED PORES.

Double Cleansing

Like i always said, this is a life changing routine. Ada orsng rasa dia bukan kaki mekap so takyah buat double cleansing. Tapi dia terlupa yang segala oil & dirts yang ada kat muka bukan datang dari mekap semata.

Sunscreen, free radicals, bedak baby, compact powder, semua ni ada chance untuk menyumbatkan pori korang. Oil-based cleanser membantu untuk deep cleansing your pores dengan menggunakan oil-attract-oil rule. Sebab tu dia lagi powerful dari micellar/cleansing water.

IKLAN

I do this every night, even i tak keluar rumah whole day. Sebab bila syiro buat double cleanse, i can feel that my skin is much cleaner & softer.

Exfoliate

Ini routine yang seriously syiro tak boleh kalau tak buat. Kira cam obsess pun ada jugak. Kalau tak exfoliate for 2 days pun syiro akan jadi rasa tak keruan sebab kulit akan rasa tak syok. I cannot lah wey 

Bagi syiro, exfoliation ni problem solver for all skin problems. Nak hilang parut, exfoliate. Nak glowing, exfoliate. Nak kulit smooth, exfoliate. Nak unclogged pores, exfoliate. Tapi kena guna cara yang betul lah. Jangan sampai over-exfoliate.

Disebabkan syiro obsess, so yess i’m using both chemical & physical exfoliant. Tapi bukan dalam routine yang sama. For everyday exfoliation, syiro guna TO Glycolic Toning Solution. Cosrx BHA guna kat area hidung & tempat ada jerawat. Scrub tu pulak syiro guna bila hari syiro pakai mekap or time area hidung rasa kasar.

Syiro exfoliate selalu nya time malam. Bila hari tu dah guna scrub, chemical exfoliate tak guna lah. Tak boleh guna both at the same time. It’s too much for the skin. Scrub tak boleh pakai everyday, boleh pakai 2-3x seminggu je. Dry skin 1-2x seminggu.

Clay Mask

Excess sebum can lead to congested pores. Soooo, kat sini lah peranan clay mask. To absorb excess sebum, deep cleansing pores & detoxing our skin from free radicals.

IKLAN

Dulu memula pakai freeman, okay lah tapi too mild for me. Bila dah jumpa aztec, freeman terbiar begitu sahaja. Sebab aztec sumpah power gila. So, kalau kulit korang jenis ‘tebal’ macam syiro maybe kena guna aztec baru rasa bersih muka, especially the one yang ada oily skin.

Clay mask ni guna seminggu sekali pun cukup dah. Kira macam special treatment ala ala facial spa di rumah.

ESSENCES

Selalunya essence ni dia ada function untuk treat enlarged pores, so kena rajin baca label. Fermented ingredients especially fermented rice macam dalam essence Naruko Jing Cheng ni memang boleh minimize pores.

Bio Essence Rose Gold tu pun boleh jugak sebab ada niacinamide, same goes with Secret Key FTE & Missha Time Revolution FTE. So korang pikih lah mana mana essence yang korang suka, yang penting baca ingredients & function dia.

Pore Tightening Serum

Another skin booster selain essence yang focus on our skin concern. So skin concern kita sekarang is pores, maka kena lah cari serum untuk tinghtening pores! Jangan lah cari serum yang whitening lah apa lah. Again, baca product description kat label before beli.

Yang pic 1st tu Essens Oryzalac Serum. Memang menjadi untuk minimize pores. Pakej rawat parut berlubang & anti aging sekali. Tapi dah habis so currently i’m using TO Niacinamide & LaF Pore Ampoule. Best jugak! Semua serum ni syiro sukaaaaa.

IKLAN

But remember, serum ni booster je. So kalau basic routine tak complete, effect dia tak jadi. Skin booster means dia bagi extra umpphh kat our routine tapi bila pakai dia saje, effect dia tak power mana. 

Pore Sleeping Pack

Eh kenapa ada yogic? HAHAHAHA! Sebab yogic ni boleh buat as sleeping mask jugak for those yang dah ada moisturizer sendiri. Dia ada green tea yang memang boleh membantu untuk minimize pores. I use it as moisturizer actually so pakai time siang. Malam i pakai naruko raw job’s tears, sumpah best! I use it every night. 

Waktu tidur is the best time untuk rawat kulit so daripada pakai krim malam yang entah pape, better pakai sleeping mask. Sleeping mask ni fungsi dia untuk lock in hydration & prevent our skin from moisture loss. Sebab bila kita tidur our skin jadi kering, that’s why bangun tido muka jadi lagi oily/dry.

Sunscreen / Sunblock

Ahaa, siapa yang takde sunscreen lagi sila pergi beli. Ini pelindung kulit nombor satu, the most basic anti aging item. Kalau tak pakai, semua effort you jadi sia sia. Large pores adalah salah satu tanda UV damage. So, pakai lah sunscreen kalau nak cantik.

Artikel Berkaitan:

Hamil Anak Kedua Di Usia 40, Elly Mazlein Akui Cepat Penat. Tiada Selera Makan, Kecuali Sushi!

Cuci Muka Guna Teknik 60-Second Rule, Hasilnya Kulit Wajah Jadi Flawless & Glowing

Modal Hanya RM5, Gadis Ini Akhirnya Pulih Dari Masalah Breakout