Cukup mudah nak bakar kalori, turun naik tangga pun akan memberikan kesan yang bagus untuk kesihatan. Nak-nak jika anda tak ada masa nak berlari atau jogging.

Hakikatnya nak amalkan gaya hidup sihat taklah perlu banyak modal dan masa. Ada saja cara mudah nak bersenam tanpa keluar rumah atau pejabat pun.

Caranya buat senaman panjat atau naik tangga saja. Yang rumahnya dua tingkat, boleh lah amalkan. Kelebihan senaman mudah ini punyalah banyak. Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan telah senaraikan manfaatnya. Rugi sangat kalau tak buat.

Cuba Turun Naik Tangga Bakar Kalori

Turun Naik Tangga Pun Boleh Bakar Kalori, Cara Senang Nak Bersenam!

“Jika anda sesak nafas setelah naik tangga 2 tingkat, anda mungkin ada masalah jantung!”

Masalah orang zaman sekarang. Tak ada masa nak bersenam dan tempat nak bersenam. Terutamanya yang tinggal di bandar-bandar. Hasilnya ramai yang ada masalah kesihatan.

Jangan risau! Ada satu senaman ringkas yang sesuai untuk orang bandar macam kau orang ni! Panjat tangga!

1. Memanjat tangga diklasifikasikan sebagai senaman berat, dan membakar lebih banyak kalori setiap minit berbanding berjogging.

2.  Memanjat tangga ada senaman yang sesuai untuk orang bandar sentiasa yang kesuntukan masa serta tempat untuk beriadah/bersenam.

IKLAN

3. Memanjat tangga tidak memerlukan kemahiran tinggi, kelincahan, atau sebarang latihan spesifik. Ia boleh dilakukan di mana-mana bangunan.

 

4. Memanjat tangga di tempat kerja tidak kelihatan janggal atau seperti membuang tabiat berbanding dengan berlari-lari anak di tempat kerja.

5. Memanjat tangga lebih menjimatkan masa berbanding menunggu lif, jika sesuatu bangunan itu mempunyai 5 tingkat atau kurang.

6. Memanjat tangga memerlukan 8-9 kali lebih tenaga berbanding duduk, dan membakar sekitar 7 kali lebih kalori daripada menggunakan lif.

IKLAN
Selain itu:  #RapiWerkit Terus Anjur Aktiviti Sihat Dengan Tabata Madness, Babitkan 30 Peserta!

7. Memanjat 20 anak tangga bakar sekitar 3 kalori, bersamaan 0.17 kalori setiap langkah menaiki anak tangga. 1 tingkat mempunyai 17-20 anak tangga.

8. Menuruni 20 anak tangga membakar kalori pada kadar lebih rendah iaitu sekitar 1 kalori, bersamaan 0.05 kalori setiap langkah menuruni anak tangga.

9. Menuruni anak tangga bakar kurang kalori, tetapi menguatkan otot berlainan dengan otot untuk memanjat tangga. Buat keduanya baru seimbang.

10. Memanjat tangga membakar lemak pada kadar selari dengan berat badan anda. Semakin tinggi berat badan, semakin banyak kalori dibakar.

Turun Naik Tangga Pun Boleh Bakar Kalori, Cara Senang Nak Bersenam!

IKLAN

11. Memanjat tangga dengan melangkau satu anak tangga pada setiap langkah tidak membakar lebih kalori berbanding memanjat setiap anak tangga.

12. Memanjat tangga 7-10 minit sehari menurunkan risiko masalah jantung, osteoporosis, kencing manis, darah tinggi dan obesiti.

13. Untuk faedah kesihatan yang optimum, buat senaman memanjat tangga 30 minit, 3 kali seminggu. Bersamaan 90 minit seminggu.

14. Memanjat tangga lebih mesra alam sekitar. Ia kurangkan pengeluaran karbon sebanyak 0.3-0.6kg CO2 sehari, melalui penjimatan tenaga operasi lif.

Haa… tak ada alasan lagi nak keluarkan peluh! Cukup turun naik tangga pun dah elok sangat untuk kelurakan peluh.

Nota: Jika kalian ada masalah jantung atau sendi, jumpa dulu doktor sebelum nak cuba senaman panjat tangga.

Sumber: Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI