Ramai yang berkongsi tentang kelebihan spray air timun untuk kecantikkan kulit. Paling best kalau amal selepas cuci muka, kulit lebih anjal dan liang pori yang terbuka semkain kecil.
Haa… sebab itu kena konsisten pakai dan buat sendiri untuk jimatkan duit poket. Inilah petua kecantikan kulit yang dikongsikan oleh Huda Seman atau lebih mesra membahasakan dirinya sebagai Mak Tok.
Spray Air Timun
Menurutnya, untuk dapatkan kulit wajah berseri hanya menggunakan dua bahan sahaja dan menariknya kos yang digunakan untuk hasilkan sendiri ramuan tersebut cukup murah. Jadi jom kita lihat petua ini.
Bahan-bahan:
1/2 biji timun
Gel Alovera
Botol kosong
Penyagat buah
Penapis teh
Cara caranya :
Sagat timun dan kemudian asingkan. Perah dan ambil airnya sahaja.
2. Kemudian letakkan di dalam mangkuk dan campurkan dengan alovera. Kacau air timun dengan alovera hingga sebati.
3. Kemudian masukkan dalam dalam bekas spray dan simpan di dalam peti sejuk.
Tip pakai :
Ketika hendak tidur atau ada masa free spraykan sahaja ke wajah. Elok amalkan setiap hari selepas anda cuci muka. Memang berkesan.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
‘You Are The Special One’ – Wanita Dianggap Istimewa Miliki ‘Darah Emas’, Daripada 43 Orang Di Dunia
Istimewanya rupanya mereka yang dikategorikan golongan berdarah Rh-null atau ‘The Golden Blood’.
Ini kerana mereka adalah satu kumpulan darah yang sangat unik dan paling sukar ditemui di dunia.
Boleh dikatakan, hanya 1 daripada 6 juta orang sahaja yang memiliki kumpulan darah ‘The Golden Blood’ ini.
Dalam satu perkongsian di Facebook Derma Darah Terengganu memberitahu seorang wanita di sana merupakan satu-satunya rakyat Malaysia daripada 43 individu di seluruh muka bumi ini yang memiliki darah unik jenis Rhnull atau lebih dikenali sebagai The Golden Blood.
Untuk pengetahuan semua, kumpulan darah ini hanya dimiliki oleh kurang daripada 50 orang dalam 50 tahun terakhir. Hanya sembilan orang penderma aktif darah yang direkodkan.
Meskipun individu yang memiliki darah Rh-null ini boleh menjadi penderma, namun kesukaran untuk menemui seseorang dengan kumpulan darah ini menjadikan jenis darah ini paling berharga di dunia sekaligus dinamakan sebagai ‘darah emas’.
The Golden Blood.
The rarest blood type in the world.
Kumpulan darah penderma ini ialah Rhnull, iaitu kumpulan darah paling sukar ditemui di dunia. Setakat ini hanya ada 43 orang sahaja di seluruh muka bumi mempunyai kumpulan darah tersebut. Di Malaysia? Hanya beliau seorang setakat ini.
Darah yang didermakan akan dihantar ke Pusat Darah Negara, Kuala Lumpur untuk disejuk bekukan dan seterusnya akan disimpan dalam peti nitrogen -80 darjah celsius selama 10 tahun. Jika ada pesakit yang memerlukan darah jenis ini, maka darah ini akan dicairkan untuk digunakan.
You are the special one, sis!
Tidak kira apa jua kumpulan darah anda, you are always somebody type. Darah anda boleh membantu selamatkan nyawa insan lain. Jom derma darah.
P/s: Siapa yang pernah tengok cerita Grey’s Anatomy, Season 15 mesti tahu kumpulan darah Rhnull
#rhnull
#thespecialone
Artikel Berkaitan:
Setahun Tiada Selera Makan & Pernah Tumpah Darah. Pengalaman Elyana 10 Tahun Hidap Kanser!
Tertelan Jarum Peniti Gara-Gara Nak Bersihkan Gigi. Doktor Pesan Elak Juga Kepit Di Mulut!
Doktor Kongsi 13 Jenis Ubat Kena Standby Di Rumah, Kalau Alami Gejala Ringan Covid-19
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Bahaya Sengaja Terdedah Pada Najis Unggas & Cicak. Boleh Sebabkan Alahan Kulit!
Viral semalam apabila dikatakan seorang menteri yang membantu membersihkan tahi cicak di sebuah sekolah menggunakan waterjet hingga jadi bualan warganet.
Seperti diberitahu kekotoran tahi cicak berkenaaan sukar untuk dibersihkan dan sebenarnya jika ada najis sebegini memang menggangggu kawasan persekitaran kita.
Perkongsian Public Health Malaysia memberitahu mengenai perkara ini dengan mengingatkan agar memastikan kawasan sekitar bebas dari najis unggas dan cicak.
Ini kerana ada bahaya jangkitan kuman boleh diperoleh hingga menyebabkan masalah cirit-birit.
Bahaya Najis Unggas & Cicak Pada Kesihatan
Persekitaran bebas dari bahan iritasi seperti najis unggas dan najis cicak sangat penting untuk kesihatan persekitaran terutama di tempat tumpuan seperti sekolah, institusi pendidikan dan tempat pemindahan mangsa banjir.
Menghirup habuk atau titisan air yang mengandungi najis burung yang tercemar boleh membawa kepada beberapa penyakit, termasuk penyakit seperti selesema yang dipanggil psittacosis.
Selain itu jangkitan Salmonella – jangkitan kuman yang boleh menyebabkan cirit-birit – mungkin juga terdapat dalam beberapa najis burung.
Jika anda anda membersihkan atau terkena najis burung, anda harus mengambil langkah berjaga-jaga. Basuh tangan anda dan bersihkan mana-mana kulit yang terdedah sebelum makan atau minum.
Selain itu ia juga boleh menyebabkan alahan kulit jika sengaja mendedahkan anggota badan dengan najis unggas dan cicak.
Artikel Berkaitan:
Lebihkan Makan Sayur & Minum Air Kosong. Lepas 4 Bulan Diet DSSS, Perubahan Ketara Di Bahagian Pipi!
Elak Picit Jerawat Di Kawasan Segitiga ‘Kematian’, Bahayanya Boleh Undang Strok
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Trend Makanan ‘Colorful’ Nampak Sedap & Menarik. Tapi Kena Tahu Bahaya Pewarna Makanan!
Perasan atau tidak trend orang yang menjual makanan yang berwarna-warni walaupun untuk kuih tradisional seperti roti jala.
Pastinya kita rasa teruja dan seronok untuk menikmati hidangan ini kerana warnanya yang cantik dan menarik.
Namun sebagai pengguna kita sebenarnya perlu ambil tahu beberapa perkara yang perlu difahami mengenai pewarna makanan yang terkandung di dalamnya dan bahaya untuk keluarga terutama anak-anak.
1. Apakah Pewarna Makanan?
Menurut Portal MyHealth, pewarna makanan tergolong dalam salah satu jenis bahan aditif dalam makanan yang selamat dimakan dan ditambah secara sengaja ke dalam makanan dalam kuantiti yang sedikit tetapi tidak termasuk vitamin dan mineral.
Penggunaan pewarna atau bahan aditif ke dalam makanan sebenarnya telah dilakukan sejak beratus tahun dahulu untuk membantu menyedapkan, mengawet, dan mengekalkan kualiti makanan.
2. Tujuan Menambah Pewarna Tiruan Dalam Makanan
Antara tujuan utama menambah pewarna makanan ini adalah untuk meningkatkan kualiti makanan dan persembahan (tekstur, warna, rupa, rasa dan konsistensi).
Bayangkan kalau tak ada langsung pewarna makanan, pelbagai makanan yang dijual di pasaran akan kelihatan sama dan kurang menarik. Maka, bahan pewarna digunakan untuk menjadikan makanan lebih menarik dan merangsang selera makan.
3. Pewarna Tiruan Dalam Makanan Anak-Anak
Sesetengah makanan memang kita nampak pewarnanya dari luaran. Namun, ada keadaan tertentu di mana kita tak perasan kewujudan pewarna ini.
Selain manisan dan gula-gula, kebanyakan kanak-kanak juga terdedah kepada pewarna makanan ini melalui minuman yang kita sangka sihat seperti jus buah-buahan, susu berperisa dan minuman yogurt / probiotik.
Kajian juga mendapati penggunaan bahan pewarna semakin meningkat dalam pembuatan bijirin sarapan yang biasa kita lihat di pasaran.
4. Cara Kesan Pewarna Tiruan Dalam Makanan
Untuk mengesan pewarna dalam makanan, ibu ayah perlu membaca label. Di bawah undang-undang sedia ada, apa-apa makanan yang telah ditambah dengan aditif makanan mesti mempunyai penyataan “mengandungi (jenis aditif makanan yang berkenaan) yang dibenarkan di senarai ramuan. Contohnya “mengandungi pewarna yang dibenarkan“.
Kadang kala label juga memberikan maklumat tambahan berkaitan jenis aditif makanan secara spesifik yang telah ditambah ke dalam makanan. Contohnya “mengandungi pewarna yang dibenarkan (Ponceau 4R)”.
Ada juga label yang mengandungi maklumat tambahan di mana nombor rujukan aditif yang digunakan di peringkat antarabangsa dinyatakan pada label. Contohnya “mengandungi pengemulsi (sodium pyrofosfat(E450) sebagai kondisioner makanan yang dibenarkan”.
5. Bagaimana Pewarna / Aditif Makanan Dikawal Di Malaysia
Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bertanggungjawab mengawal dan meluluskan penggunaan aditif dalam makanan. Pewarna dan bahan aditif yang dijual di pasaran hanya dibenarkan dalam makanan tertentu sahaja dan kadar maksimum adalah ditetapkan seperti yang disenaraikan di bawah Peraturan-Peraturan Makanan 1985.
KKM akan meluluskan aditif makanan untuk kegunaan dalam makanan apabila terdapat bukti kukuh bahawa aditif makanan tersebut tidak mendatangkan kesan bahaya kepada kesihatan manusia hasil dari penggunaannya.
Jadi sebagai pengguna, kita pula perlu peka dan membaca label dengan teliti sebelum membeli sebarang produk di pasaran.
6. Bahaya Pada Kanak-Kanak
Menurut beberapa kajian, kesan pengambilan pewarna makanan yang berlebihan dikaitkan dengan hiperaktif atau ADHD di kalangan kanak-kanak.
Selain itu, terdapat beberapa dakwaan yang mengatakan bahawa pewarna tiruan ini boleh menyebabkan alahan serta punca masalah tidur di kalangan kanak-kanak.
Walaupun pewarna makanan adalah selamat dimakan, namun secara umumnya kita harus melihat dari perspektif diet yang seimbang.
Ini kerana kebanyakan pewarna makanan serta bahan aditif terdapat dalam makanan yang diproses dan snek serta manisan yang kurang bernutrisi. Contohnya kek, aising, biskut, gula-gula, minuman berkarbonat, aiskrim dan coklat.
7. Alternatif Pewarna Semulajadi Yang Boleh Digunakan
Bagi ibu bapa yang suka menyediakan makanan sendiri, ada pelbagai bahan alternatif yang semulajadi yang boleh kita gantikan untuk membuat pewarna makanan. Antaranya:
- Warna merah – ubi bit, jus delima
- Warna kuning – rempah saffron, kunyit
- Warna biru / ungu – bunga telang
- Warna oren – lobak merah
Sumber: Portal MyHealth & Sirap Limau
Artikel Berkaitan:
Dr Izzar Ingatkan Buat Penilaian Kendiri Covid-19, Ingat TRIIS. Sebelum Rentas Negeri Balik Kampung!
Lenyap 30KG Dalam 15 Bulan, Rahsianya Ambik Superfood & Rajin Workout. Wanita Enjoy ‘Journey Diet’!
Digalak Ambil 6 Makanan & Minuman Ini. Mampu Kembalikan Semula Rasa ‘Down’ & Tak Bersemangat!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI