Ada sesetengah orang gigih jaga makan setiap hari tetapi bersenam langsung tidak. Kemudian bila berat badan naik, mesti akan rasa menyesal sebab makan sampai terlebih kalori. Baru lah mula nak tekan minyak diet!

Namun, ada juga yang beria jaga makan tapi berat badan tetap sama. Malah, ada yang makin bertambah. Tak tahu apa puncanya.

Jaga Makan Pun Tetap Kena Bersenam, Ini Pesanan Pakar Fitness

Mulalah rasa cemburu dengan kawan-kawan yang makan banyak tapi badan tetap kurus. Sedangkan kita sebaliknya. Itu pun sudah jaga makan tetap naik, kalau makan banyak tak boleh nak kata apalah.

Ini Senaman Paling Senang Nak Buat

@pharmacistcho cara paling efektif untuk kurus badan yang lebih 80kg. #kurus #weightloss #fittok #senaman #fyp #fypシ ♬ Kasih Slow – Nonna 3In1

Semua ini dek kerana tahap metabolisme badan kita yang berbeza. Ada sesetengah kita, makan banyak pun tetap maintain sebab metabolismenya tinggi. Bagi yang jaga makan, walaupun sedikit tetap berisi. Semua ini kerana metabolisme badannya rendah.

IKLAN

Kalau keadaan ini tetap berlaku pada diri anda, cubalah untuk bina metabolisme dan kena bersenam. Seperti apa yang dikatakan oleh pakar fitness ini, Arif Sukri.

Jaga Makan, Bina Metabolisme

Jaga Makan Pun Tetap Kena Bersenam, Ini Pesanan Pakar Fitness

Jika badan kita sejenis yang makan banyak saja mudah sangat naik beratnya, maka jangan salahkan metabolisme sepenuhnya. Sebaliknya binalah metabolisme.

Setiap orang tak sama kecepatan naik atau turun berat badan. Kerana dipengaruhi juga oleh faktor usia, jantina, kesihatan badan dan cara diet itu sendiri. Hah, kalau dah berumur, lagi lah kena kontrol makan dan rajin bersenam.

IKLAN

Pembinaan metabolisme bermula dengan penjagaan kualiti senaman. Tanpa senaman jangan harap berat nak turun dengan jaga makan sahaja.

Jaga Makan Pun Tetap Kena Bersenam, Ini Pesanan Pakar Fitness

Bina metabolisme badan dengan:

1. Senaman bebanan (Weight Training). Mainlah dumbell, kettlebell atau pun angkat apa jua bebanan.

Selain itu:  Yoga, Senaman Ringkas Tapi Banyak Manfaat. Ini 7 Sebabnya Patut Kita Buat Setiap Hari!

2. Bodyweight training. Jika kat rumah belum ada equipment yang lengkap. Guna sahaja badan sendiri sebagai bebanan. Plank, squat, burpess dan lainnya. Tapi ingat kena tahu kemampuan.

3. Senaman kardio. Walaupun biasanya senaman guna beban, jangan pernah skip untuk buat kardio sama ada joging, berbasikal atau berenang.

IKLAN

Jaga Makan Pun Tetap Kena Bersenam, Ini Pesanan Pakar Fitness

Bukan tak boleh, namun elakkan diet fokus untuk jaga makan semata-mata. Berat mungkin boleh turun untuk 3-4 minggu pertama dengan jaga makan. Lepas tu siaplah nangis di bucu katil.

Buat senaman jangan tinggal. Bermula dengan berjalan kaki mengikut kemampuan pun sudah memadai. Jadikan ia rutin bersistem. Kemudian tingkatkan sikit demi sikit.
Senaman apa yang anda tengah fokus sekarang?

Moga istiqamah.

Kredit video: pharmachistcho