Hilang Berat Dan Bakar Lemak

Kalau anda mampu bezakan hilang berat dan bakar lemak, mesti boleh kurus dengan mudah. Tak perlu makan produk yang habiskan duit, cukup faham konsep dua perkara ini, dapatlah hasilnya.

Menurut perkongsian Puan Raihana Arif, hilang berat dan bakar lemak adalah dua perkara yang berbeza. Jom hadam ilmu ini dulu.

Hilang Berat Dan Bakar Lemak, Faham Dua Perkara Ini Baru Boleh Kurus!

Hilang berat adalah melibatkan hilang berat air, berat otot, berat tulang, lemak, dan lain-lain.

Bakar lemak pula adalah khusus pembakaran lemak dalam badan dan minima hilang saiz otot, kekuatan badan.

Apa bezanya?

Hilang Berat Dan Bakar Lemak, Faham Dua Perkara Ini, Baru Boleh Kurus!

Hilang berat termasuk hilang air dan otot yang mana kurang bagus sebab sumber yang diperlukan badan.

Lagi banyak ada otot, lagi mudah lemak terbakar semasa rehat.

Manakala bakar lemak hanya melibatkan lemak sahaja. Dan juga yang bagusnya, automatik berat juga akan turun!

Dan boleh maintain muscle mass yang akan buatkan badan nampak lebih fit dan tak gelebeh (perlu senaman juga).

IKLAN

Jadi apa pilihan yang terbaik?

Terpulang!

Hilang Berat Dan Bakar Lemak, Faham Dua Perkara Ini, Baru Boleh Kurus!

Hilang berat dan bakar lemak memang akan kurangkan kilo berat badan, tapi dari segi kesihatan hilang lemak lebih baik.

Sebenarnya dalam tak sedar, tujuan kita nak turunkan kilo badan memang kita target nak buang lemak-lemak badan kan?

Hanya nak betulkan mindset balik. Berat turun banyak tapi tak senaman dan amal diet yang keras tak bagus juga kalau masih tinggi percentage body fat.

IKLAN

Itu kalau nak sihat lah, sebab lemak-lemak ini punca pelbagai penyakit. Sihat, dan tubuh badan pun jadi cantik.

Apabila kita fokus untuk turun lemak dan kekalkan jisim otot, tahap kecergasan akan meningkat, kekuatan dan tenaga badan bertambah, prestasi meningkat, penuaan menjadi lambat dan risiko penyakit pun kurang.

Selain itu:  Nak Mantapkan Bahagian Perut & Lengan. Ini Cara Betul Lakukan Senaman Push Up!

Tak ada lah dah kurus tapi nampak macam sakit pula.

Hilang Berat Dan Bakar Lemak, Faham Dua Perkara Ini, Baru Boleh Kurus!

Fokus pada kehilangan inci (inch loss) atau ukur lilit badan dan bukan nombor (weight loss) pada penimbang semata-mata.

Kalau kita ambil masa 6 bulan untuk gemuk, jangan sesekali letak harapan/ pressure diri untuk kurangkan berat badan berlebihan tu dalam masa sebulan.

IKLAN

Kita mungkin menjadi kurus tanpa dapat melihat perubahan pada berat badan.
Pelik, kan?

Keadaan ni jadi bila kita bakar lemak badan semasa hasilkan otot. Sekiranya berat tetap sama, walaupun ada inci loss daripada segi ukuran tubuh, itu tandanya kita berada di landasan yang betul.

Owh ya, nak cepat kurus, air pun kena cukup ya. Kalau rasa susah nak minum air putih, cuba biasakan tips ini dalam gaya hidup anda.

5 Tips Minum Air Cukup

Berapa banyak yang kita kena minum air setiap hari?⠀

Dan bagaimana nak minum air secukupnya atau 3-4 liter?

1. Beli satu botol air dalam 1 atau 2 liter yang boleh jadi kawan baik kita. Pergi mana pun bawa.⠀

2. Botol air tu lebih baik ada straw untuk mudah kita nak minum.⠀

3. Buat reminder dekat phone kita setiap 2-3 jam boleh habiskn dalam 1 liter air.⠀

4. Letak hirisan lemon atau timun dan daun pudina utk kita rasa lebih fresh dan tak bosan sangat minum air kosong. Saya pilih untuk suka teamix + aloevera.⠀

5. Buat air suam atau sejuk ikut kesukaan kita. Minum perlahan-lahan dan yang paling penting kita enjoy journey ya.⠀

Saya bukan coach, cuma hasil dari bacaan-bacaan saja. Banyak lagi ilmu yang perlu digali.

Selain itu:  Tinggal Air Bergula, Lelaki Ini Pilih Teh Hijau Kosong Dan Hasilnya Berat Turun Banyak

Betulkan saya jika ada yang salah.

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI