Selalunya kita menyangka golongan yang bergelar doktor pasti sangat menjaga kesihatan dan akan jarang berdepan masalah penyakit.

Namun hakikatnya mereka juga manusia biasa yang yang tidak lari dari berdepan dugaan apabila turut mengalami masalah kesihatan.

Ini yang berlaku pada Dr Say, Pengacara Program My Doctor yang sering berkongsi pelbagai tip kesihatan dan rumahtangga.

Dalam perkongsian terbarunya di laman sosial, Dr say memuat naik hasil pemeriksaan kesihatan dirinya memberitahu buah pinggang miliknya mengalami kerosakan tahap dua.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril)

Ternyata keputusan diterima membuatkannya terduduk walaupun menunjukkan buah pinggang lebih baik berbanding sebelumnya.

Ini kerana didapati ada kandungan darah dalam air kencing membuatkanya sedikit cuak.

Walau bagaimanapun dalam masa sama dia lega kerana tidak perlu mengambil ubat kolesterol untuk masalah kesihatannya, sebaliknya harus mengubah cara hidup terutama dari segi pemakanan dan juga senaman dalam tempoh tiga bulan ini.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril)

Topik : Keputusan Medical Checkup Ku

Semestinya berkait rapat dengan gambar ni yakni terduduk saya dibuatnya. Januari 2021 total cholesterol sy 8.3, Alhamdullilah tahun 2022 ni total cholesterol sy turun kepada 7.0.

Akan tetapi bacaan ni masih tinggi sebab normal value should be lower than 5.2. Bacaan cholesterol jahat (LDL) sy pulak dari 6.2 turun kepada 5.44 akan tetapi masih tinggi sebab normal value should be lower than 2.58. Selain tu buah pinggang saya berada pada kerosakan tahap 2 & pada masa yang sama pada air kencing saya ada darah detected.

Besar kemungkinan ada batu pada buah pinggang Wallahualam tapi sy nak check lagi later. Status hati okay, garam dalam badan okay, bacaan untuk gout okay, gula dalam badan okay.

Am i worried? Semestinya. Tang kolestrol & tang buah pinggang tu. Walaupun kalau dibandingkan status buah pinggang saya lagi elok keadaannya tahun ni berbanding tahun lepas tapi kali ni ada darah dalam air kencing tu yang buat saya sedikit cuak sebab normalnya takde darah pada air kencing unless ada jangkitan atau ada batu pada buah pinggang.

IKLAN

Mungkin nak kena buat ultrasound sebab taknaklah dari tahap 2 tiba-tiba makin teruk yang sampai nanti kena cuci darah kalau buah pinggang dah rosak tahap 5. Kalau tanya perasaan saya, saya sedikit lega tapi lebih kepada cuak ahaha. Sedikit lega tang bacaan kolestrol makin better & lebih cuak sebab kolestrol masih tinggi & kisah buah pinggang tu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril)

Adakah saya kena makan ubat kolestrol? Mengikut nasihat pakar perubatan saya, katanya tak perlu lagi. Cuba lifestyle changes dari segi pemakanan & senaman untuk 3 bulan ni & repeat balik ujian kolestrol bulan 4 nanti.

Kalau korang ikut story saya memang saya start jaga dah pemakanan & senaman sejak 1.1.2022 aritu. Moga dengan keputusan medical checkup ni buat saya kekal motivated untuk teruskan healthy lifestyle saya.

IKLAN

Badan nak guna lama peeps. Apa guna ada bini cantik, anak handsome, duit berkepok kalau kesihatan tunggang langgang. Siapa yang tak buat medical checkup lagi, nasihat saya malam ni puasa pukul 12 malam, esok 8 pagi pergi klinik berdekatan untuk buat basic medical checkup. The best investment you can make is in your own health.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril)

Kredit Foto: Instagram Dr Say Shazril

Artikel Berkaitan:

Pantang Cara Moden & Hanya Jaga Makan! Rahsia Isteri Dr Say Kekal Sihat & Ceria Lepas Bersalin!

‘Minuman Potong Kaki’ Penyebab Utama Penyakit Kencing Manis. KKM Dedah Minuman Elak Diambil!

Pernah Alami Komplikasi Jantung Buat Uyaina Harga Kesihatan. Ini Rahsia Tampil Cantik & Berseri Di Majlis Nikah!