Kurma selelaunya jadi hidangan untuk berbuka atau sahur. Boleh dimakan begitu saja atau campurkan dengan bahan lain seperti susu.

Susu kurma ini menjadi hidangan alternatif terutama bagi mereka yang tidak mahu makan nasi. Malah manfaatnya kita akan kekal bertenaga sepanjang hari.

Terutama bagi mereka yang tinggal di luar negara perlu berpuasa sehingga 19 jam melayan lapar dan dahaga.

Perkongsian Nana Ruzana yang pernah ada pengalaman tinggal di luar negara membuat susu kurma home made ini.

Menurutnya walaupun tidak makan nasi waktu sahur, tapi amalan makan makanan sunnah membuatkan perut kenyang sepanjang hari dan tidak letih.

Dia turut berkongsi langkah membuat susu kurma homemade yang jadi amalannya sejak 3 hari berpuasa. Menurutnya minuman ini juga elok diminum bagi anak-anak yang baru belajar berpuasa.

Ini adalah perkongsian beliau yang tentunya berguna sebagai persediaan puasa nanti.

19 jam puasa, pregnant pula tapi tiada masalah

IKLAN

Ramai yang tanya macam mana saya boleh bertahan puasa sampai 19 jam lamanya. Dah la pregnant pulak tu. Buat anda semua, kat sini saya nak share apa yang saya amalkan sepanjang saya puasa.

Saya start amalkan puasa hari ketiga sebab baru tau tip ni. Memang ada beza sangat dengan puasa yg terdahulu. Alhamdulillah walaupun bersahur tak makan nasi,(memang tak lalu makan berat disebabkan jarak antara berbuka dan imsak hanya 5 jam sahaja)

InsyaAllah perut rasa kenyang je sepanjang hari. Badan tak letih sangat. Bila berbuka pun tak gelojoh makan macam-macam. Moga bermanfaat buat semua.

Kita cuma perlukan 3 bahan saja

  • 5 buji kurma
  • Air masak setengah cawan
  • Susu segar satu cawan

IKLAN

Jumlah kurma ikut citasa tapi digalakkan dalam bilangan ganjil untuk ikut sunnah nabi.

Cara membuat susu kurma homemade

1. Kurma dibuang biji dan isinya dicarik-carik.

Rendam dalam setengah cawan air masak. Biarkan rendam sampai kurma kembang. Biasa saya akan rendam dalam pukul 7 pm dan makan masa sahur dalam pukul 2.30. Buat yang di Malaysia sebelum tidur boleh rendam untuk minum ketika sahur esoknya. Kalau rendam sekejab pun takpe asalkan kurma itu kembang.

2. Bila kurma dah kembang, kisar dengan secawan susu segar.

IKLAN

Minum ketika penutup sahur. Kiranya dah nak imsak baru minum. Jangan lupa selawat ke atas nabi dan mohon Allah permudahkan puasa kita.

Insya-Allah perut kenyang dan badan kekal bertenaga sepanjang hari. Untuk anak-anak yang baru belajar nak puasa pun boleh amalkan.

Selamat mencuba.

Artikel Berkaitan:

Viral Video Gadis Kongsi Cara Bersih Kurma Buang Ulat. Tak Busuk & Boleh Tahan Lama!

Jangan Minum Kopi Elak Rasa Dahaga Melampau, Semak 3 Lagi Tip Kekal Cergas Sepanjang Berpuasa

Berjaya Hilangkan 19KG Dalam Setahun, Gadis Ini Kongsi Tip Mudah Diet Tanpa Produk