Musim ikan siakap kan. Banyak sudah info pasal ikan ini telah dikongsikan. Jom kenal bahagian badan ikan siakap pula
IKLAN
Dan atas permintaan Prof Zulkiflee Abd Latif, saya tambahkan khasiat ikan siakap. Semoga bermanfaant untuk semua.
Ikan siakap sangat kaya dengan sumber protein, selenium, asid lemak penting omega-3, potasium dan vitamin B6, disamping sodium, fosforus, magnesium, vitamin B12, iron, kalsium dan vitamin B1.
Kandungan asid lemak omega-3 yang banyak dalam siakap penting untuk kesihatan jantung dan membantu mengawal kolesterol dalam darah. Selenium pula penting untuk badan menghasilkan antioksidan semulajadi dan hormon thyroid.
IKLAN
Vitamin B6 penting untuk sistem saraf, menguatkan imuniti badan melawan penyakit, dan proses metabolisma badan. Vitamin B12 pula menyokong fungsi sel saraf, penting dalam menghasilkan sel darah merah, dan penghasilan DNA.
Pun begitu, seperti juga dengan makanan lain, makanlah ikan siakap dengan bersederhana. Bergantung kepada lokasi penangkapan dan saiz, ikan siakap boleh jadi pengumpul merkuri.
Juga mengandungi jumlah kolesterol yang signifikan. Maka, usah berlebihan kerana apa-apa yang berlebihan boleh membawa mudarat!
Selalu kita dengar antara tip bila anak sakit tekak waktu demam adalah beri makan aiskrim. Ramai yang praktikkan perkara ini tambah pula aiskrim memang senang anak nak makan.
Tapi apa yang ramai tak tahu, bukan semua aiskrim sesuai. Ada aiskrim yang boleh menyebabkan sakit tekak yang dialami oleh anak takkan reda. Info ini dikongsi oleh pegawai perubaan, Dr Mazliana Mazlan.
Menurut beliau aiskrim vanilla atau pelbagai perisa yang selalu diberi pada anak waktu demam tidak sesuai dan harus dielakkan. Beliau memberikan penjelasannya.
Ini punca sakit tekak anak tak baik-baik
Elakkan aiskrim vanila waktu anak sakit tekak. Aiskrim nilah sebenarnya mungkin buat radang tekak tak baik-baik.
Ais. Yang ini memang boleh kurangkan sakit. Sakit lebam dahi anak sebab jatuh, kita letak ais. Kaki anak tergeliat main basikal, kita letak ais.
Ais, hanya untuk kurangkan rasa sakit di tekak. Cari ais yang tak dapat tambahkan radang pada tekak anak.
Aiskrim vanila, banyak betul bahan ramuan dia kan. Gula pulak tu yang pertama. Perasa tiruan, pewarna tiruan, pengawet, dan banyak lagi kan. Sakit tekak ni, biasanya sebab jangkitan bakteria atau virus. Gula makanan bakteria. Kita bagi baja gula, makin lambat anak nak sembuh dari sakit dan radang tekak bila makan aiskrim vanila sebenarnya.
Walau yang buat sendiri kat rumah guna susu segar dan gula organik, tetap ada sumber radang dari susu yang boleh pekatkan kahak. Dan gula walau organik sekalipun, ia tetap gula, tetap pemanis yang kita perlu kurangkan dari anak bila tak sihat.
Sebenarnya kan, dulu saya pun pernah beritahu pesakit cilik untuk makan aiskrim vanila sebab nak kurangkan sakit tekak. Belum dapat kesedaran tentang makanan proses lagi waktu itu. Sekarang, baru tahu semua ini.
Boleh saja kita nak bagi makan aiskrim waktu anak tak sihat. Bagi aiskrim dari buah.
Blend sendiri buah semata-mata, gula pun tak payah letak. Cari buah yang manis, kalau tawar sangat tambah madu sikit.
Inilah baru namanya aiskrim sihat yang walau anak sakit pun masih boleh makan. Gitu!
Kita yang pilih apa anak boleh makan dan tak boleh makan kan. Kita cuba sama-sama ya.
Buat sendiri aiskrim untuk anak
Yang ni aiskrim buah betik. Blend je betik dan air, tambah madu. Masuk dalam aiskrim mould. Anak sakit tekak makan mesti kurang sakit dan radang tekak, insyaAllah.
Ini aiskrim dari buah naga dan pisang saja!
Aiskrim vanila saya buat ni, walaupun homemade, tetap ada susu dan gula organik. Dua sumber radang jugak. Elakkan waktu anak tak sihat ye.
Tidak dinafkan musim durian antara yang amat dinantikan kerana inilah masa boleh makan raja buah ini sepuas-puasnya.
Namun begitu, ada juga yang takut untuk makan kerana dibimbangi boleh mendatangkan masalan pada kesihatan.
Pakar nutrisi Syaza Nutritionist berkongsi fakta mengenai durian untuk mereka yang berminat untuk mendapatkannya.
Menurutnya durian juga mempunyai kebaikan dan nilai nutrisi tersendiri. Antaranya mampu buat anda gembira, membantu kawal tekanan darah dan juga bantu masalah pencernaan.
Ayuh, ikuti perkongsiannya untuk lebih jelas mengenai buah yang mempunyai pelbagai nama, jenis dan saiz.
Ok siapa kat sini suka sangat dengan durian?? OK ini khusus buat anda!
Durian juga seperti buah-buah yang lain mempunyai kebaikan dan nilai nutrisinya yang tersendiri.
1. Durian boleh membuat anda gembira
Ini adalah kerana durian mengandungi asid amino iaitu tryptophan. Apabila dicerna, ia akan bertukar menjadi serotonin, neurotransmitter yang bertanggungjawab untuk membuat kita berasa gembira dan santai.
2. Durian boleh membantu mengawal tekanan darah.
Durian mempunyai sumber potassium. Di mana pengambilan makanan yang tinggi potassium boleh membantu merendahkan tekanan darah. Selain itu, potassium juga berperanan dalam mengawal elektrolit dan bendalir dalam badan. Ini dapat membantu mengawal tekanan darah dan mengurangkan risiko masalah serangan jantung.
3. Durian boleh meningkatkan kesihatan pencernaan
Durian juga mempunyai sumber serat di mana serat membantu memudahkan pergerakan usus. Melalui ini akan membantu mengelakkan masalah sembelit dan meningkatkan kesihatan pencernaan.
4. Durian membantu melambatkan proses penuaan
Durian juga mengandungi sumber vitamin C iaitu sebanyak 19.7mg. Vitamin C adalah antioksidan yang kuat yang boleh membantu mengurangkan kesan tekanan oksidatif yang disebabkan oleh radikal bebas.
Semakin rendah tahap tekanan oksidatif, semakin perlahan proses penuaan. Selain itu, durian juga mempunyai antioksidan lain seperti flavonoids, carotenoids, anthocyanins, dan polyphenols. Kajian menunjukkan bahawa antioksidan boleh membantu mengurangkan beberapa tanda penuaan kulit.
5. Durian mengandungi nutrien yang boleh membantu menyokong kesihatan tulang
Untuk pengetahuan semua, durian kaya dengan iron, copper, potassium, magnesium dan kalsium, semuanya penting untuk mengekalkan tulang yang kuat. Satu kajian oleh Pusat Maklumat Bioteknologi Kebangsaan di Amerika Syarikat menunjukkan bahawa pengambilan iron yang tinggi, membantu meningkatkan ketumpatan tulang, bukan hanya kalsium sahaja penyumbang untuk mengekalkan kesihatan tulang. Magnesium juga sangat penting ia boleh membantu dalam pencegahan risiko osteoporosis.
6. Durian boleh membantu menggalakkan penghasilan tenaga dengan cepat
Durian mempunyai tinggi dengan kadar karbohidrat iaitu sebanyak 27g dan memberikan nilai kalori yang agak tinggi iaitu 147kcal untuk 100g. Dua ulas durian boleh memberi anda tenaga sebanyak 1 biji pisang bersaiz sederhana.
Walaubagaimana jika berlebihan pengambilan durian, ia akan memberikan kesan yang negatif terhadap badan kita. Bagaimana??
1. Boleh menerukkan lagi masalah Diabetes.
Kajian menunjukkan bahawa pengambilan durian yang berlebihan boleh melonjak paras gula darah. Jika menghidap diabetes, hadkan pengambilan durian anda.
2. Boleh memberi kesan negatif terhadap kehamilan
Ini disebabkan kehadiran acid yang tinggi boleh membuatkan ibu yang hamil tidak selesa tubuh badan. Jadi bagi tempoh awal kehamilan elakkan dahulu pengambilan durian.
3. Durian boleh memberikan alahan makanan terhadap seseorang
Pengambilan durian juga boleh menyebabkan penghasilan gas, cirit-birit, ketidakselesaan pada perut, muntah, dan reaksi alahan pada sesetengah orang. Pengambilan durian yang terlampau banyak juga boleh menyebabkan sesak nafas.
4. Boleh menerukkan lagi masalah tekanan darah tinggi
Bagi mereka yang mempunyai masalah hipertensi, anda perlu lebih berhati-hati kerana pengambilan yang berlebihan boleh menyebabkan kadar denyutan nadi akan menjadi laju. Keadaan ini sangat bahaya.
Secara konklusinya, durian adalah buah yang sangat sedap dan mempunyai tinggi dengan nilai pemakanan. Pengambilan yang sederhana boleh memberikan pelbagai manfaat kesihatan.
Namun, jika diambil secara berlebihan ia mungkin memberikan kesan yang buruk pada seseorang. Jadi ingat pengambilan yang disarankan adalah 2-3 ulas untuk 1 sajian. Pengambilan buah boleh diambil sehingga 2 sajian 1 hari.
Hari ini Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan melantik Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai Perdana Menteri kesembilan.
Melihat kepada personaliti, beliau dianggap individu paling layak memegang portfolio orang nombor satu negara.
Walaupun sering dilihat agak serius setiap kali membuat pengumuman di kaca TV, sebenarnya beliau juga insan yang mudah didekati.
Sentiasa mengamalkan gaya hidup sihat dan beliau juga dikatakan akan meluangkan masa untuk bersarapan pagi bersama isteri tersayang.
Selain itu dalam satu trivia melalui program Borak Kopitiam penghujung tahun lalu, Datuk Ismail Sabri memberitahu sisi peribadinya yang ramai tak tahu.
Suami kepada Datin Seri Muhaini Zainal Abidin dan juga bapa kepada empatcahayamata, Nina Sabrina, penyanyi Dafi, Nashriq dan Iqbal, Datuk Seri ismail Sabri juga cukup sporting ketika ditanya kedua penyampai berkenaan.
Ayuh, kita lihat Trivia Menarik Datuk Seri Ismail Sabri Yaacob:
1. Menyukai durian Musang King berbanding Udang Merah
2. Memilih persalinan batik daripada suit
3. Memberitahu sepanjang waktu beliau paling produktif kecuali waktu tidur
4. Serangga paling ditakuti adalah ulat.
5. Beliau juga menyukai nasi Lemak berbanding roti canai.
6. Turut memilih helikopter berbanding kereta kebal.
7. Sebagai peminat kelab Chelsea, beliau menyukai Drogba sebagai penyerang.
Sekalung tahniah diucapkan kepada Datuk Seri Ismail Sabri atas perlantikan sebagai Perdana Menteri ke sembilan. Moga terus berkhidmat untuk kesejahteraan rakyat.