Masuk Usia 40an, Ini Yang Perlu Dibuat Untuk Kekal Sihat. Doktor Kongsi Rahsia Awet Muda! Apabila usia sudah memasuki 40an, kita perlu menitik beratkan penjagaan kesihatan. Jangka waktu inilah, penyakit mudah mendekati seperti darah tinggi, kencing manis, buah pinggang ataupun jantung.

Sebenarnya lagi elok jika kita dapat menjaga pemakanan dan mengamalkan gaya hidup sihat ketika awal usia 30an lagi.

Jika dua perkara ini tidak diambil kira, jangan menyesal satu hari nanti jika penyakit tiga serangkai datang mendekati.

Masuk Usia 40an, Ini Perlu Dibuat Untuk Kekal Sihat

Masuk Usia 40an, Ini Perlu Dibuat Untuk Kekal Sihat. Doktor Tak Lokek Kongsi Rahsia Awet Muda!

Artikel Lain: Mampu Senyum & Kekal Cantik Waktu Meneran. Elfira Dedah Kelebihan Ambil Epidural Bersalin Anak Kedua!

Seperti perkongsian doktor ini yang memberi ingatan perkara perlu dititikberatkan ketika berusia awal 40an.

Dr Zubaidi Hj Ahmad, berkongsi pemakanan sihat yang diamalkan olehnya setelah memasuki umur 40an yang boleh dijadikan panduan untuk kita semua.

1. Sarapan Minyak Zaitun & Air Kopi Stevia

Pagi tadi saya bersarapan. Mulanya mmg malas sebab perut pun tak lapar.
Selalunya saya terus melakukan kerja-kerja saya tanpa makan (bersarapan) berat. Kecuali saya akan ambil selepas bangun pagi satu sudu minyak zaitun OLIVIE, suku sudu cuka Teen dan sedikit madu.

IKLAN

Itu pun sudah berikan antara 150-200kcal cukup untuk kerja-kerja membaca dan menghafal yg saya lakukan di awal pagi. Kemudian air kosong atau kopi plus stevia sepanjang pagi.

2. Puasa 15 Jam

Oleh kerana hari ini hari cuti, saya kena layan anak-anak di rumah. Mereka mahu bersarapan. Bila ada anak yg makan tak habis, jadi sayalah yang terpaksa menghabiskannya. Jadi terpaksa bersarapan.

Nasib baik masa terakhir makan semalam pukul 7pm. Maksudnya kalau saya makan pukul 10am, saya sudah ‘berpuasa’ selama 15 jam.

Selain itu:  Cuci Mesin Basuh Dengan Modal RM5, Barulah Pakaian Bersih!

Masuk Usia 40an, Ini Perlu Dibuat Untuk Kekal Sihat. Doktor Tak Lokek Kongsi Rahsia Awet Muda!

IKLAN

Artikel Lain: Ada PCOS Tapi Lega Hamil Tanpa Buat Rawatan Kesuburan. Ini Yang Sheera Iskandar Amalkan!

3. Kurangkan Pengambilan Makanan

Memang saya sudah kurang makan sejak bbp tahun dulu. Kadang kala sudah ada rasa takut. Dulu pantang jumpa makanan, semua saya nak rasa. Sekarang masuk umur 40an, jadi takut terutama dengar macam2 cerita kawan-kawan.

Bukan lagi pelik kalau orang muda meninggal dunia ketika bersukan. Apatah lagi kawan-kawan saya yang berusia akhir 40an. Luaran nampak sihat. Tiba-tiba ada berita diserang stroke, sakit jantung dan ada yang meninggal dunia semasa tidur.

Tubuh sudah bersarang dgn pelbagai penyakit. Seperti rumah yg sergam kuat tapi bersarang anai-anai. Tiba-tiba runtuh tersembam ke bumi.

IKLAN

Doktor Kongsi Rahsia Awet Muda

4. Sangat Berhati-Hati Pilih Makanan

Maka saya memang berhati-hati dengan makanan yang ada terutama karbohidrat ringkas. Bila kita kurang makan, kita jadi lapar pula. Jadi nak kurangkan rasa lapar, saya cadangkan agar banyakkan makan sayur, minum air kosong dan ambil lemak sihat 20-30 peratus keperluan tenaga.

Ketiga-tiga makronutrien ini iaitu air, karbohidrat kompleks (sayur-ssyuran) dan minyak sihat inilah yang membuatkan kita rasa puas (satiety) bila makan dan lambat lapar semula.

Kalau tidak, kita akan berasa cepat lapar, dan makan lagi dan lagi walaupun kita tak lapar, kerana kita tak ada rasa puas.

Ada perbezaan antara puas dan lapar.

Sebab itu saya ambil minyak zaitun OLIVIE dari Olive House sbg minyak sihat saya untuk bertenaga dan mengurangkan rasa cepat lapar. Saya cadangkan satu sudu OLIVIE waktu pagi dan satu sudu waktu malam.

Masuk Usia 40an, Ini Perlu Dibuat Untuk Kekal Sihat. Doktor Tak Lokek Kongsi Rahsia Awet Muda!

Artikel Lain: “Jangan Gelojoh Makan, Tip Elak Kembung Perut Lepas Berbuka Puasa” – Dr Zubaidi

Selain itu:  Sangka Sakit Sebab Keracunan Makanan. Rupanya Mengandung Luar Rahim & Terpaksa Bedah Segera!
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI