Tinggal beberapa hari saja lagi kita akan menyambut Syawal nan mulia. Selepas hampir 2 tahun tidak dapat beraya bersama keluarga di kampung, kali ni suasananya pasti berbeza.

Pastinya ada yang sudah merancang untuk beraya sakan ke rumah sanak saudara atau sahabat handai, tapi jangan lupa untuk terus menjaga SOP kendiri.

Dan pastinya anda tidak sabar untuk menjawab pelbagai hidangan enak yang disediakan seperti ketupat, lemang dan rendang.

Makan Portion Kecil. Jurulatih Kecergasan Ini Kongsi Tip Elak Badan Naik Syawal Nanti!
Gambar sekadar hiasan

Namun begitu, usah risau kerana Jurulatih Kecergasan Mohd Shahfazreen ada berkongsi tip penting untuk elak kenaikan berat badan dengan banyak di hari raya nanti.

Ini antara tips penting untuk elak berat badan naik dengan banyak di hari raya.

1. Jangan tak beraya. Setelah sebulan puasa, ini waktu untuk kita raikan bersama keluarga.

2. Okay ja “lepas tangan” 1-2 hari raya & kawal semula dengan lebih baik pada hari raya ke -3.

3. Tak semestinya belasah setiap hari. Sehari dua dah cukup. Lepas tu kawal seperti biasa.

4. Makan hidangan lengkap dulu. Jika mula dengan kuih dan biskut, susah nak berhenti.

5. Amalkan konsep 10:20. 10 hari untuk lebih “berhari raya”, dan 20 hari untuk lebih jaga diet.

Makan Portion Kecil. Jurulatih Kecergasan Ini Kongsi Tip Elak Badan Naik Syawal Nanti!

6. Contoh, 1-2 hari raya dan 8 kali sabtu ahad. Hari biasa lebih seimbang. Raya kan sebulan.

IKLAN

7. Boleh ja makan biskut raya. Paling penting adalah hadkan dan kawal diri sendiri.

8. Sebiji biskut sekitar 50 kalori. Sehari 10 biji untuk 30 hari atau 30 buah rumah, dah 15000 kalori atau bersamaan 1.94kg berat badan.

9. Ambil tahu nilai kalori makanan kegemaran. Mudah nak kawal portion dan elak berat naik.

10. Makan sikit-sikit setiap jemputan rumah terbuka. Tak perlu makan banyak setiap masa.

11. Jika perlu lama, makan sikit-sikit & berbual. Dapat jaga hati tuan rumah & elak lebih kalori.

12. Kurangkan kuah. Biasanya ia agak lebih berminyak, bergaram dan jadi punca gemuk air.

13. Makan seperti hari biasa. Biasa makan 4-5 kali sehari portion kecil, buat cara yang sama.

Makan Portion Kecil. Jurulatih Kecergasan Ini Kongsi Tip Elak Badan Naik Syawal Nanti!

IKLAN

14. Bahagi setiap hidangan & jemputan seperti waktu makan biasa dari sarapan hingga dinner.

15. Elak badan jadi sebu dan gemuk air. Punca pakaian mula ketat, sendat, dan nampak berisi.

16. Caranya, kurangkan air manis, kawal karbo (tak senang), elak makanan tinggi garam (pun mencabar) dan cari jalan untuk berpeluh.

17. Mula Puasa Enam. Dapat kawal kalori, slow down nafsu makan & ada ganjaran pahala juga.

18. Mula bersenam seawal mungkin. Sambil bakar lebihan kalori, ia kurangkan gemuk air.

Makan Portion Kecil. Jurulatih Kecergasan Ini Kongsi Tip Elak Badan Naik Syawal Nanti!

19. Pilih ja senaman mudah. Jalan kaki keliling kampung, skipping atau HIIT pun okay dah.

IKLAN

20. Cuba elak tambah berat badan lebih dari berat yang turun ketika puasa bulan Ramadan.

21. Puasa turun 4 kilo, jika naik berat sekalipun, cuba untuk tak lebih dari 4kg juga di hari raya.

*****

Berat badan akan bertambah di hari raya.

Gabungan tinggi karbohidrat, lemak, water retention, ambil lebih kalori berbanding bulan puasa punca berat naik semula.

Dan ia masih boleh dikawal.

Urus kalori dengan bijak. Elak makanan tak perlu. Kawal nafsu makan dan bersederhana.

Begitulah

Mohd Shahfazreen.

Mudah-mudahan bermanfaat.

Artikel Lain: “Ramadan Bantu Diet Sebab Makan Sekali Sehari” – Osama Yamani Kongsi Tip Kurus Paling Mudah

Selain itu:  Doktor Ini Dedah Virus Covid-19 Mula Serang Orang Muda & Akui Jangkitan Makin Cepat
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI