Sebelum anda makan nasi kuah banjir seperti biasa, cuba renungkan perkongsian info daripada laman Public Health Malaysia ini.

Kuah bukan sekadar air berperisa, ia mengandungi lemak tepu, garam dan kalori yang TINGGI.

Makan Nasi Kuah Banjir, Ini Jadi Punca Kalori Bertambah

Setakat nak rasa sedikit tiada masalah, jika dah tahap banjir memang patut anda risau.

Makan Nasi Kuah Banjir, Ini Jadi Punca Kalori Bertambah

Semakin banyak kuah yang anda ambil semakin banyak kalori terkumpul. Jika kalori itu tidak digunakan ia akan menyebabkan timbunan lemak dan peningkatan berat badan.

Makan Nasi Kuah Banjir, Ini Jadi Punca Kalori Bertambah

IKLAN

Jadi sebelum makin melarat, lebih ‘manis’ jika anda belajar turunkan berat dengan cara yang sihat.

Menurut satu perkongsian Dr Zubaidi Hj Ahmad, ada cara yang lebih mudah nak turunkan berat. Jom sama-sama praktikkan.

CARA UNTUK TURUNKAN BERAT BADAN SECARA MUDAH

IKLAN

Saya tidak faham bila ada yang mengaku melakukan diet, tetapi berat badan tidak pun turun. Ada pula yang mengadu sering lapar ketika berdiet. Rasa bersalah bila makan berlebihan. Inilah dua perkara yang menjadi masalah mereka yang tidak memahami diet yang betul. Berat badan tidak turun dan rasa cepat lapar bila berdiet. Saya berikan tips mudah turun berat badan dan tidak kerap rasa lapar ketika berdiet.

1. Minum air kosong secukupnya. Sekurang2nya 2.5-3.0 L sehari untuk dua minggu pertama. Individu yang kurang minum, akan berasa cepat lapar.

2. Banyak makan buah-buahan dan kekacang sebagai kudapan. Ambil segenggam kekacang, atau sebiji dua epal yang dipotong, setiap kali lapar.

IKLAN

3. Makan banyak sayur bila makan berat, sekurang-kurangnya setengah pinggan. Ambillah satu atau dua jenis sayur sama ada ulaman, yang dicelur, direbus atau ditumis.

4. Kurangkan pengambilan karbohidrat ringkas seperti nasi putih dan produk tepung putih. Gula putih tinggalkan sama sekali. Semakin sedikit kuantiti karbohidrat ringkas yang ditinggalkan, semakin cepat kita kehilangan berat badan secara sihat dan tidak rasa cepat lapar. Saya meninggalkan mengambil nasi putih 3 bulan pertama dan kemudian ambil suku pinggan saja sekarang.

Selain itu:  Vaksin Covid-19 Pfizer Dijual Secara Online RM63.88, Shopee Tampil Jelaskan Ia Palsu

5. Ambil protein secukupnya seperti telur, ikan, daging dan makanan laut lain jika tiada alahan. Sentiasa ambil sumber protein yang berlainan setiap hari. Jangan ambil satu jenis protein setiap hari. Contohnya ambil daging ayam setiap hari. Tukarkan pada sumber protein yang lain. Bila dapat protein yang cukup, kita akan rasa lebih lama kenyang.

6. Jangan lupa minyak sihat seperti minyak zaitun, avokado, kuning telur dan minyak ikan. Hindarkan transfat, kurangkan minyak/lemak tepu. Kurangkan makanan bergoreng “deep fry” terutama ketika mengambil kudapan. Buat sop sayur/ayam dalam setiap hidangan berat. Ini membantu cepat puas dan rasa kenyang.

Jika betul-betul amalkan, dapat kurangkan berat badan sebanyak 10kg dalam masa 6 bulan. Tambah sedikit senaman dan pastikan dapat tidur yang cukup. InsyaAllah kita akan menjadi sihat.

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI