Gambar sekadar hiasan.

Program imuniasai kebangsaan telahpun dilancarkan dengan menyaksikan PM mentor antara individu pertama meneroka suntikan.

Tan Sri Muhyiddin Yassin telah menrima suntikan vaksin Covid-9, Pfizer-BioNTech pertengahan Febaruai lalu.

Dan kini Malaysia dikatakan akan mengunakan vaksin SINOVAC keluaran dari negara China mulai 18 Mac ini di hospital Rembau, Negeri Sembilan.

Menurut Menteri Penyelarasan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin, beliau akan menjadi individu pertama menerima suntikan ini.

Lepas Pfizer, Malaysia Guna Vaksin Sinovac. Khairy Jamaluddin Jadi Individu Pertama Terima Suntikan!
Gambar: BERNAMA

Dalam perkembangan lain, Khairy yang juga Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi berkata, Malaysia akan meneruskan pembelian vaksin Astrazeneca memandangkan tiada bukti penggunaan vaksin berkenaan menyebabkan darah beku.

Katanya, bagaimanapun pihaknya akan terus memantau ujian klinikal vaksin terbabit dengan mengambil kira kesan-kesan seperti yang didakwa.

IKLAN

“Setakat ini tidak ada yang menunjukkan kaitan langsung antara pemberian vaksin itu dengan kes darah beku yang menyebabkan kematian.

“Namun demikian, kita masih lagi kaji perkara tersebut dan vaksin belum sampai ke Malaysia. Kita juga belum gunakannya, tetapi dalam tempoh masa ini, kita akan terus lihat kepada data ujian klinikal berkenaan dengan kejadian-kejadian tersebut.

“Apabila pakar telah buat rumusan terhadap isu ini, kita akan umumkan nanti dan buat masa ini tiada apa-apa pendirian lain dan kita kekal untuk teruskan pembelian,” katanya.

IKLAN
Lepas Pfizer, Malaysia Guna Vaksin Sinovac. Khairy Jamaluddin Jadi Individu Pertama Terima Suntikan!
Gambar sekadar hiasan.

Sementara itu, Khairy berkata, Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV) hari ini memutuskan untuk tidak meneruskan perolehan bekalan vaksin satu dos suntikan daripada syarikat Johnson & Johnson (J&J) dari Amerika Syarikat (AS).

Jadi kepada mana-mana yang belum mendaftar untuk meneroka vaksin ini, bolehlah berbuat demikian dengan mendaftar di MySejahtera. Setakat ini seramai hampir 1 juta lebih telah mendaftar melalui aplikasi rasmi kerajaan ini.

Selain itu:  KKM Ingatkan Mesej Jalan Pintas Dapat Vaksin Covid-19 Palsu, Minta Orang Ramai Sabar Tunggu Giliran

Lepas Pfizer, Malaysia Guna Vaksin Sinovac. Khairy Jamaluddin Jadi Individu Pertama Terima Suntikan!

IKLAN

 

Artikel Berkaitan:

Vaksin Covid-19 Pfizer Dijual Secara Online RM63.88, Shopee Tampil Jelaskan Ia Palsu

Tak Perlu Bimbang, Rupanya Pasangan Saintis Muslim Berasal Dari Turki Pencipta Vaksin Covid-19

Elak Sarung Kebaya Ketat & Tudung Lilit Datang Suntikan Vaksin Covid-19, Ini Baju Yang Perlu Dipakai

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI