masalah kuku

Rupanya kuku rosak pun berkait dengan masalah kesihatan kita, sama ada bertompok putih, merah atau rapuh, setiap satunya ada maksud tersendiri.

Cuba semak kuku anda dan perhatikan adakah ada berkait seperti yang dinyatakan. Haa… kalau terjebak sama, anda boleh jumpa doktor pakar untuk lakukan pemeriksaan kesihatan.

Kuku Rosak Petanda Ada Penyakit, Cuba Semak!

Ini antara masalah kuku rosak yang berkait dengan masalah kesihatan seperti yang dinyatakan dalam portal Hello Doktor, semak ya.

Kuku rapuh

Kuku Rosak Petanda Ada Penyakit, Cuba Semak!

Kuku yang kering, rapuh atau kerap patah ini menunjukkan tanda masalah kesihatan iaitu penyakit tiroid. Dan kuku retak atau terbelah dengan warna kuning pula, menunjukkan jangkitan kulat.

Kuku beralun

Kuku Rosak Petanda Ada Penyakit, Cuba Semak!

Kuku beralun dengan garis menegak atau beralun pula, menunjukkan masalah kesihatan buah pinggang dan tulang. Manakala permukaan kuku bergelombang atau berlubang pula, boleh menjadi tanda psoriasis atau athritis.

IKLAN

Jalur menegak disertai perubahan warna kuku adalah tanda anemia. Garisan mendatar menunjukkan penyakit seperti buah pinggang.

Berbintik putih

Kuku Rosak Petanda Ada Penyakit, Cuba Semak!

Jika ada bintik-bintik putih di kuku, boleh menjadi tanda bahawa badan kamu kekurangan zink dan kalsium. Tak bahaya, cuma kamu perlu tingkatkan tahap pengambilan nutrisi untuk elak masalah kesihatan lain pada masa akan datang.

Pucat atau kuning

Kuku Rosak Petanda Ada Penyakit, Cuba Semak!

IKLAN

Kuku pucat mencerminkan masalah kesihatan yang melibatkan hati, buah pinggang atau jantung. Keadaan ini juga boleh menjadi tanda anemia, kesesakan jantung atau kekurangan nutrisi.

Kuku kuning pula dikaitkan dengan masalah bronkitis kronik, tiroid, paru-paru, diabetes atau psoriasis.

Ada garisan hitam

Kuku Rosak Petanda Ada Penyakit, Cuba Semak!

IKLAN

Garisan hitam di kuku boleh terjadi disebabkan oleh beberapa faktor seperti trauma atau tersepit pintu. Dan keadaan ini juga boleh berlaku disebabkan oleh beberapa masalah kesihatan seperti melanoma atau kanser.

Selain itu:  Amalkan Minum Jus Halia Bersama Madu, Elok Untuk Kesihatan Terutama Turunkan Berat Badan

Kalau perasan garisan hitam ini sudah berada di kuku terlalu lama, cepat-cepat dapatkan nasihat dan pemeriksaan okay?

Tiada bentuk bulan sabit

Kuku Rosak Petanda Ada Penyakit, Cuba Semak!

Siapa yang ada bentuk bulan sabit berwarna putih di kukunya, bermakna dirinya adalah sihat. Tapi kalau tiada, ia membawa maksud badan kamu kekurangan zat, kemurungan atau anemia.

Sila jumpa dengan doktor kalau kuku nampak merah dan alami simptom seperti pening, gelisah atau sakit kepala.

Selamat beramal!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI