Masih ramai lagi yang masih mencari suplemen tambahan untuk pulih daripada jangkitan Covid-19. Malah tular pula di media sosial mengenai vitamin C sebagai antara kaedah pencegahan dan rawatan pandemik itu.

Namun menurut kata Doktor Arisman, mereka yang positif Covid-19 atau kuarantin boleh amalkan diet tertentu untuk kuatkan sistem imun. Pilih yang kaya dengan fungsi sebagai antioxidant, anti-radang, tinggi vitamin dan mineral.

1. “Keluarga saya kuarantin, suplemen apa yang bagus?” Tak perlu beli suplemen. Tapi belilah banyak buah dan sayuran adalah lebih baik. Kita akan dapat lebih banyak khasiat dengan pelbagai vitamin & mineral.

Dan mengenyangkan.

2. Buah apa yang bagus? Ambil pisang 1-2 biji setiap hari, tembikai, buah-buah sitrus (misalnya oren, grapefruit, lemon), betik, buah kiwi, dan lain-lain.

Kalau ada semua ni, maka tak perlu lagi suplemen luar.

3. Sayur apa yang bagus? Boleh amalkan broccoli, bayam, bawang, halia. Bijian-bijian macam kacang almond dan kuaci (sunflower seed) juga bagus. Beli kalau anda ke pasar nanti ya.

Kalau Ada Makanan Ini, Tak Perlu Dah Suplemen Lain Waktu Kuarantin

IKLAN

4. PISANG boleh bantu sistem imuniti kita. Low calorie, tinggi vitamin C dan mineral, high fibre bagus untuk penghadaman. Saranan ambil 1-2 biji sehari cukup! Bahaya pada jantung jika berlebihan kerana tinggi garam potassium.

Kalau Ada Makanan Ini, Tak Perlu Dah Suplemen Lain Waktu Kuarantin

5. Suka minum teh? Pilihlah teh hijau. Kurangkan gula. Pastikan mereka yang ada kencing manis perlu kawal bacaan gula mereka setiap hari. Penting!

Kalau Ada Makanan Ini, Tak Perlu Dah Suplemen Lain Waktu Kuarantin

6. Budak-budak suka aiskrim? Jangan bagi tapi gantikan dengan Yogurt. Bagus untuk sistem imun badan semasa kuarantin dan juga selepas.

IKLAN

Kalau Ada Makanan Ini, Tak Perlu Dah Suplemen Lain Waktu Kuarantin

7. Buah-buah sitrus seperti oren, lemon, mandarin, grapefruit, lime. Paling senang nak jumpa kat market adalah buah oren. Budak-budak pun suka.

Selain itu:  Pakar Jelaskan Ibu Dijangkiti Virus Covid-19 Tak Vaksin, Berisiko Lahirkan Baby Bermasalah

Malangnya yang ada gastritis tak boleh makan buah-buah sitrus ya.

8. Elakkan makanan yang boleh menyebabkan peradangan lebih teruk seperti

A. Manis

IKLAN

B. Minyak dan berlemak tinggi.

C. Daging olahan contoh Sosej, nugget.

D. Organ dalaman

E. Fast food.

Kena ingat:

“No supplement proven will cure or prevent disease”.

Amalkan diet sihat, kurangkan berat badan, lakukan exercise ringan setiap hari dibuktikan mampu tingkatkan sistem imun kita.

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI