Selalunya sipmtom mereka yang dijangkiti Covid-19 adalah seperti demam, selesema, batuk, sakit sendi atau sakit kepala.

Ada juga gejala lain seperti muntah, hilang deria bau, tiada selera makan dan ada juga yang mengalami masalah ruam pada kulit.

Dalam artikel oleh Mstar Menurut pakar Dr Joseph Khabbaza, gejala tersebut merupakan reaksi normal yang dialami penderita Covid-19.

Namun, masih banyak gejala lain yang muncul dan sedang dikaji oleh para pakar.

“Pesakit Covid-19 kebiasaannya menunjukkan simptom serupa bagaimanapun ada sesetengah orang mengalami gejala luar biasa,” katanya lagi.

IKLAN

Hilang Suara, Salah Satu Gejala Luar Biasa Covid-19 Ramai Tak Tahu. Biasa Dialami Pesakit Berusia!

4 Gejala Luar Biasa Covid-19 Dialami Pesakit Berusia

1. Brain fog, Kebingungan, Halusinasi atau Delirum

Terdapat pesakit Covid-19 mengalami brain fog, kebingungan, halusinasi, atau delirium. Brain fog merupakan keadaan yang menyebabkan penderitanya tiba-tiba lupa perkara atau perkara yang ingin dikatakan.

Sementara halusinasi dan delirium pula boleh terjadi kepada pesakit yang mengalami penyakit kronik. Gejala ini biasanya berlaku pada orang tua kerana tubuh mereka berusaha melawan jangkitan. Ia juga berlaku disebabkan tindak balas antibodi yang menyerang sistem saraf dan melumpuhkan kemampuan otak untuk berfikir.

IKLAN

2. Degupan Jantung & Suhu Badan Meningkat

Beberapa pesakit Covid-19 juga ada yang mengalami peningkatan degupan jantung walaupun tidak melakukan aktiviti fizikal. Gejala ini biasanya seiring dengan peningkatan suhu badan. Ia berlaku disebabkan tindak balas sistem kekebalan badan yang menyerang saraf otonom yang bertindak mengatur degupan jantung dan suhu badan.

3. Kegatalan Kulit

Kulit adalah organ terbesar dan memiliki jumlah pembuluh darah terbanyak. Ketika virus menjangkiti tubuh, aliran darah juga terganggu. Secara automatik, kulit juga mengalami gangguan seperti kegatalan atau ruam.

Hilang Suara, Salah Satu Gejala Luar Biasa Covid-19 Ramai Tak Tahu. Biasa Dialami Pesakit Berusia!

IKLAN

4. Hilang Suara

Hilang suara juga boleh terjadi ketika virus mula memasuki tubuh manusia. Ini kerana, virus tersebut juga boleh menjangkiti saluran peernafasan dan menyebabkan suara serak, sukar bercakap, sesak nafas dan sukar menelan makanan dan minuman.

Selain itu:  Lepas 5 Bulan Bebas Kanser Tahap 4, Berat Elyana Kini Makin Bertambah. Akui Makin Sihat & Ceria!

Artikel Berkaitan:

Rupanya Heliza Helmi & Adik Turut Positif Covid-19, Kongsi Pengalaman Sukar Nak Solat!

Kekal Jaga Sop Tapi Tetap Dijangkiti Covid-19, Frontliner Kongsi Pengalaman 8 Hari Kena Kuarantin

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI