Pernah tak kita mengalami Mmasalah bersin berulang-ulang kali hingga menyebabkab rasa tidak selesa. Malah hidung juga berasa gatal dan terpaksa digosok hingga kemerahan.

Ini mungkin petanda awal anda mengalami masalah rendung. Perkongsian Dr Zubaidi Ahmad memberitahu sebab dan rawatan terbaik untuk mereka yang mengalami masalah ini.

APAKAH PENYEBAB RESDUNG (ALLERGIC RHINITIS)?

Rinitis atau selsema adalah radang pada hidung. Ia adalah keadaan di mana seseorang mengalami hidung berair atau berhingus, gatal hidung atau mata, bersin dan rasa hidung tersumbat.

Perkara ini berlaku disebabkan sistem imun badan yang terlalu sensitif. Ia berlaku apabila pesakit terdedah kepada sesuatu perkara yang menyebabkan dia alahan, maka pesakit akan menghasilkan simptom yang berlebihan.

Dalam resdung, lapisan yang menyelaputi bahagian dalam hidung sangat sensitif terhadap habuk mahupun debunga.

Resdung boleh dibahagikan kepada 2 kategori iaitu :

1. Bermusim : Gejala bagi resdung jenis ini boleh berlaku pada musim bunga, musim panas dan awal musim gugur. Ia biasanya disebabkan oleh sensitiviti alergi terhadap spora yang terbang di udara atau debunga dari rumput atau pokok yang berbunga.

2. Berpanjangan : Pesakit akan mengalami gejala sepanjang tahun. Ia biasanya disebabkan oleh hama debu, bulu daripada binatang peliharaan, lipas atau kulat. Alergi terhadap makanan jarang menyebabkan gejala yang berkaitan dengan hidung.

Sesetengah orang mungkin mengalami kedua-dua jenis resdung, dengan gejala-gejala bagi resdung bermusim semakin teruk semasa musim debunga yang spesifik. Terdapat juga punca-punca bukan alergi bagi resdung termasuklah asap rokok atau asap lain, minyak wangi, produk pencuci dan bau lain yang kuat.

Hidung Tersumbat Berpanjangan Penyebab Resdung & Boleh Bawa Maut. Doktor Kongsi Rawatan Atasinya!

 

PUNCA RESDUNG

Beberapa perkara menjadi pencetus ataupun bahan allergen yang akan memulakan simptom resdung. Ianya adalah :

1. Debunga

Disebabkan Malaysia bukan negara 4 musim, rakyat Malaysia senang terdedah dengan debunga yang boleh menyebabkan mereka mengalami simptom resdung selalu. Di negara 4 musim, selalunya simptom resdung menjadi teruk ketika musim bunga kerana banyak daripada pokok akan menghasilkan debunga pada musim tersebut.

2. Kulat

Di dalam keadaan rumah yang lembab, kulat senang tumbuh dan menghasilkan spora. Spora inilah yang akan berterbangan di dalam rumah dan masuk ke dalam saluran pernafasan pesakit dan menyebabkan serangan resdung bermula.

3. Habuk, bulu haiwan peliharaan, asap, karpet

IKLAN

Hidung Tersumbat Berpanjangan Penyebab Resdung & Boleh Bawa Maut. Doktor Kongsi Rawatan Atasinya!

TANDA DAN GEJALA

1. Bersin

2. Hidung berair

3. Hidung tersumbat

4. Hidung gatal

5. Kurang deria bau

6. Sakit kepala

7. Sakit telinga

8. Keluar air mata

9. Mata merah

10. Mata bengkak

IKLAN

11. Rasa letih

12. Rasa pening kepala

Hidung Tersumbat Berpanjangan Penyebab Resdung & Boleh Bawa Maut. Doktor Kongsi Rawatan Atasinya!

KOMPLIKASI

Jika selsema ini berlarutan, komplikasi yang mungkin berlaku seperti :

1. Nasal polyps. Terdapat tumbuhan benigna yang lembut terjadi pada lapisan hidung atau sinus disebabkan radangan kronik. Polyps yang kecil tidak menyebabkan masalah tetapi yang besar akan menyekat peredaran udara melalui hidung dan susah untuk bernafas.

2. Resdung/Sinusitis: Hidung tersumbat yang berpanjangan boleh menyebabkan resdung/sinusitis – jangkitan atau radangan pada lapisan membran sinus. Pesakit mengalami sakit bahagian pipi, mata atau dahi, nafas berbau busuk dan lelehan bertukar warna kuning atau hijau. Resdung yang teruk boleh merebak ke bahagian mata dan otak dan boleh membawa maut.

3. Cecair di telinga tengah. Pesakit akan mengalami masalah kurang pendengaran.

RAWATAN

Rawatan untuk pesakit resdung terbahagi kepada 3 iaitu mengelakkan diri daripada allergen, penggunaan ubat dan juga terapi imun.

1) Mengelakkan diri daripada allergen

Beberapa perkara yang boleh dibuat di dalam rumah seperti:

1. Elakkan menggunakan perabut yang akan berhabuk seperti karpet

IKLAN

2. Selalu membersihkan habuk

3. Elakkan daripada membela haiwan peliharaan

4. Sarung tilam perlu selalu ditukar

5. Sentiasa memastikan keadaan di dalam rumah kering agar kulat tidak tumbuh

6. Pesakit juga boleh mengelakkan diri daripada mencium bunga kerana debunga akan menyebabkan mereka mempunyai simptom resdung

Hidung Tersumbat Berpanjangan Penyebab Resdung & Boleh Bawa Maut. Doktor Kongsi Rawatan Atasinya!

2) Penggunaan ubat

Beberapa jenis ubat boleh digunakan untuk merawat masalah resdung tersebut. Ianya adalah:

1. Ubat anti-histamine : Ia berfungsi untuk menghentikan proses yang akan menyebabakan simptom alahan. Contoh ubat adalah Chlorpheniramine, cetrizine dan loratadine.

2. Ubat untuk mengurangkan hidung berair : Ia berfungsi untuk mengecilkan saluran darah di bahagian hidung supaya penghasilan air hidung dapat dikurangkan. Contoh ubat adalah pseudoephedrine.

3. Ubat spray hidung yang berasaskan steroid : Ia berfungsi untuk mengurangkan keradangan di bahagian hidung. Kajian telah dibuat menunjukkan penggunaan spray hidung ini adalah lebih berkesan daripada penggunaan anti-histamine dan juga ubat yang mengurangkan hidung berair.

Ia bertanggungjawab mengurangkan 4 simptom resdung yang utama iaitu bersih, gatal hidung, hidung berair dan juga hidung tersumbat. Oleh itu, simptom resdung akan lebih terkawal dan aktiviti harian pesakit akan lebih tidak terganggu

3) Terapi Imun

Di dalam terapi ini, ubat akan diberikan sama ada melalui suntikan ataupun diletakkan dibawah lidah untuk mengurangkan sensitiviti sistem imun badan terhadap allergen.

Peratusan untuk sembuh dengan menggunakan terapi imun ini boleh dikatakan tinggi tetapi selalunya ia digunakan hanya untuk pesakit yang mempunyai simptom resdung yang teruk dan kerap walaupun sudah menggunakan ubat.

#HealthDrZubaidi

Selain itu:  Sapa Yang Derma Darah Lebih 50 Kali, Boleh Dapat Vaksin Covid-19 Lebih Awal
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI