Rupanya gigi taring jadi trend di Jepun, kalau di Malaysia berbeza ya. Ramai perempuan sanggup berhabis duit memakai pendakap gigi untuk mendapatkan gigi yang tersusun dan cantik.
Kalau nak tahu, perempuan di sana sanggup mendapatkan rawatan untuk memasang gigi taring.
Gigi Taring Jadi Trend, Gadis Jepun Sanggup Berhabis Duit Untuk Pasang
Lebih mengejutkan kos untuk memasang boleh dikatakan agak mahal. Kos yang dikenakan untuk sepasang gigi taring kira-kira &390 (RM1,670).
Namun, terdapat juga gigi taring palsu yang boleh dibeli kedai kosmetik namun ianya tidak bertahan lama.
Bagi gadis Jepun, memiliki gigi taring adalah satu kelebihan. Ramai yang beranggapan gigi taring membuatkan senyuman lebih menawan dan nampak lebih cantik. Selain itu, mereka yang memiliki gigi taring juga kelihatan lebih muda dan comel.
Gigi taring terbentuk disebabkan oleh pertumbuhan gigi terganggu atau rahang mulut yang terlalu kecil sehingga tidak memberikan ruang cukup bagi pertumbuhan gigi.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Makan Kacang Kuda Punca Kentut Berkali-Kali & Berbau Busuk. Ahli Kimia Ini Jelaskan Sebabnya!
Kacang kuda atau nama saintifiknya Cicer Arietinum merupakan sejenis tumbuhan renek berasal dari keluarga Fabaceae.
Ia juga merupakan tanaman kekacang yang ditanam di negara seperti India, Mediterranean dan juga Asia Barat iaitu yang beriklim subtropical yang agak kering.
Kacang kuda ini sememangnya sedap dimakan dengan merebus atau sebagai bahan sampingan untuk masakan merah. Baru-baru ini dalam Grup Makmal Makanan (MaMa) ada yang bertanya kenapa jika makan kacang kuda ini akan menyebabkan kentut banyak.
Penjelasan Ahli Kimia, Puan Fatimah Salim ini memberitahu sebabnya berlaku masalah kentut banyak ini. Beliau juga turut menjelaskan kenapa jika seseorang kentut itu akan berbunyi dan juga mengeluarkan bau busuk.
Merujuk kepada ss ahli MaMa di bawah yang bertanya kenapakah memakan kacang kuda biasanya akan kentut banyak.
Tumbuhan kekacang (legumes) seperti kacang kuda ini mengandungi karbohidrat kompleks jenis oligosakarida yang tidak boleh dicerna oleh tubuh manusia kerana kekurangan atau ketiadaan enzim alfa-galactoside.
Dan keberadaan enzim ini adalah bergantung kepada genetik dan peningkatan usia. Maka, usahlah hairan jika dulu kita makan kacang ini kurang kentut dan kini kerap pula kentutnya.
Disebabkan ketiadaan enzim khusus ini, maka tugas pencernaan ini akan diambil alih oleh bakteria yang ada dalam usus besar kita melalui fermentasi. Semasa proses fermentasi, bakteria akan menghasilkan bahan kimia berbentuk gas seperti gas hidrogen dan metana.
Gas ini kemudiannya akan dikeluarkan dari sistem usus besar sebagai kentut. Selain daripada terhasilnya gas, fermentasi oligosakarida ini juga menghasilkan asid lemak rantaian pendek (short-chain fatty acids -SCFA) yang baik untuk kesihatan usus.
Menariknya, sesetengah individu tidak akan kentut disebabkan memiliki kepelbagaian jenis bakteria dalam usus yang boleh saling ‘meneutralkan’ gas yang dihasilkan.
Kenapakah kentut berbunyi?
Kentut berbunyi disebabkan oleh getaran otot dubur semasa gas-gas ini dikeluarkan. Bunyi kentut yang kuat adalah disebabkan oleh isipadu gas yang besar sekaligus menerjah keluar.
Kenapa kentut berbau busuk?
Bau dan jumlah kentut adalah berbeza untuk setiap individu bergantung kepada jenis makanan yang diambil dan tahap kesihatan. Contoh makanan yang boleh menyebabkan kentut berbau adalah makanan yang tinggi kandungan sulfur seperti telur, kubis, cheese, bebawang, durian dan lain-lain akan menghasilkan gas hydrogen sulfide (bau tembelang). Bau kentut yang busuk juga disebabkan oleh najis yang terkumpul dalam rektum.
Tips memudahkan penghadaman karbohidrat kompleks:
• Rendam secukupnya makanan jenis kekacang ini terlebih dahulu untuk memudahkan proses memasak dan penguraian karbohidrat. Ini akan mengurangkan aktiviti fermentasi oleh bakteria.
• Kunyah makanan jenis ini lama-lama untuk mengecilkan saiz makanan. Air liur mungkin mengandungi enzim alpha-galactoside yang boleh membantu dalam proses penguraian bahan kimia karbohidrat ini dan mengurangkan fermentasi oleh bakteria dalam usus besar.
• Kurangkan pegambilan makanan terproses dan gula tersedia (gula putih, sirap tinggi fruktosa). Ini boleh mengurangkan populasi bakteria baik dalam usus.
• Boleh tambahkan makanan difermentasi yang mengandungi mikrob baik (sumber probiotik) seperti yogurt, tempoyak, cencaluk, tapai… untuk mempelbagaikan flora bakteria dalam usus. Perlu diketahui bahawa probiotik ini biasanya akan mati dengan suhu memasak. Maka, eloklah diambil mentah.
• Amalkan senaman yang bersesuaian untuk mengaktifkan sel-sel badan termasuklah dalam sistem penghadaman. Bakteria yang baik sukakan badan yang sihat untuk ditumpang (win win situation).
Nota: Sesungguhnya kentut adalah aktiviti yang sihat, namun kentutlah dengan berhemah.
Artikel Berkaitan:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Umur Dah 50 Tahun Pun, Kulit Tangan Cerah Sebab Pakai Skrub Ini
Sudah masuk level ‘nenek-nenek’, namun kulit tangan wanita ini tetap terjaga elok. Nampak fresh dan cerah dengan amalan skrub yang dibuat sendiri.
Kongsi Puan Hasnah Hussiin, dia sudah biasa buat skrub daripada bahan yang ada di rumahnya. Jom gali, bahan apa yang dia selalu masukkan ke dalam skrub.
Skrub Untuk Kulit Tangan
Di kesempatan ini kak nak share petua cerahkan kulit, muluskan kulit, haluskan kulit seluruh badan.
Anda boleh lakukan scrub ini 2 kali seminggu.
4 sudu besar susu tepung apa brand tak kisah
1 sudu kecil serbuk kopi yang halus
1 biji telur putih
1/2 biji perahan lemon/limau
2 sudu besar aloevera (option kalau tak nak tak apa)
Kacau hingga sebati simpan dalam bekas. Jumlah ini hanya untuk sekali mandi saja. Nak buat banyak boleh simpan dalam peti ais.
Caranya basahkan badan, selepas itu ambil adunan ini buat scrub badan gosok perlahan seluruh badan dari leher, tangan, badan dan kaki hingga keluar semua daki-daki.
Biar dalam 2 minit selepas itu cuci. Anda boleh tengok kesan cerah on the spot. Haaa… itu baru sekali buat, kalau banyak kali?
Okay dah siap mandi, maka sapulah losyen Nivea kuning tu baru elok hasilnya.
Di bawah disertakan tangan akak yg rajin buat scrub ni dan sapu losyen tu. Rasa ramai yang kenal akak umur 50 kan? Jom cantik berjemaah!
Sudah jumpa formula cerahkan kulit tangan, selepas ini barulah kulit muka dan tangan cerah selari. Jangan lupa buat dan cuba ya.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Elak Terus 6 Makanan Ini, Boleh Punca Hidap Penyakit Berbahaya. Antaranya Kanser!
Penyakit kanser adalah merupakan salah satu daripada penyebab utama kematian di malaysia.
Malah menurut laporan sebanyak 12 peratus di Malaysia setiap tahun meninggal dunia disebabkan penyakit ini.
Dan salah satu penyebab adalah berpunca daripada makanan yang kita ambil. Jadi anda diingatkan untuk elakkan terus enam makanan ini untuk mencegah penyakit ini daripada berada dalam badan kita.
1. Popcorn Ketuhar Gelombang Mikro
Bahan kimia boleh menyebabkan kanser paru-paru, sekali gus bermakna makanan yang dihasilkan daripada ketuhar gelombang mikro tidak baik untuk kesihatan.
Kajian juga telah mengaitkan ketuhar gelombang mikro dengan masalah kesuburan, kanser hati, kanser testis dan kanser pankreas.
2. Daging Yang Diproses
Daging yang diproses seperti bacon dan sosej mengandungi bahan pengawet. Makanan ini sentiasa kelihatan lazat dan mudah dibeli.
Malahan daging yang diproses mengandungi natrium nitrat dan natrium nitrit, di mana kedua-duanya boleh menyebabkan kanser, kerosakan usus dan banyak lagi kanser lain.
3. Diet Coke
Ramai yang tahu minuman bergas tidak bagus untuk kesihatan, namun masih ramai menggemari minuman cola ini.
Kajian terbaru Agensi Keselamatan Makanan Eropah (EFSA) juga membuktikan pemanis tiruan dalam air tin mengandungi karsinogen aspartam dan trichloride sukrosa dan sakarin merupakan kandungan bahaya untuk kesihatan.
4. Tepung Putih Halus
Kajian yang diterbitkan dalam Journal of Cancer Epidemiology, Mile Marker and Prevention membuktikan bahawa tepung mungkin menjadi punca kanser payudara.
Semua ini berkaitan dengan karbohidrat yang terdapat dalam tepung putih ini. Makanan yang diperbuat daripada tepung juga boleh meningkatkan kandungan gula dalam badan.
5. Gula Halus
Semakin tinggi insulin, semakin cepat sel kanser akan berkembang. Pemanis yang kaya dengan fruktosa, seperti sirap jagung, mengandungi banyak gula. Contoh lain ialah biskut, kek, pai, jus dan sirap. Kedua-duanya mengandungi serat HFCS dan gula halus.
6. Buah-buahan Di Kedai
Buah dibeli di kedai telah tercemar kerana terdedah dengan ruang terbuka serta penggunaan racun serangga dalam kuantiti banyak. Penggunaan racun serangga adalah tinggi kerana mahu buah-buahan itu dijual dalam jangka masa yang lama dan sentiasa kelihatan segar.
Racun serangga adalah punca kanser dalam jangka masa panjang oleh itu, beli buah-buahan daripada penanam buah atau kedai organik yang disahkan demikian menurut The Asian Parent.
Kredit: Mstar
Artikel Berkaitan:
Lebihkan Makan Sayur & Minum Air Kosong. Lepas 4 Bulan Diet DSSS, Perubahan Ketara Di Bahagian Pipi!
6 Idea Makanan Sarapan Pagi. Beri Rasa Kenyang Lebih Lama & Tenaga Sepanjang Hari!
Letak Baby Oil, Cara Selamat Keluarkan Serangga Dalam Telinga. Doktor Ajar Caranya!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI