Tidak dinafikan lambakan produk kesihatan yang dijual di pasaran menyebabkan kita sebagai pengguna sedikit keliru.

Apakah ubat berkenaan mempunyai sijil yang diiktiraf atau sebaliknya. Jika tersalah beli bimbang pula kesan penggunaannya pada kesihatan kelak nanti.

Sebagai pengguna kita perlu jadi bijak bagi menentukan sama ada ubat atau suplemen dibeli sudah diuji dan diakui oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

Perkongsian Dr. Izzar Anwari memberitahu bagaimana untuk mengenal pasti ubatan yang betul-betul telah mendapat kelulusan dari KKM.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr. Izzar Anwari (@izzar)

UBAT PENAWAR SEGALA PENYAKIT / TIGA SERANGKAI

Selalu kan dengar orang jual produk tu cakap camni? Boleh pakai ke kenyataan2 camtu? Jom saya cerita

IKLAN

Produk Ubat2, suplemen , dan ubat tradisional yang dijual di pasaran Malaysia mesti diuji oleh National Pharmaceutical Regulatory Agency (NPRA) dibawah Kementerian Kesihatan Malaysia.

Ini bagi memastikan kualiti, keberkesanan dan keselamatan produk2 ini, melalui skim pendaftaran dan perlesenan. Barulah pengguna dapat menggunakan produk2 yang berkualiti dan yang penting, SELAMAT.

Ia akan menjadi isu apabila company ni daftar produk dia sebagai suplemen vitamin/herba SAHAJA. TETAPI selepas sahaja mendapat kelulusan NPRA untuk vitamin/herba, BOOM dia repackage kotak suplemen tu dan tukar terus CLAIM jadi ubat penyembuh rabun, kencing manis, dan strok. 3in1 macam instant coffee, bro. Amazing!

Sebab tu ada kes seller tu jual ‘ubat’ super yang kononnya boleh menyembuh banyak penyakit dan pada masa yang sama, dia dah didaftar/lulus KKM.

IKLAN

Satu lagi, kalau dengar/baca iklan ubat kata boleh menyembuh penyakit etc, sah-sah tu TIPU guys. Sebab ada 20 JENIS PENYAKIT yang tak boleh diiklankan. Swipe kiri juga untuk tengok penyakit-penyakit tersebut. Kalau dia ada iklan salah satu daripada 20 penyakit tu, itu tak benar.

Elak Beli Ubat Tidak Dilulus KKM, Doktor Nasihat Jangan Jadi Mangsa Scammer Produk ‘Overclaim’

Setiap produk berdaftar ada nombor pendaftaran MAL. Inilah IC kepada produk tersebut. Kita boleh check produk tu di website NPRA dengan menggunakan nombor MAL ini. Maklumat kandungan aktif produk,pengeluar etc boleh kita stalk di situ.

IKLAN

Produk berdaftar juga ada Pelekat Hologram Meditag sendiri.Swipe left kalau nak tahu cara membaca nombor MAL n tengok rupa Meditag tu.

So, kalau penjual promote ubat was2 tu , tanyala dia ada no MAL tak.Tengok ada Meditag tak. Check dulu kat website NPRA.Kalau takde no MAL, bye bye la. N kalau dia claim melampau , takyahla beli. Check senarai 20 penyakit yang saya terangkan tadi.

Elak Beli Ubat Tidak Dilulus KKM, Doktor Nasihat Jangan Jadi Mangsa Scammer Produk ‘Overclaim’

Untuk yang ada mak ayah tu, selalu ke rumah diorang. Pergi ke dapur dan check sikit ubat/suplemen apa diorang ambil. Saya dan adik2 selalu buat. Memang ada kadang2 produk was2 ni.

Ok semua.Semoga tak diperdaya scammer lagi. Beli jelah ubat kat farmasi. InsyaAllah selamat.

Artikel Lain: Senarai Stok Ubat Kena Ada Di Rumah. Sebagai Persediaan Jika Dijangkiti Virus Covid-19!

Selain itu:  Hand Sanitizer Luput Tarikh, Tak Berkesan Bunuh Kuman. Buang Jika Ada Tompokan Kulat & Bakteria!
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI