Kehidupan David Beckham nampak sangat sempurna dan bahagia apabila memiliki isteri yang cantik dan serba boleh, bapa penyayang kepada empat orang anak dan menjadi pemain bola sepak Inggeris terbaik di dunia.

David Beckham Ada OCD, Cuba Semak Mungkin Anda Pun Sama

David Beckham Ada OCD, Cuba Semak Mungkin Anda Pun Sama

Walaupun kita nampak kehidupannya sempurna, tetapi tiada siapa yang dapat sangkakan yang David Beckham memiliki sisi ‘gelap’ yang boleh menjejaskannya.

Menerusi akaun Access Hollywood di YouTube, suami kepada Victoria Beckham ini dikatakan memiliki penyakit Obsessive Complusive Disorder (OCD).

David Beckham dan OCD?

Kisahnya yang bakal diceritakan dalam sebuah dokumentari di Netflix ini mendedahkan David mengambil masa berjam-jam lamanya untuk membersihkan rumahnya. Tanpa mengira masa, dia akan cuba membersihkannya walaupun ahli keluarganya yang lain sedang tidur.

“Saya akan hidupkan lampu dengan skala keterangan yang paling tinggi dan bersihkan setiap pinggan mangkuk yang kotor. Bahkan ketika bersihkan lilin, saya akan pastikan asap lilin tersebut hanya bergerak dan keluar dalam kawasan lilin itu sahaja.”

IKLAN

Malah dipetik daripada Daily Mail pula, David akan mengira pakaian dan meletakkan majalanya dalam garis lurus dan corak simetri. Tambah isterinya, Victoria mengatakan yang suaminya sangat mementingkan kesempurnaan dan mempunyai ritual pembersihan yang sangat strict.

Rasa ada OCD macam David?

Untuk pengetahuan, OCD berlaku disebabkan pemikiran dan ketakutan yang membuatkan mereka cenderung mengulangi tingkah laku tertentu berulang kali.

David Beckham Ada OCD, Cuba Semak Mungkin Anda Pun Sama

IKLAN

Jadi bila mereka cuba tahan, tidak hiraukan atau hentikan rutin harian, ini akan membuatkan kebimbangan mereka bertambah dan menjadi teruk. Sekiranya anda rasa seperti memiliki OCD tetapi tidak pasti, cuba semak ciri-ciri individu OCD di bawah;

1. Bertindak secara berulang kali seperti cuci tangan dengan sanitizer atau sabun setiap masa, kunci dan periksa pintu berulang kali atau betulkan barang dalam keadaan yang lurus dengan kerap.

Selain itu:  Rupanya Kandungan Gula Susu Pekat Lebih Tinggi. Ini Penjelasan Pakar & Cadang Pilih Susu Sejat!

2. Ada peraturan sendiri seperti setiap hari kena ambil makan tertentu berdasarkan hari, makan dalam keadaan yang teratur, atau berjalan menggunakan laluan yang ditetapkan oleh diri sendiri tanpa mengira situasi.

IKLAN

3. Susah nak keluar daripada rumah dan sentiasa mahu dirinya kelihatan kemas dan bersih.

4. Mahu menjadi sempurna sehinggakan menghabiskan masa berjam lama untuk lakukan sesuatu perkara seperti mengemas, mencuci dan sebagainya.

5. Memiliki ketakutan yang melampau terhadap sesuatu seperti menyentuh barangan yang dipegang oleh orang lain kerana bimbang kuman merebak.

Penyakit OCD ini sebenarnya boleh berlaku tanpa kita sedar. Kalau anda rasa makin teruk atau tak terkawal, berjumpa dengan pakar dengan segera.

Kredit video: Access Hollywood

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI