Daun kari antara herba yang paling banyak digunakan dalam masakan penduduk di Malaysia terutama kaum India. Aromanya menambah kesedapan dalam masakan.

Bahkan bukan itu saja, kari sebenarnya mengandungi pelbagai khasiat termasuk untuk kecantikan dan kesihatan.

Apa Khasiat Di Dalamnya?

Daun kari mengandung karbohidrat, serat, kalsium, fosfor, besi dan vitamin seperti vitamin C, vitamin A, vitamin B dan vitamin E. Kandungan di dalam daun kari ini boleh membantu fungsi jantung lebih baik melawan infeksi.

Daun Kari Tinggi Khasiat Untuk Kecantikan & Kesihatan. Boleh Atasi Masalah Jerawat & Bantu Sistem Pencernaan!

Manfaat Untuk Kecantikan?

1. Hilangkan Kesan Jerawat

Tanda atau bekas jerawat benar-benar merisaukan ramai daripada kita. Tapi jangan bimbang, bekas-bekas itu dapat dihapuskan dengan bantuan daun kari. Mudah saja. Buat pes daripada daun kari dan jus lemon. Sapukan ke kawasan bekas jerawat dan setelah itu cuci dengan air biasa.

2. Mengatasi Kesan Kulit Sunburn

Ketika musim panas tiba, masalah kulit terbakar sinar matahari menyebabkan ruam. Untuk mengubati masalah ini, campurkan daun kari dengan susu. Ini akan mengawal reaksi alergi. Masukkan daun kari ke dalam susu, rebus, kemudian sejukkan. Lantas, gunakan pada bahagian yang terkena ‘gigitan’ sinar matahari.

IKLAN

Daun Kari Tinggi Khasiat Untuk Kecantikan & Kesihatan. Boleh Atasi Masalah Jerawat & Bantu Sistem Pencernaan!

3. Exfoliating

Untuk pengelupasan kulit, kombinasi daun kari dan lemon benar-benar khasiatnya. Caranya, tempelkan keduanya pada kulit selama 10-12 minit. Lalu, bersihkan wajah anda.

Kebaikan Untuk Kesihatan:

Berikut ini beberapa manfaat kesihatan daripada daun kari seperti yang disiarkan di dalam Times of India, antara lain:

IKLAN

1. Membantu Turunkan Kolesterol

Banyak penelitian menunjukkan bahawa daun kari memiliki khasiat yang boleh membantu menurunkan kadar kolesterol darah seseorang. Ini kerana, antioksidan dalam daun kari boleh mencegah oksidasi kolesterol yang membentuk kolesterol LDL (kolesterol jahat) dan membantu meningkatkan kolesterol baik (HDL). Pada akhirnya, daun kari ini boleh melindungi tubuh dari penyakit serius, seperti aterosklerosis.

Selain itu:  Buat Aktiviti NEAT, Alternatif Untuk Malas Bersenam. Rupanya Bakar Lebih Banyak Kalori!

2. Cegah rambut beruban

Daun kari juga sangat efektif dalam merawat rambut yang rosak, memperkuatkan batang rambut yang rapuh, rambut rosak dan kelemumur. Anda boleh menaruh tumbukan daun kari pada kulit kepala. Bahkan perawatan alami daripada daun kari juga boleh melambatkan rambut beruban.

3. Bantu mengawal Anemia

Daun kari adalah sayuran yang kaya zat besi dan asam folat. Asid folat bertanggung jawab untuk membantu tubuh menyerap zat besi dan ia membantu mengatasi anemia.

IKLAN

Daun Kari Tinggi Khasiat Untuk Kecantikan & Kesihatan. Boleh Atasi Masalah Jerawat & Bantu Sistem Pencernaan!

4. Memperbaiki Sistem Pencernaan

Daun kari juga boleh membantu meningkatkan pencernaan dan mengubah cara tubuh menyerap lemak. Disebabkan ini, dikatakan daun kari ini akan membantu anda dalam menurunkan berat badan.

Artikel Berkaitan:

Asparagus, Teksturnya Unik Tapi Banyak Khasiat. Elok Untuk Jantung & Jauhi Risiko Alzheimer

Pelbagai Khasiat Buahan Citrus Mampu Tingkat Sistem Imunisasi Badan. Pastikan Stok Sentiasa Ada!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI