Buat masa ini kerajaan sedang giat menjalankan kempen menggalakkan orang ramai untuk mendapat suntikan dos penggalak.

Jadi bagi memudahkan orang ramai mendapat suntikan Kementerian Kesihatan menawarkan perkhidmatan vaksinasi secara datang terus atau walk-in untuk semua penduduk dewasa berusia 18 tahun ke atas.

Perkhidmatan dos penggalak secara walk in ini akan diberikan di empat PPV Intergrasi sekitar Lembang Klang yang sedang beroperasi ketika ini bermula esok.

Boleh Walk-In Dapatkan Vaksinasi Dos Penggalak, Di Empat PPV Sekitar Lembah Klang Mulai Esok

Kenyataan media kementerian itu menyatakan, ia bagi mempertingkatkan lagi kadar pengambilan dos penggalak dan memastikan lebih ramai penduduk di Lembah Klang mendapat perlindungan imuniti yang optimum terhadap jangkitan COVID-19 termasuk ancaman varian Omicron.

Kementerian itu berkata, liputan vaksinasi dos penggalak di Lembah Klang juga amat menggalakkan dengan 68.2 peratus penduduk dewasa sudah menerima dos penggalak, selepas Sarawak yang mencatatkan liputan tertinggi iaitu sebanyak 69.5 peratus.

IKLAN

“Sehingga semalam, seramai 11,119,363 atau 47.5 peratus penduduk Malaysia berusia 18 tahun dan ke atas sudah menerima dos penggalak vaksin COVID-19,” katanya.

KKM berkata, Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan – Dos Penggalak (PICK-Booster) yang bermula pada 13 Oktober lalu, adalah antara langkah mengawal pandemik COVID-19.

Ia memaklumkan, sejak 15 Januari lalu, empat PPV Integrasi dibuka untuk mempertingkatkan lagi kapasiti pemberian vaksin di Lembah Klang, iaitu di World Trade Centre (WTC), Kuala Lumpur; Axiata Arena, Bukit Jalil; Ideal Convention Centre (IDCC), Shah Alam; dan Dewan Soka Gakkai, Klang.

IKLAN

Boleh Walk-In Dapatkan Vaksinasi Dos Penggalak, Di Empat PPV Sekitar Lembah Klang Mulai Esok

Katanya, vaksin yang diberikan di PPV Integrasi di Lembah Klang adalah vaksin AstraZeneca, manakala vaksin Pfizer juga akan dibekalkan bagi individu tertentu seperti ibu hamil yang sudah menerima temujanji atau individu yang mempunyai kontraindikasi terhadap vaksin AstraZeneca.

Selain itu:  Bangga Raih Tempat Keempat. Ini Rupanya Latihan Dilakukan Nur Dhabitah Sabri Sebelum Bertanding!

“Individu yang ingin hadir secara ‘walk-in’ perlu memastikan sijil vaksinasi digital dalam aplikasi MySejahtera adalah lengkap bagi melancarkan proses vaksinasi,” katanya lagi.

IKLAN

Sumber: Berita Harian

Artikel Berkaitan:

Individu 40 Tahun Ke Atas & Berkomorbiditi Layak Diberi Dos Penggalak. KJ Pesan Hadir Janji Temu!

Tak Nampak ‘Baby Bump’ Tapi Seri Bakal Ibu Terserlah. Mira Filzah Kini Hamil Masuk Trimester Ketiga!

5 Bulan Diet Eat Clean,Terus Berjaya Lenyapkan 18KG. Wanita Dah Tak Mengah Bila Berjalan!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI