Bagi menjaga kesihatan tubuh badan, kita digalakkan untuk melakukan senaman. Senaman rutin biasanya boleh membantu melegakan sakit sendi dan simptom rheumatoid arthritis (RA) lain, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC).

Adakah mengurangkan pergerakan boleh mengurangkan kesakitan? Terdapat sedikit kelemahan bersenam, para penyelidik menyimpulkan, faedah yang berharga untuk terus aktif termasuk fungsi fizikal yang lebih baik, kurang kesakitan pada sendi dan kawasan lain, dan peningkatan kualiti hidup.

Ini senaman oleh diamalkan bagi mengurangkan sakit sendi dan antaranya boleh dilakukan dala rumah saja.

1. Berjalan

Ia percuma, anda boleh melakukannya di mana sahaja, tiada latihan khusus diperlukan, dan mudah pada sendi sakit. Percubaan kecil yang diterbitkan pada bulan Mac 2016 dalam jurnal Musculoskeletal Care mendapati bahawa orang yang ditugaskan berjalan tiga hingga empat kali seminggu umumnya telah meningkatkan perasaan kesejahteraan dan keberkesanan diri, sementara orang dalam kumpulan kawalan tidak.

Faedah berjalan lain termasuk penurunan berat badan, yang seterusnya membantu mengurangkan tekanan dan kesakitan pada sendi. Ia juga menggalakkan kesihatan jantung.

5 Senaman Ini Legakan Sakit Sendi, Boleh Lakukan Hanya Di Rumah

IKLAN

2. Berbasikal

Terutama bagi orang yang mengalami arthritis, gerakan lumba basikal yang lebih halus akan mengurangkan jogging tradisional, menurut Brian Lamoreaux, MD, seorang pakar rheumatologi bersama Jabatan Rheumatologi di Ohio, Ohio.

Sayangnya, sesetengah orang dengan RA mungkin mengalami kerosakan tangan yang boleh mengehadkan keupayaan mereka untuk mengambil bahagian dalam berbasikal. Jika tangan anda boleh mengendalikannya, cuba beberapa kali seminggu.

3. Latihan Kekuatan

Bagi pesakit dengan RA, sesetengah pesakit sakit sendi menjadikan simptom lebih teruk. Tetapi semakin kuat otot anda, kurang ketegangan pada sendi anda. Oleh itu, jangan takut dengan berat, kata Hensley, kerana ia adalah cara terbaik untuk mendapatkan lebih kekuatan dan meningkatkan jisim otot.

Selain itu:  "Beautiful As Always..." Penampilan Terkini Fazura Sering Dipuji Netizen. Ini Rupanya Rahsia Kekal Cantik!

Satu kajian yang diterbitkan pada bulan April 2017 dalam Penjagaan Musculoskeletal mendapati bahawa latihan rintangan yang lebih intensif sepanjang enam minggu meningkat hasil untuk orang yang mengalami arthritis.

IKLAN

5 Senaman Ini Legakan Sakit Sendi, Boleh Lakukan Hanya Di Rumah

4. Berenang

Berada di dalam air adalah bagus untuk meregangkan otot dan melegakan sendi anda, jadi pilih kolam untuk senaman aerobik. Berenang atau cuba kelas aerobik air. Satu kajian yang diterbitkan pada bulan Mac 2017 dalam American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation mendapati bahawa latihan berasaskan air selama 16 minggu pada wanita dengan RA menyebabkan peningkatan yang signifikan dalam sakit sendi dan lain-lain, serta menurunkan aktiviti penyakit, jika dibandingkan dengan keberkesanan latihan aerobik berasaskan darat.

Berenang membantu mengawal berat badan, meningkatkan mood, dan meningkatkan tidur, dan ia adalah baik untuk kesihatan secara keseluruhan, kata Madhoun.

IKLAN

5. Sihat Di Rumah

Anda tidak perlu ke gimnasium untuk senaman yang baik. Terdapat banyak senaman yang ada di sekitar rumah anda. Lakukan pembersihan rumah menyeluruh atau kerja di halaman anda seperti menarik rumput, menyapu daun, atau memotong rumput.

Semasa berada di rumah, bersenam mengimbangi satu kaki untuk meningkatkan kekuatan dan keseimbangan, menurut Hensley. Meningkatkan latihan kekuatan dengan menggunakan kerusi untuk bergerak daripada duduk kepada berdiri, atau angkat beban tangan untuk beberapa latihan kekuatan yang ringan.

5 Senaman Ini Legakan Sakit Sendi, Boleh Lakukan Hanya Di Rumah

Kredit: HelloDoktor

 

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI