Jika kita membeli makanan di luar sama ada tepi jalan atau restoran, ada sesetengah peniaga akan membungkus menggunakan kertas surat khabar.

Biarpun kita lihat tulisan tidak menyentuh secara langsung dengan makan, malah asal dapat menyerap minyak daripada makanan bergoreng.

Namun hakikatnya masalah pencemaran boleh terjadi sekiranya penjual makanan menyentuh kertas surat khabar terlebih dahulu dan kemudian menyentuh makanan siap untuk dimakan secara langsung.

Baru-baru ini, Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Jabatan Kesihatan Negeri Perlis dalam entri Facebook mereka menjelaskan, bahan kimia pada dakwat surat khabar boleh mencemarkan makanan seterusnya memberi kesan berbahaya kepada kesihatan manusia.

Bahaya Guna Kertas Surat Khabar Serap Makanan Bergoreng. Rupanya Boleh Undang Kanser!

Kata mereka, jika terpaksa menggunakan kertas surat khabar juga, jadikan ia sebagai lapisan kedua untuk membungkus makanan.

“Paling terbaik adalah gunakan pembalut makanan yang dikhaskan untuk makanan (food grade) bagi mengelak berlakunya pencemaran silang.

“Surat khabar mengandungi bahan kimia seperti karbon, logam berat dan pelarut. Apabila minyak yang diserap oleh surat khabar akan melarut dakwat dan seterusnya menyerap ke dalam makanan,” jelasnya.

IKLAN

Menurut Pusat Racun Negara pula, dakwat yang digunakan untuk mencetak akhbar mempunyai kebarangkalian yang tinggi menggunakan bahan kimia yang boleh manjadi punca kepada beberapa jenis penyakit kronik.

Lembaga Keselamatan dan Piawaian Makanan India juga melaporkan bahawa dakwat surat khabar mengandungi bahan yang boleh memberi pelbagai kesan negatif pada tubuh badan.

Kajian mereka juga menunjukkan terdapat dakwat surat khabar yang bersifat karsinogenik (punca berlakunya kanser) dan ia boleh meresap ke dalam makanan dengan begitu mudah sekali.

Sementara itu, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, juga berkata bahan pembungkus seperti plastik (lutsinar) atau daun pisang perlu digunakan sebagai lapisan pertama yang bersih dan bebas kotoran serta pencemaran.

IKLAN
Selain itu:  Selamat Ambil Vitamin C Setiap Hari, Tapi Jangan Lebih Dos. Doktor Jelaskan Ada Bahaya Menanti!

Katanya, ini bagi melindungi sepenuhnya makanan itu daripada bersentuhan secara langsung dengan kertas surat khabar.

Bahaya Guna Kertas Surat Khabar Serap Makanan Bergoreng. Rupanya Boleh Undang Kanser!

“Pembungkusan makanan sedia dimakan dengan surat khabar sebagai lapisan kedua hendaklah dikendalikan dengan kaedah yang dapat mengelakkan pencemaran dakwat daripada kertas surat khabar kepada makanan itu melalui apa jua cara.

“Contohnya, pencemaran boleh terjadi melalui tangan pengendali makanan yang sudah menyentuh kertas surat khabar terlebih dahulu dan kemudiannya menyentuh makanan sedia dimakan secara langsung.

IKLAN

“Kertas surat khabar hendaklah tidak digunakan bersentuhan secara langsung dengan makanan sedia dimakan seperti untuk menutup makanan atau menyerap minyak daripada makanan bergoreng,” katanya.

Bahaya Guna Kertas Surat Khabar Serap Makanan Bergoreng. Rupanya Boleh Undang Kanser!

Sumber: Berita Harian

Artikel Berkaitan:

Selain Gula, Mentega Kacang Juga Boleh Hilangkan ‘Pijar Lidah’ Sebab Makan Pedas

Disangka Angin Dalam Badan, Rupanya Cyst. Terus Buat Operation. Sakitnya Lebih Teruk Dari Bersalin!

Kajian Kata Skip Breakfast Berisiko Dapat Sakit Jantung & Ini Sarapan Pagi Boleh Diambil Setiap Hari

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI