Tidak lama lagi kita akan mnerima suntikan vaksin Covid-19. Namun ramai yang sangsi sejauh mana keberkesanan vaksin ini dalam melawan virus ini.

Adakah ia membahayakan kesihatan atau mempunyai kesan sampingan lain yang kita tidak tahu.

Dalam satu perkongsian di laman sosial Instagram, salah seorang doktor pelatih pakar bedah yang kini bertugas di Northampton General Hospital, United Kingdom (UK), Dr Farah Shaheera Roslan (Dr Farah) menyeru rakyat Malaysia agar menunaikan tanggungjawab bersama untuk mengambil suntikan vaksin Covid-19.

Menurutnya, sebagai salah seorang penerima terawal vaksin di UK, beliau ingin mengajak rakyat Malaysia terutamanya kumpulan berisiko tinggi seperti barisan petugas hadapan dan warga emas supaya mendaftar dan mendapatkan suntikan vaksin.

Sebagai salah seorang penerima terawal vaksin di UK (alhamdulillah), saya ingin mengajak rakyat Malaysia terutamanya kumpulan berisiko tinggi seperti pekerja petugas hadapan dan golongan tua untuk mendaftar dan mendapatkan suntikan vaksin.

Dia yang menerima Covid vaksin ini pada 7 Februari lalu berkata keadaannya alhamdulillah sihat dan hanya mengalami sengal-sengal lengan saja.

IKLAN

Justeru beliau menyeru agar rakyat Malaysia beramai-ramai mengambil vaksin ini bukan saja untuk menjaga diri tetapi juga ahli keluarga tersayang serta masyarakat daripada pandemik ini.

Pada masa sama, beliau juga berkongsi coretan mengenai Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Luqman Abdullah yang telah memutuskan hukum pengambilan vaksin adalah harus dan wajib.

Mufti Wilayah Persekutuan juga telah memutuskan hukum pengambilan vaksin adalah harus/wajib selaras dengan sabda Rasulullah (saw), “Tidak boleh melakukan sesuatu yang memudaratkan dan tidak boleh memberikan mudarat kepada orang lain” [HR Ibnu Majah]*

Marilah kita bersama-sama memainkan peranan dalam membanteras wabak COVID-19 ini bukan sahaja untuk menjaga kemaslahatan diri sendiri, tetapi orang yang kita sayangi juga.

IKLAN

Untuk maklumat tambahan mengenai COVID-19 dan vaksin di Malaysia: http://covid-19.moh.gov.my

Dalam perkembangan berkaitan, Dr Farah menyatakan Program Imunisasi Kebangsaan Covid-19 akan bermula secara berperingkat pada 26 Februari 2021 di seluruh Malaysia.

Selain itu:  Nak Kurus Cepat Guna Kaedah 'Intermittent Fasting', Tapi Kena Tahu Method Sesuai & Berdisiplin

Jadi usahlah kita ragu-ragu untuk menerima suntikan vaksin secara percuma ini dalam membendung penularan virus ini dari terus merebak.

IKLAN

Sebelum ini nama Dr Farah yang dilahirkan di Negeri Sembilan menjadi sebutan selepas usaha beliau mencipta hijab pakai buang ketika berada di dalam dewan bedah mendapat sambutan positif.

Artikel Berkaitan:

Tawar Diri Jadi Sukarelawan Kajian Vaksin Covid-19, Lepas Suntikan Lelaki Ini Akui Jalani Kehidupan Seperti Biasa

Jururawat Hamil Meninggal Dunia Akibat Covid-19, Setelah Dijangkiti Ketika Usia Kandungan 30 Minggu

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI