Baru-baru ini viral apabila seorang lelaki dikatakan hampir hilang nyawa setelah mencuci di bilik air guna bahan peluntur.

Sebenarnya ada cara yang betul untuk mencuci bilik air ini guna bahan peluntur.

Menurut perkongsian Ahli Kimia, Dr Fatimah Salim cara yang diberitahu untuk mencuci bilik air adalah untuk mereka yang berani dan lakukannya dengan cermat.

Artikel Lain: Muntah, Tak Boleh Bernafas & Mulut Berbuih. Lelaki Rebah Gara-Gara Guna Campuran Peluntur Cucian!

BERSIHKAN DINDING KAMAR MANDI DENGAN MUDAH

Seorang rakan ‘tag’ saya pada post yang meminta cadangan cara membersihkan kaca bilik mandi yang dipenuhi noda setelah banyak petua dan cara yang dilakukan tidak berjaya.
Saya tiada pengalaman membersihkan cermin kaca di bilik mandi. Yang biasa saya bersihkan ialah jubin dinding kamar mandi.

Namun disebabkan punca kotoran pada cermin adalah sama dengan dinding jubin kamar mandi iaitu sabun, kerak air dan juga aktiviti bakteria, maka mungkin cara saya ini boleh membantu. Cuma harus dipastikan bahan bina (material) dinding itu kaca sebenar. Kalau plastik, takut menggerutu pula sebab terhakis di permukaan.

AMARAN: Cara ini adalah untuk mereka yang berani dan cermat!

IKLAN

Ahli Kimia Kongsi Cara Mudah Cuci Bilik Air Guna Bahan Peluntur, Tanpa Bahaya

CARANYA:
– Tuangkan cecair peluntur Clorox dalam bekas yang boleh menghasilkan droplet aerosol (seperti gambar di bawah) dan spray pada permukaan dinding tiles atau kaca yang kotor.

– Lagi berkesan jika permukaan adalah kering. Kemudian, tinggalkan selama beberapa jam atau lebih baik semalaman.

– Esok pagi bangun, masuk bilik mandi, pasti bersih berkilat. Jika masih lagi ada bau clorox, boleh siram dengan air shower atau air paip, dan jika kurang berkilat, boleh lap dengan kain.

– Cara ini sangat sesuai untuk mereka-mereka yang tidak suka MENYENTAL. Boleh juga digunakan untuk membersihkan tub mandi, sinki atau mangkuk tandas. Contoh untuk mangkuk tandas, spary keliling mangkuk tandas dan tinggalkan semalaman. Jika masih lagi berbaki noda, bolehlah disental sedikit dengan berus tandas.

IKLAN

Artikel Lain: Setahun Buat Diet Intermittent Fasting, Wanita Ini Akhirnya Miliki Berat Idaman!

Selain itu:  Dulu Selamba Makan 80 Biji Cili Sekaligus. Nak Jaga Suara, Nabila Razali Tahan Nafsu Makan Pedas!

Ahli Kimia Kongsi Cara Mudah Cuci Bilik Air Guna Bahan Peluntur, Tanpa Bahaya

PERHATIAN:

1) Cecair peluntur bersifat bes yang kuat, boleh merengsa/ menghakis kulit. Maka, berhati-hati semasa menggunakannya dalam keadaan pekat ini. Jika terkena kulit, segera basuh dengan air.

IKLAN

2) Sila tutup mulut dan hidung dengan kain atau topeng yang mampu menghalang bau cecair peluntur dihidu kerana ianya mudah meruap dan boleh menyebabkan komplikasi pernafasan. Pastikan buka tingkap atau pintu untuk membebaskan keluar gas cecair peluntur yang meruap. Pakai goggle atau cermin mata untuk mengelakkan titisan aerosol terkena mata.

3) Saya gunakan botol aerosol spray supaya senang kawal jumlah clorox yang digunakan, senang nak spray bahagian yang kita mahukan dan lebih jimat. Paling PENTING, jika bekas masih lagi berisi, letak label dan jauhkan daripada kanak-kanak. Kang mereka main ‘spray spray’ pula.

4) Elakkan melakukan cara ini dengan kerap, terutamanya pada permukaan yang diperbuat daripada porcelain kerana ada potensi terhakis. Ingat, ini adalah kaedah untuk menghapuskan kotoran degil!

Ahli Kimia Kongsi Cara Mudah Cuci Bilik Air Guna Bahan Peluntur, Tanpa Bahaya

Semoga bermanfaat 
ChM Dr Fatimah Salim
Ahli Kimia

Artikel Lain: 5 Bulan Diet Eat Clean, Hasilnya Berjaya Dapat Berat Ideal. Jalan Pun Dah Tak Mengah!

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI