sapu micellar water

Perasan tak, ada arahan untuk sapu Micellar Water guna kapas, kemudian baru gosok pada muka? Haa… ada sebabnya kenapa anda kena guna kapas.

Sebenarnya membersihkan wajah tidak cukup hanya menggunakan pembersih yang dibilas dengan air. Kadang anda perlukan cucian tambahan dengan melakukan double cleansing untuk memastikan kulit bebas daripada sisa kotoran dan mekap.

Double cleansing boleh dilakukan dengan memakai cleansing oil atau micellar water sebelum pembersih wajah. Pemakaian kedua jenis pembersih yang tidak dibilas itu memang selalu jadi isu pun.

Sapu Micellar Water Guna Kapas Buat Muka Cepat Kedut? Baca Ini Dulu!

Sapu Micellar Water Guna Kapas Buat Muka Cepat Kedut? Baca Ini Dulu!

Tidak hanya memberikan keselesaan pada kulit, tetapi pakai micellar water guna kapas juga dikatakan beri kesan pada kulit wajah. Kononnya pemakaian micellar water yang diusap menggunakan kapas ke wajah akan membuatkan garisan kecil pada wajah. Eh, betul ke?

Katanya geseren yang dibuat secara rutin akan memberikan kesan buruk kepada kulit. Malah menurut pakar kulit, Yessica Tania, geseran kapas yang terlalu kasar pada kulit sama dengan pemakaian physical exfoliator seperti skrub.

IKLAN

Cara Menghindari Efek Samping

Jangan risau, kesan sampingan itu masih boleh dielak dengan pemakaian kapas yang lembut.

“Jangan terlalu tekan kapas itu, tapi cukup sapu manja dalam beberapa minit beberapa untuk hilangkan mekap. Then let it glides on your skin,” jelas Yessica dalam komen Instagram.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by dr. Zie (@dr.yessicatania)

IKLAN

Sebenarnya, efek sampingan geseran yang disebabkan pada pemakaian micellar water dan kapas juga boleh berlaku ketika tidur.

Kulit anda akan bergeser dengan permukaan tilam atau bantal, sehingga menyebabkan kedutan dan tanda penuaan jika dibiar setiap hari.

Selain itu:  Tip Pakai Foundation Dari MUA Kardashian, Nampak Natural Macam Tak Sapu Apa

Kelebihan Guna Micellar Water

Apa yang menariknya tentang Micellar Water ini dan kenapa lebih bagus berbanding air biasa atau sabun, dia attract minyak dan minyak effortlessly. Juga selamat biarkan atas muka, tak perlu bilas dan hydrating. Lepas lap, tak perlu bilas pun. Tapi ikut kulit juga.

IKLAN

Kalau muka sangat sensitif, kena pilih bahan yang betul. Ada juga Micellar Water yang campur dengan additional oil and ingredients which boleh buat kulit muka tak ngam. Boleh buat patch test dulu, try and make sure serasi baru guna okay. Try and error itu lumrah.

Sapu Micellar Water Guna Kapas Buat Muka Cepat Kedut? Baca Ini Dulu!

Micellar water bukanlah pencuci muka jadi jangan wipe pakai ni je and dah tak buat apa-apa lagi. Tetap kena amal cuci muka, moisturizer, lindungi dengan sunscreen dan minum air yang cukup. Sekarang tengah panas terik. Kurangkan terdedah dengan matahari dan jaga diri okay!

Kesimpulannya, pemakaian micellar water dan kapas atau cleansing oil tetap memiliki manfaat. Anda boleh memilih pembersih yang paling sesuai untuk digunakan agar kulit tetap bersih dan terhindar dari masalah kulit.

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI