
Cuba ukur portion ikut tangan setiap kali makan dan tengok hasilnya. Okay tak? Sebab orang cakap, kalau nak kurus atau maintain berat badan kena makan kira kalori.
Tetapi kadang susah nak kira kalori kalau makan macam-macam. Jangan risau, ini cara paling mudah untuk anda makan dengan seimbang setiap hari, hanya guna tangan sahaja.
Ukur Portion Ikut Tangan

Karbohidrat: 1 genggam tangan.

Protein:1 tapak tangan.

Lemak: 1/3 jari tangan.

Sayuran: Seluruh tapak tangan atau lebih.

Begitu mudah nak amal gaya hidup sihat, bukan? Yang penting tiap kali ambil makanan, beringat.
Barulah boleh turunkan berat dan maintain slim!
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download
sekarang!
Digelar Buah Eksotik, Buah Naga Paling Baik Diambil Untuk Bantu Penghadaman & Penghidap Diabetes

Buah naga bukanlah antara pilihan sajian buah-buahan yang popular bagi yang gemar mengambil pencuci mulut sebelum menjamah hidangan berat.
Mungkin disebabkan rupanya yang menggerunkan atau rasanya tidak begitu enak. Namun sebenarnya buah naga mempunyai khasiat tersendiri yang ramai tak tahu.
Selain berfungsi sebagai anti penuaan dan bantu penghadaman, buah naga juga sesuai diambil bagi mereka yang diabetes.
Ayuh kita lihat enam manfaat yang diperoleh daripada buah eksotik ini.
1. Antipenuaan
Antioksidan menjadi antara faktor yang membantu mengekalkan keanjalan dan keremajaan kulit. Kehadirannya membantu menentang radikal bebas di seluruh badan untuk menghalang pengaktifan sel kanser.
Buah naga adalah sumber yang baik untuk mendapatkan manfaat antioksidan kerana ia mengandungi vitamin C.

2. Menghalang kanser
Selain kaya dengan vitamin C, buah naga juga mengandungi karotena yang dikaitkan dengan antikarsinogenik termasuk mengurangkan jumlah penghasilan tumor. Selain itu, kandungan likopena yang berfungsi memberi warna merah kepada buah naga juga sering dikaitkan dengan manfaat dalam mengurangkan risiko mendapat kanser prostat.
Kajian yang disiarkan dalam Jurnal Asia Pasifik mengenai pencegahan kanser pada 2011 mendapati pengambilan likopena kurang daripada 2.5 miligram sehari meningkatkan risiko mendapat kanser prostat.
Sebaliknya, pengambilan buah, sayur atau makanan yang kaya dengan likopena termasuk melakukan aktiviti fizikal pula membantu mengurangkan risiko kanser berkenaan.
3. Kesihatan kardiovaskular
Buah naga membantu meningkatkan kesihatan jantung kerana ia mampu mengurangkan tahap kolesterol tidak baik. Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Pharmacognosy Research pada 2010 menemui pengambilan buah naga mungkin boleh membantu menurunkan risiko penyakit jantung dan tekanan darah tinggi.
Malah, buah eksotik ini juga adalah sumber yang baik bagi lemak garam mono yang membantu mengekalkan kesihatan fungsi jantung.
4. Diabetes
Kandungan serat yang tinggi di dalam buah naga membantu menstabilkan tahap gula dalam darah seseorang. Ia juga membantu merencatkan gula yang berlebihan ketika mengambil makanan yang tinggi indeks glisemik.
Di dalam kajian sama turut menemui buah berkenaan mempunyai kesan yang berharga dalam tekanan oksidatif daripada kekejangan aorta (arteri terbesar dalam badan), masalah yang dikaitkan dengan kencing manis.

5. Penghadaman
Buah naga mempunyai kandungan serat yang tinggi, bermaksud ia membantu memperbaiki pergerakan usus dengan memudahkan laluan di bahagian saluran penghadaman. Pengambilan buah eksotik ini boleh membantu mengurangkan masalah sembelit dan sindrom gangguan usus.
6. Meningkatkan sistem imun
Tahap kandungan vitamin C yang tinggi di dalam buah naga membantu meningkatkan sistem imun selain merangsang aktiviti antioksidan lain.
Kehadiran jumlah vitamin C, mineral dan fitoalbumin yang tinggi juga membantu melawan radikal bebas selain memiliki sifat antioksidan. Vitamin B1, B2, B3 dan kalsium, fosforus, zat besi, protein, niasin serta serat juga menyumbang kepada peningkatan fungsi sistem imun badan.
Bagi mendapatkan manfaat buah naga kepada kesihatan tubuh, boleh cuba nikmati jus minuman yang menyegarkan ini. Caranya juga mudah dan tidak memerlukan kos besar untuk mengamalkan pengambilan diet yang menyihatkan.

Artikel Berkaitan:
Kebaikan Minum Air Limau Nipis Tanpa Gula, Bukan Je Cantikkan Kulit Tapi Bantu Untuk Kurus
Rasanya Kelat Manis, Kebaikan Buah Salak Selain Bantu Masalah Pencernaan, Juga Kuatkan Daya Ingatan
Pelbagai Khasiat Buahan Citrus Mampu Tingkat Sistem Imunisasi Badan. Pastikan Stok Sentiasa Ada!
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download
sekarang!
Jangan Makan Kentang Bertunas & Tukar Warna Hijau. Pakar Kimia Jelaskan Bahaya Toksin Di Dalamnya!

Ubi kentang biasanya menjadi pilihan bahan untuk ditambah dalam masakan kari atau kurma.
Namun disebabkan membelinya dalam kuantiti banyak menyebabkan ada antara ubi kentang ini yang tumbuh tunas berwarna hijau.
Adakah selamat untuk kita makan ubi kentang yang mempunyai tunas sebegini atau ada bahaya yang tidak kita ketahui.
Perkongsian Pensyarah Kanan Kimia dan Penyelidik UiTM yang juga Pengasas Makmal Makanan (MAMA), Dr Fatimah Salim menjelaskan persoalan ini.

KENTANG BERTUNAS DAN BERWARNA HIJAU MENGANDUNGI RACUN?
Benar, ubi kentang (Solanum tuberosum) yang bertunas atau berwarna hijau menunjukkan kehadiran bahan kimia semulajadi yang bersifat toksin iaitu alkaloid glikosida seperti solanin (struktur kimia di bawah ).
Selain daripada ubi kentang, bahan kimia toksin ini juga terdapat pada tomato (Solanum lycopersicum), terung (Solanum melongena), iaitu tumbuhan dari genus Solanum.
Kehadiran bahan kimia toksin ini dapat dilihat dengan adanya warna hijau pada ubi kentang. Warna hijau ini sebenarnya disebabkan oleh kehadiran bahan kimia klorofil, namun meningkatnya klorofil ini menandakan banyaknya bahan kimia solanin terbentuk di situ.

Selain daripada warna hijau dan tunas sebagai penanda, bahagian kentang ini juga berasa pahit. Dan semakin tinggi terang warna hijau, semakin tinggi juga kandungan toksin yang wujud.
Bahan kimia toksin ini sebenarnya dihasilkan pada tunas sebagai salah satu cara (aka mekanisma) pertahanan ubi kentang untuk memastikannya tidak dimakan, serta tumbuh dan membesar dengan jayanya.
Sama seperti rebung atau pucuk sayuran lain. Boleh baca ulasan saya mengenai rebung di pautan ini
https://www.facebook.com/100000727466295/posts/2534212663279624?d=n&sfns=mo
Bahan kimia toksin semulajadi ini tidak akan termusnah dengan haba memasak, namun kandungannya akan berkurangan sekiranya direbus dan air rebusan dibuang.

Antara kesan keracunan toksin ini ialah gatal pada mulut, pening, loya, muntah, cirit-birit, sakit perut… yang mana boleh berlarutan kepada radang, sakit sendi serta mampu menyebabkan lumpuh, kecatatan kepada bayi dalam kandungan dan kematian.
Pun begitu, kesan-kesan ini adalah bergantung kepada jumlah (aka dos) toksin yang wujud dan ketahanan sistem badan individu. Ada yang boleh terkesan dengan jumlah yang hanya sedikit, ada pula yang tidak. Bagi keracunan dengan simptom ringan, badan kita mampu detox sendiri.
Jadi ubi kentang ini sudah tidak boleh makan?
BOLEH, dengan membuang bahagian yang ditumbuhi tunas atau bahagian yang berwarna hijau. Ini kerana bahan kimia toksin ini hanya tertumpu pada tunas dan berhampiran kulit kentang yang berwarna hijau sahaja.
Semoga bermanfaat
ChM Dr Fatimah Salim
Ahli Kimia
Rujukan: Kuete, V., 2014. Health Effects of Alkaloids from African Medicinal Plants. Toxicological Survey of African Medicinal Plants, p. 611-633.
Artikel Berkaitan:
Elak Yang Proses. Pilih Daging Merah Asli, Untuk Sumber Makanan Lebih Sihat & Berkhasiat!
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download
sekarang!
Khasiat & Manfaat Kacang Buncis Perlu Kita Tahu. Boleh Makan Banyak Tapi Hati-Hati Yang Dalam Tin!

Kacang buncis banyak khasiat dan manfaat jika dimakan. Banyak cara kacang buncis ini boleh disediakan. Kita boleh goreng, rebus, atau memanggang kacang buncis ini sebelum dimakan.
Kacang buncis adalah sumber makanan yang kaya vitamin A, C, dan K, serta asid folik dan serat. Ia juga turut mengandungi protein daripada tumbuhan, dan mineral seperti mangan.
Berikut Adalah Antara Kebaikan Dan Manfaat Kacang Buncis. Kesuburan Dan Kehamilan
Kacang adalah sumber zat besi yang baik, dan Harvard Medical School menyarankan bahawa ini dapat meningkatkan kesuburan pada wanita.
Bagi wanita usia subur, mengambil lebih banyak zat besi dari sumber tanaman seperti bayam, kacang, labu, dan kacang buncis mampu mendorong kesuburan.
Kajian lain menunjukkan hubung kait antara tahap kesuburan wanita termasuk zat besi, yang dia makan.
Padanan makanan kaya zat besi dengan makanan kaya vitamin C seperti tomato, paprika, atau beri dapat meningkatkan penyerapan zat besi.
Pengambilan asid folik yang mencukupi juga diperlukan semasa kehamilan, untuk melindungi janin daripada kecacatan tiub saraf.

Satu cawan kacang buncis menyediakan kira-kira 10 peratus keperluan asid folik dan 6 peratus zat besi setiap hari. S
Satu cawan kacang buncis menyediakan 14.4 mikrogram vitamin K, atau hampir 20 peratus daripada keperluan harian, 4 peratus keperluan harian seseorang untuk kalsium.
Pengambilan vitamin K yang mencukupi meningkatkan kesihatan tulang dengan mengubah protein matriks tulang, meningkatkan penyerapan kalsium, dan mengurangkan perkumuhan kalsium dalam air kencing.
Penting untuk diingat bahawa bukan vitamin, mineral, atau antioksidan individu sahaja yang menjadikan sayur-sayuran seperti kacang buncis menjadi bahagian penting dalam diet kita.

Telah terbukti bahawa mengasingkan nutrien sihat ini dalam bentuk suplemen tidak akan memberikan hasil yang sama. Lebih baik mengambilnya sebagai sebahagian daripada diet yang sihat dan bervariasi.
Kacang buncis tidak mengandungi kolesterol. Walaupun badan anda memerlukan sedikit kolesterol untuk pertumbuhan sel yang sihat, terlalu banyak buruk bagi anda. Kolesterol tinggi boleh menyebabkan pengumpulan lemak di arteri anda.
Ini dapat mengurangkan aliran darah ke jantung dan otak anda dan menyebabkan serangan jantung atau strok.
Satu cawan kacang buncis mentah mempunyai 2.7 g serat. Kacang buncis yang dimasak (direbus) mempunyai 4.0 g serat, sebahagiannya serat larut.
Serat larut dapat membantu menurunkan kadar LDL atau kolesterol jahat dan kolesterol total. Ini juga dapat menyokong kesihatan jantung dengan menurunkan tekanan darah dan mengurangkan keradangan.
Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan makan tidak lebih daripada 1,500 miligram (mg) natrium setiap hari untuk kesihatan jantung yang optimum. Kacang buncis secara semula jadi rendah natrium.

Satu cawan hanya mempunyai 6,6 miligram (mg). Terlalu banyak natrium dalam diet anda boleh meningkatkan tekanan darah anda. Tekanan darah tinggi dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung dan strok.
Tetapi berhati-hatilah dengan kacang buncis dalam tin. Satu cawan yang kacang buncis mengandungi 461 mg sumber dipercayai natrium. Bilas kacang buncis sebelum makan, atau pilih varieti tanpa garam.
Menurut Cleveland Clinic, FODMAP adalah karbohidrat yang tidak dicerna yang dimetabolisme oleh bakteria di usus anda yang membawa kepada angin, sakit perut, cirit-birit, dan sembelit.
Makan makanan yang tinggi FODMAP boleh memperburuk keadaan pencernaan seperti sindrom iritasi usus (IBS) dan refluks asid.
Mengambil makanan FODMAP yang rendah mungkin dapat mengurangkan masalah perut anda. Kacang buncis adalah makanan FODMAP rendah dan dapat dinikmati oleh banyak orang yang mempunyai masalah pencernaan kronik.
Sumber: medicalnewstoday / healthline
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download
sekarang!


