Kalau nak cantik, anda kena cuba masker kulit glowing ini. Cukup bagus untuk anda yang mempunyai tona kulit tak sekata, berjerawat, kulit kusam dan nak kulit FLAWLESS secara selamat.
Masker Kulit Glowing Dalam Masa 7 Hari, Tak Suka Pakai Skincare Patut Cuba
Tip cantik yang dikongsikan oleh Puan Nana Ismail ini cuma memerlukan beberapa bahan alami, jom semak.
Bahan-bahannya:
Buah bit @ beet root
Tepung gandum
Madu
Susu cair @ susu kotak
Cara-cara nak buat:
Anda ambil beet roof potong-potong dan kisar halus. Ambik penapis kemudian ambil air sahaja.
Masukkan tepung gandum dalam air tapisan beet root tadi tu dan kacau hingga sebati. Pastikan pekat.
IKLAN
Tuang susu cair atau susu kotak sedikit dalam bancuhan beet root tadi tu. Jangan sampai terlalu cair ok.
Masukkan madu sikit dan kacau.
IKLAN
Ambil berus bersih dan masker kan bancuhan tadi tu pada seluruh wajah kita.
Tunggu 15 minit dan boleh bilas dengan air bersih.
IKLAN
Boleh konsisten selama 7 hari dan rasai perbezaan kulit anda nanti. Betul, jadi glowing!
KHASIAT BEET ROOT
Sekatakan tone kulit
Hilangkan lingkaran hitam mata
Atasi kulit kering
Pudarkan jeragat
KHASIAT MADU
Melembabkan kulit
Mencerahkan kulit
Menghilangkan jerawat dan parut jerawat
Anti penuaan
Mengecil pori-pori kulit
KHASIAT SUSU
Anti penuaan
Bersihkan kulit wajah
Hilangkan kulit berminyak
Cerahkan kulit
Hah, dah tahu rahsia cantikkan kulit dengan cara jimat, anda kena lah amalkan. Rasanya lebih baik pakai bahan alami berbanding produk skincare yang belum tentu serasi dengan kulit.
Sebelum ‘kemaskan’ perut pada waktu pagi, anda patut memilih menu sarapan terbaik untuk keselesaan dan rasa kenyang yang lama. Tak ada lah kes tetiba sakit perut selepas makan, jom baca kejap!
Tahukah anda, sesetengah menu sarapan pagi boleh menyebabkan rasa ketidakeselesaan pada perut khususnya untuk mereka yang sudah mempunyai masalah perut berangin dan Gastroesophageal Reflux Disease (Gerd).
3 Menu Sarapan Yang Patut Anda Elakkan Demi Kesihatan Perut
Sebagai makluman, Gerd adalah sejenis penyakit refluks apabila kandungan perut melimpah ke esofagus sehingga menyebabkan rasa pedih ulu hati.
Melalui satu perkongsian di TikTok, seorang pempengaruh kesihatan dikenali sebagai Zack Kinrara menjelaskan tiga juadah sarapan pagi yang tidak digalakkan demi kesihatan perut.
1. Karipap
Menurut Zack, karipap diperbuat daripada tepung gandum, dan di dalam tepung gandum ada kandungan gluten.
Pengambilan gluten dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan leaky gut atau usus bocor sehingga menimbulkan rasa sakit pada bahagian perut.
2. Roti canai
Roti canai, seperti karipap juga, diperbuat daripada tepung gandum yang di dalamnya terkandung gluten.
“Jika boleh dielak, sangat bagus. Kalau tidak boleh, cuba kurangkan mengambil hidangan roti canai,” ujar Zack.
3. Donut
Donut juga diperbuat tepung gandum, selain mempunyai kandungan gula yang banyak.
“Daripada gluten dalam tepung gandum ini, ia boleh menyebabkan anda rasa susah nak bernafas, berdebar-debar dan jantung berdegup laju.
“Lepas tu perut berangin. Bagi mereka yang langsung tak ada masalah perut, boleh je nak makan karipap, roti canai dan donut semua ni, tapi biarlah berpada-pada,” kata Zack. – Zack Kinrara
Jadi selepas ini sebaiknya anda pilih menu sarapan yang terbaik. Selagi boleh elak, cuba teruskan. Sebab kalau dah kena gerd, memang tak selesa. Lebih mudah jika makan menu sihat yang membantu ‘cantikkan’ penampilan anda dengan berat idaman!
Bermula esok akan dilakukan pemberian vaksin menggunakan pendekatan ‘walk in’ atau secara terus di Lembah Klang.
Sebelum itu Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin, ketika mengumumkan perkara itu berkata, suntikan inokulasi bagi tujuan berkenaan akan dimulakan secara berperingkat.
Mulai 2 Ogos, katanya keutamaan pemberian vaksin akan diberikan kepada individu berusia 40 tahun ke atas dan yang mempunyai komorbiditi.
“Kita akan buka (pemberian vaksin secara terus) mengikut kategori dahulu, justeru pada 2 Ogos, kita akan menerima ‘walk in’ untuk mereka yang berumur 40 tahun ke atas dan golongan komorbidi.
Kredit Foto: JKJAV
“Pada 5 Ogos, kita akan buka kepada semua, 18 tahun ke atas. Kaedah pelaksanaan ‘walk in’ akan kita akan umumkan menerusi siaran media daripada Badan Bertindak Imunisasi COVID-19 (CITF) dalam tempoh terdekat.
“Untuk kita elak daripada masalah berita palsu, bukan semua Pusat Pemberian Vaksin (PPV) terima ‘walk in’, kita akan maklumkan senarai PPV mana yang terima dalam tempoh beberapa jam nanti.
“Yang tular baru-baru ini, mengenai senarai PPV dengan jenis vaksin tertentu, itu tidak betul. CITF akan tentukan dan keluarkan senarai PPV, hari ini,” katanya dalam satu sidang media.
Jadi kepada mana-mana individu yang belum mendapat suntikan vaksin boleh hadir di mana-mana Pusat Pemberian Vaksin seperti ti bawah ini.
Walau bagaimanapun, anda diingatkan untuk hadir pada masa ditetapkan untuk mengelak kesesakan di tempat PPV ini nanti. Jangan lupa bawa kad pengenalan dan sentiasa update aplikasi MySejahtera.
Negara kita sekali lagi dilanda gelombang ketiga penularan virus Covid-19 ini. Malah angka bagi kes baru setiap hari semakin tinggi hingga membimbangkan semua.
Kebanyakan daripada kita sudah pun familiar dengan simptom yang boleh dialami oleh mereka yang dijangkiti virus seperti demam, sakit tekak dan sesak nafas.
Namun, sehingga kini, pelbagai jenis simptom baharu yang sering dikaji dan diperbincangkan oleh ahli akademik bagi memahami corak jangkitan virus Covid-19.
Mekanisme jangkitan virus Covid-19 agak kompleks dan manifestasinya hampir sama dengan penyakit lain.
Oleh sebab itulah simptom seperti sakit tekak atau sakit kerongkong sukar untuk dibezakan dengan jangkitan virus lain.
Kebolehannya untuk melekat dan masuk ke dalam sel badan melalui reseptor sel bergantung kepada struktur protein pada virus tersebut.
Secara amnya, kesemua virus yang berasal daripada keluarga coronaviridae mempunyai 4 protein yang menjadi tunjang utama bagi meningkatkan potensi kebolehjangkitan mereka.
Protein pepaku (spike)
Membran
Nukleokapsid
Protein selubung (envelope)
Protein pepaku yang terdapat pada permukaan virus ini membentuk struktur seakan-akan mahkota.
Oleh sebab itulah ia diberi nama corona yang membawa maksud mahkota dalam bahasa latin.
Struktur ini mempunyai bahagian yang membolehkan ia melekat pada reseptor yang dikenali sebagai angiotensin converting enzyme 2 (ACE2).
Reseptor ACE2 dimiliki oleh pelbagai jenis organ termasuklah peparu manusia.
Apabila virus tersebut melekat pada reseptor ACE2, tindak balas kimia yang melibatkan protein pada permukaan virus akan membolehkan membran virus untuk diserap masuk ke dalam sel.
Kemudiannya, maklumat genetik virus yang dikenali sebagai RNA akan memasuki struktur nukleus sel (pusat kawalan sel) untuk melalui proses replikasi.
Kesan daripada proses biologi ini, lebih banyak protein virus dapat dihasilkan dan virus yang baru terbentuk akan berlepas keluar untuk menjangkiti sel lain.
Apa yang membezakan struktur virus korona baharu dengan spesies virus korona yang lain adalah protein pepakunya boleh bertindak balas dengan enzim lain yang dikenali sebagai furin.
Hidung atau tekak (oral), yang mana satukah saluran utama jangkitan Covid-19?
Ramai sudah sedia maklum bahawa jangkitanCovid-19boleh disebarkan melalui titisan air yang keluar ketika seseorang itu bersin dan batuk.
Selain itu, mereka yang menyentuh permukaan yang tercemar dengan virus (fomit) turut berisiko mengalami jangkitan.
Apabila ujian Covid-19 dibuat pada pesakit, para pengkaji telah mendapati bahawa jumlah virus yang dapat dikesan melalui swab hidung adalah lebih tinggi berbanding dengan swab oral.
Perkara ini secara tidak langsung membuktikan transmisi virus berlaku melalui hidung sebagai saluran utama sebelum ia bergerak masuk menerusi ruangan oral dan akhirnya peparu.
Jumlah reseptor ACE2 yang terdapat pada ruangan hidung adalah lebih tinggi berbanding dengan kawasan lain pada saluran pernafasan manusia.
Ini bermakna, virus Covid-19 yang berupaya untuk masuk ke dalam hidung mudah untuk menyebabkan jangkitan.
Kepekatan reseptor ACE2 yang tinggi pada ruangan hidung meningkatkan risiko kebolehjangkitan virus bagi mereka yang terdedah.
Perkara ini mampu mempengaruhi angka reproduktif asas (R-naught, R0) yang merupakan anggaran jumlah individu yang boleh dijangkiti melalui seorang yang berjangkit.
Virus lain seperti influenza, SARS dan selesema, kesemuanya mempunyai ciri-ciri yang sama dengan virus Covid-19.
Jumlah reseptor sasaran virus tertumpu pada saluran pernafasan atas.
Oleh sebab reseptor ACE2 turut terdapat pada sel yang menghuni sistem gastrousus manusia, simptom seperti cirit-birit boleh menjadi manifestasi tidak lazim bagi jangkitan COVID-19.
Simptom sakit kerongkong, adakah saya perlu melakukan ujian COVID-19?
Sukar untuk kita buat kesimpulan berdasarkan kepada simptom semata-mata memandangkan ia tidak spesifik kepada jangkitan Covid-19.
Walau bagaimanapun jika anda mempunyai kriteria berikut, anda perlu membuat ujian saringan dan mengkuarantinkan diri selama 14 hari:
Sejarah perjalanan atau tinggal di luar negara dalam tempoh 14 hari sebelum bergejala, ATAU sejarah kontak rapat dengan individu yang disahkan positif Covid-19 dalam tempoh 14 hari sebelum bergejala, ATAU menghadiri acara yang dikenal pasti sebagai kluster wabak Covid-19 (keagamaan/ perkahwinan/ mesyuarat).
Apa yang anda perlu ingat adalah jika anda tergolong dalam mereka yang mempunyai kriteria di atas, kuarantin adalah langkah terbaik.
Simptom yang dialami perlu dipantau dan jika anda mengalami simptom teruk seperti sesak nafas, hubungi hospital berdekatan sebelum bergerak pergi.
Ia bagi memastikan kakitangan kesihatan bersedia menerima kes anda yang disyaki/disahkan positif Covid-19.
Buat masa sekarang, jika anda mengalami simptom ringan seperti sakit kerongkong, demam dan batuk, adalah lebih baik untuk anda mengkuarantinkan diri.