Nak kulit cantik tanpa sebarang cela, boleh amalkan pakai masker pisang. Cara ini boleh diguna tanpa serum atau nak lagi cun, boleh titik beberapa titis serum.
Sebenarnya anda boleh je guna masker pisang tanpa menambah sebarang serum, tetapi jika ada boleh lah
Kulit Cantik Amal Masker Pisang, Pakai 20 Minit Je Dah Cukup
Apa kata cuba petua ni. Hanya menggunakan buah pisang berangan sebagai bahan campuran bersama bahan-bahan yang lain, ia dijadikan sebagai masker untuk kulit kembali berseri.
1/2 pisang berangan
3 titis Serum ( untuk cepat resap dalam kulit )
1/2 sudu kecik kulit kayu manis
1 sudu kecik madu
1 sudu air masak
Cara-cara:
1. Lenyek pisang, campur madu, kulit kayu manis tu parut boleh tumbuk pun boleh.
2. Letak serum untuk cepat resap masuk kulit.
3. Cuci muka dan tangan.
4. Apply kat muka. Biarkan 15-20minit kat muka. Bilas. Akan rasa best sangat muka akan lebih mulus dan cerah.
Ads
KHASIAT:
Pisang
Ada vitamin A,B, E yang penting untuk kulit lebih segar dan mulus.
Buang sel sel kulit mati yang lambatkan pembaruan sel kulit baru.
Cerahkan kulit muka.
Madu
Ads
Kulit lebih halus bila di pegang lebih lagi campur dengan pisang.
Lembap kan kulit yang kering.
Cerahkan kulit dan sekatakan tona kulit.
Remajakan kulit dari nampak tua.
Kulit Kayu Manis
Menghilang garis halus.
Menghilangkan parut hitam atau putih.
Mencerahkan kulit.
Menghilangkan jerawat.
Serum
Tujuan serum menambahkan penyerapan berganda dari khasiat bahan lain.
Remajakan kulit.
Khasiat bergantung atas bahan dalam serum.
Tidak dinafikan bawang putih sememangnya mengandungi khasiat tersendiri untuk membantu dalam menjaga kesihatan tubuh badan.
Selalunya dicampur sebagai perisa bahan makanan atau dihiris halus dan digoreng untuk dimakan begitu saja.
Namun sebenarnya bawang putih yang diletakkan dalam nasi juga turut mempunyai khasiat yang tinggi untuk kesihatan.
Perkongsian Ahli Kimia Dr Fatimah Salim memberitahu kebaikan makan bawang putih yang ditanak bersama nasi dan juga yang masih mentah.
Beza Kebaikan Makan Bawang Putih Tanak & Mentah
Saya memang suka tanak labu bawang putih yang sudah dibersihkan dalam nasi yang hampir-hampir selesai proses memasaknya. Saya suka rasa lemak berubi bawang putih yang sudah empuk. Apa lagi jika dinikmati bersama nasi berperisa seperti nasi ayam, nasi beriani, nasi daging, dan sebagainya.
Tahukah anda, bawang putih yang diambil mentah dan dimasak mempunyai khasiat yang berlainan? YA. Kepada yang terlepas perkongsian saya sebelum ini, jom baca
Bawang putih (garlic) mempunyai nama saintifik Allium Sativum yang berasal dari tumbuhan famili Amaryllidaceae. Bawang putih mampu memberikan manfaat kesihatan jika diambil bertujuan jelas dan dengah cara yang betul. Di sini pentingnya pemahaman sifat kimia bahan aktif dalam bawang putih supaya bukan hanya kesan placebo yang diperolehi.
Bahan kimia aktif utama dalam bawang putih ialah allicin. Ianya sejenis bahan kimia organik bersulfur (organosulfur) yang mempunyai bau tengit dan berasa pedas menyengat. Bahan kimia aktif ini terbentuk hasil tindakbalas bahan kimia pencetus alliin dan enzim alliinase.
Seperti di dalam tumbuhan bebawang lain, kedua bahan kimia pencetus (alliin dan enzim alliinase) terpisah di ruang masing-masing dalam sel. Semasa proses mencincang/melenyek bawang putih, sel-sel akan terpecah menyebabkan dua bahan kimia ini terbebas dari ruang masing-masing dan bertindakbalas membentuk bahan kimia aktif allicin.
Disebabkan ketidakstabilan, allicin kemudiannya akan melalui beberapa fasa perubahan struktur molekul membentuk pelbagai bahan kimia organosulfur berkaitan yang mana memberikan kepelbagaian kepada bau dan rasa bawang putih ini.
Bolehkah bahan kimia aktif allicin terhasil tanpa memusnahkan sel bawang putih?
Tidak. Proses biosynthesis penghasilan allicin hanya akan berlaku apabila sel pada bawang putih dimusnahkan dengan aktiviti memotong, melenyek, mencincang atau menumbuk.
Semakin banyak sel yang dimusnahkan (semakin lumat), semakin tinggi potensi untuk bahan kimia pencetus alliin dan enzim alliinase bertemu. Maka, semakin banyak allicin akan terhasil.
Cara Pengendalian Juga Penting
Jelas di sini cara pengendalian bawang putih sangat penting untuk penghasilan bahan aktif yang optimum. Tambahan pula, cara mengunakan bawang putih juga penting.
Apakah akan berlaku apabila bawang putih diMASAK (rebus, panggang, goreng)?
Tanpa daya memusnahkan sel bawang:
Apabila sel bawang putih tidak dimusnahkan, bahan kimia pencetus alliin tidak akan bertemu dengan enzim alliinase, dan bahan kimia aktif allicin TIDAK akan terbentuk.
Apabila diikuti dengan aktiviti memasak, enzim alliinase akan termusnah (denatured). Enzim ini akan ternyahaktif pada suhu 40 degree Celsius, iaitu sedikit tinggi daripada suhu badan normal manusia.
Haba berterusan pula akan memusnahkan sel-sel bawang putih dan bahan kimia pencetus alliin juga ternyahasli.
Dengan daya memusnahkan sel bawang:
Semestinya bahan kimia aktif akan terbentuk. Namun, haba yang berterusan akan menyebabkan bahan kimia aktif allicin meruap.
Jadi, adakah bawang putih yang sudah masak ini tidak elok?
Tidak juga. Selain dari bahan kimia aktif allicin, bawang putih juga mengandungi nutrisi stabil lain seperti karbohidrat, protein, mineral, vitamin dan pelbagai fitokimia yang memberikan keunikan bau dan rasa kepada bawang putih. Dan ini juga boleh dimanfaatkan oleh badan kita.
Bagaimana pula jika bawang putih dinikmati bersama bahan berasid (aka masam)?
Aktiviti enzim alliinase berlansung pada keadaan neutral (pH 6.5-7). Dengan menambahkan bahan berasid seperti cuka, limau, lemon, asam keping dan yang seangkatan dengan mereka, akan menyebabkan enzim ini kurang aktif. Maka peratusan pembentukan bahan kimia aktif allicin dari alliin juga akan menjadi kurang.
Bagaimana pula dengan membakar seketika?
Membakar seketika bawang putih dengan api perlahan, dan diikuti dengan memusnahkan sel bawang akan mengaktifkan lagi aktiviti enzim alliinase dan seterusnya menghasilkan lagi banyak bahan kimia aktif allicin.
Senarai gambar di bawah ini ialah kepelbagaian cara penyediaan bawang putih yang saya lakukan sendiri untuk menguji jumlah kehadiran bahan kimia aktif allicin secara perbandingan.
Cincang Dalam Air & Madu Juga Beri Rasa Berlainan
Rasa pedas menyengat terbanyak adalah dalam bawang putih yang dibakar seketika (berkulit menambah sedikit keunikan dalam rasa), diikuti dengan mentah. Goreng dan rebus tidak mempunyai rasa ini. Memasukkan bawang putih cincang dalam air dan madu juga memberikan rasa yang berlainan.
Adakah pengambilan bawang putih mentah memberikan kesan sampingan?
YA. Disebabkan Kehadiran bahan kimia semulajadi bersulfur, bawang putih mempunyai bau masam menyengat yang kuat yang mana boleh menyebabkan nafas berbau.
Bahan kimia aktif allicin bersifat asid yang mampu merengsakan kulit. Maka, cairkan dengan air, minyak atau madu.
Bawang putih mempunyai sifat pencairan darah. Maka, elakkan mengambilnya secara berlebihan apabila terluka kerana proses pembekuan darah pada kawasan luka akan menjadi lambat. Ini akan menyebabkan pendarahan berterusan.
Terdapat kajian yang menunjukkan bawang putih mampu berinteraksi dengan aktiviti ubat rawatan. Maka, mereka yang ‘on medication’, berbincanglah dengan doktor perubatan anda sebelum mengambil bawang putih mentah bersama dengan ubat.
KESIMPULANnya, sama ada ingin menikmati bawang putih secara mentah atau masak adalah bergantung kepada TUJUAN. Sekiranya ingin dijadikan ubat, maka ambillah mentah. Cuma ingat ‘jumlah’ yang diambil akan menentukan kesan teraputik. Dan ingat, apa-apa yang berlebihan berpotensi membawa mudarat. Ambil tahu tahap kesihatan diri dan jaga badan yang Allah amanahkan kepada kita sebaiknya.
Nak beli krim mata dengan rasa tak perlu tu sama banyak, itu yang selalu bermain dalam kepala setiap kali masuk kedai penjagaan wajah.
Maklumlah, kulit kawasan mata adalah lebih nipis, kering, sensitif, dan lebih mudah menampakkan garisan kedutan serta tona lebih gelap. Jadi krim mata adalah produk yang dirumus khusus untuk merawat masalah kawasan mata.
Memang ada banyak pendapat bercanggah berkenaan perlu atau tidak untuk seseorang menggunakan eye cream dalam rutin penjagaan kulit, jadi ini jawapannya.
Ini yang tak perlu:
Kalau dari muda-muda dah jaga kulit, jaga tidur, jaga makan dan bersenam. Maka tak perlu lah pakai eye cream kalau tiada masalah pada kawasan mata.
Kawasan mata boleh terima skincare yang biasa pakai pada muka. Cukup sekadar extend pemakaian skincare hingga meliputi kawasan mata. Contohnya sapu toner, essence, serum, moisturizer, sunscreen hingga ke kawasan bawah mata juga.
Kawasan mata sensitif kepada kandungan krim mata. Walaupun krim mata diformulasi khusus untuk kulit kawasan mata tapi ini bukan jaminan sesuai dengan semua jenis kulit.
Berhenti guna jika krim mata menyebabkan kekeringan, irritasi, menimbulkan milia seed, atau sebarang ketidakselesaan pada mata.
Perlu:
Jika ada masalah pada kawasan mata untuk dirawat seperti kekeringan, kulit kusam, dan kedutan. Kena faham bahawa kawasan mata memang ada garisan.
Kawasan mata tak dapat terima skincare biasa. Maksudnya toner, essence, serum, moisturizer, sunscreen yang biasa dipakai tu menyebabkan mata tak selesa atau bertindak balas dengan buruk. Jadi kenalah melabur sikit untuk cari krim mata yang sesuai.
Tiada paksaan untuk memakai krim mata, yang penting kena faham bahawa kawasan mata adalah sensitif dan perlu dilindungi dengan baik.
Hah, jadi nak pakai krim mata atau tidak, terpulang kepada keadaan kulit dan keperluan masing-masing.
Tips Orang Lama Jaga Kulit Bahagian Mata
Ambil timun yang telah dihiris Lekapkan pada kelopak mata Pejamkan mata untuk berapa ketika. Anda akan berasa kesegarannya selepas itu.
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download
sekarang!
Tak mudah nak cerahkan kulit dengan cara yang lebih selamat dan tak bahayakan kulit wajah. Tip ini cukup selemat kerana menggunakan bahan alami yang biasanya ada di rumah.
Ini kalau anda biasakan anak-anak dara guna pun cukup bagus daripada bagi produk yang menipiskan kulit wajah yang akhirnya breakout.
Jika amalkan selama seminggu, anda akan nampak perbezaan pada kulit wajah, jom tengok macam mana saudari Shahirah Atikah buat.
Cara-caranya:
1. Sapukan buah tomato di seluruh muka.
2. Sapukan seperti bulatan di pipi.
3. Sapu juga di bahagian mata supaya masalah dark circle dan kedutan halus di mata berkurang.
4. Anda juga boleh sapu di bahagian dahi, biarkan selama 15 minit.
5. Basuhkan muka seperti basuh. Dah siap!
Mudah, bukan? Nanti cuba lah amalkan setiap malam atau pagi. Perubahan pada kulit akan nampak ketara kalau anda konsisten amalkan.
Selamat mencuba!
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download
sekarang!