Tidak dinafikan penggunan produk kolagen kini ada antaranya tidak sesuai diamalkan dan lebih menakutkan boleh mendatangkan kesan sampingan pada kesihatan diri.

Namun begitu, ada juga antaranya yang baik untuk tubuh badan kita. Seperti perkongsian Dr Zubaidi Hj Ahmad ada beberapa faktor perlu diambil tahu sebelum membelinya di farmasi.

MAHU MENCARI PRODUK KOLAGEN YANG TERBAIK?

Saya ingin berkongsi tentang tips memilih produk kolagen yang terbaik. Produk kolagen ini tidak sesuai diamalkan oleh semua orang. Jadi dapatkan nasihat dulu dari doktor yang merawat.

Di farmasi juga terdapat banyak pilihan untuk memilih produk kolagen. Sebelum pilih, bincang dulu dengan ahli farmasi yang bertugas .

Ada Beberapa Tips Pemilihan

1. Ambil bersama vitamin C
Tubuh kita tidak menghasilkan vitamin C. Kolagen yang menjadi sebahagian struktur asas kulit pula tidak dapat menghasilkan kolagen tanpa Vitamin C. Vitamin C diperlukan untuk merangsangkan penghasilan fibroblast, dan meningkatkan penghasilan kolagen.

IKLAN

Jadi vitamin C sangat penting untuk menjadikan kulit menjadi pejal dan kelihatan lebih muda. Selain itu vitamin C mempunyai sifat antioksida yang melindungi DNA sel-sel kulit dari serangan elemen radikal bebas. Ambil vitamin C antara 500mg-1000mg untuk mendapatkan kesan yang baik. Maksima dos vitamin C adalah 2000mg sehari.

Masuk Umur 30an, Eloklah Pilih Produk Kolagen Terbaik Di Farmasi

2. Boleh diambil bila-bila masa
Kolagen boleh diambil bila-bila masa walaupun ada beberapa saranan untuk diambil pada waktu-waktu tertentu. Jika kita ambil pada waktu pagi (perut kosong) ia akan menyerap dengan lebih baik. Jika diambil pada waktu malam, ia dikatakan dapat membaiki tisu dengan lebih baik.

IKLAN

Tak kisah lah mahu mengambilnya pada bila-bila masa. Kolagen yang dimakan akan dihuraikan kepada asid amino. Dalam tubuh, asid amino ini digunakan untuk menghasilkan kolagen. Tidak semua asid amino yang kita makan dapat menghasilkan kolagen. Jadi dengan mengambil suplemen kolagen, diharapkan asid amino ini telah sedia untuk dijadikan kolagen.

3. Pilih kolagen jenis I dan III untuk kebaikan kulit
Terdapat pelbagai jenis kolagen (sekurang-kurangnya 28 jenis kolagen) dan setiap satunya mempunyai kelebihan dan fungsi yang tersendiri. Untuk kulit pilihlah kolagen jenis I dan III, kebanyakannya dari sumber haiwan seperti lembu, kerbau atau kambing. Ada juga dari sumber ikan seperti pada kulit dan sidik ikan talapia.

Kolagen jenis I terdapat banyak pada kulit, juga bahagian dalam tubuh seperti sendi, tulang dan tendon.

IKLAN

Kolagen jenis III lebih khusus pada kulit yang menyebabkan kekenyalan (elasticity) kulit. Dalam banyak kajian menunjukkan penghasilan kolagen jenis III ini semakin berkurangan dengan banyak (berbanding kolagen jenis I) apabila kita semakin berusia. Tidak hairanlah bila memasuki umur 50an terdapat banyak perubahan pada kekenyalan kulit. Kulit mula berkedut dengan lebih jelas.

4. Mula menjaga kesihatan kulit apabila masuk umur 35 tahun.
Tahap kolagen dalam tubuh mula berkurangan pada usia 30an. Faktor genetik, pemakanan, kehamilan, stress, tidak cukup rehat dan pencemaran akan menyebabkan kulit muka akan kelihatan lebih tua dari umur yang sebenar. Penghasilan kolagen yang berkurangan ini bermula seawal umur 30an dan menurun 1% pada setiap tahun.

Tubuh kita akan mengalami keseimbangan antara penghasilan dan kerosakan kolagen. Semasa muda tubuh lebih menghasilkan kolagen, sementara apabila berumur tubuh mengalami lebih banyak kerosakan kolagen.

Pengambilan kolagen dari makanan atau suplemen tidak memban

Selain itu:  Wanita Cipta Idea Buat Sauna Portable Bantu Turunkan Berat Badan. Jimat Masa & Lebih Selamat!
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI