Menjadi impian setiap wanita meniliki wajah yang lembut, halus dan flawless. Tidak perlukan rawatan mahal sebaliknya anda boleh gunakan saja bahan tradisional untuk mendapat hasil diingini.
Bukan saja jimat, kita juga mempunyai banyak masa untuk rawatan ini lakukan di rumah saja menggunakan bahan dapur yang mudah didapati.
Perkongsian dari Sahira Lim memberitahu petua bagi mendapatkan kulit yang licin, halus dan berseri-seri tanpa guna modal besar.
Dia hanya menggunakan bahan dari manjakani yang dibuat masker untuk dipakai di wajah.
Khasiat manjakani selain mampu merawat wajah kusam, ia juga boleh digunakan untuk kulit tona tidak serata, merawat kulit bernanah, blackhead, whitehead atau menghilangkan kesan jerawat.
Dan kita akan lihat hasilnya kulit jadi lembut dan sebu seperti kulit bayi. Untuk hasil lebih efektif, amalkan pemakaiannya tiga kali seminggu bagi kulit normal dan setiap hari bagi yang mempunyai kulit kronik.
Cantik & Jimat Guna Bahan Alami, Buat Masker Manjakani Homemade
Ini bahan-bahannya
1- biji manjakani
2- minyak zaitun ( ira guna minyak zaitun soft gel je)
3- ira guna sedikit air
Ads
Khasiatnya Manjakani
– Mengecilkan jerawat dan pori di wajah
Khasiat minyak zaitun
– Sangat bagus dalam merawat luka-luka kesan jerawat
– Memberi kelembapan pada kulit wajah
Cara Membuat:
Ads
Mula-mula tumbuk biji manjakani. Ira guna gred AA tapi apa sahaja jenis gred pun x menjadi satu masalah sebenarnya.
Kemudian, masukkan dalam blender kering dan blender sehingga halus. Ini hasil selepas blender dan kalau rajin boleh tapis untuk jadikan serbuk ni lebih halus.
Campurkan dengan minyak zaitun.
Banyak lagi bahan campuran lain yang mampu merawat
-pori2 besar di kulit muka
Ads
– lingkaran gelap bawah mata
– blakchead
Haaa tipsnya nnty kita share, tapi hanya perlu campur dgn manjakani masker sahaja tau
Tambah sedikit air dan gaulkan sehingga menjadi paste macam ni
Okay sapukan di wajah anda dan tunggu sehingga 5-15minit sehingga kering dan bilas wajah dengan air suam dan gosok2 untuk dijadikan scrub muk
– sangat membantu bagi membuang sel kulit mati tau
*Jangan bimbang kalau muka jadi kuning disebabkan air dari masker tadi. Itu ada khasiat tu
Kalau sapu ketulan ais timun dan madu pada kulit, anda yang ada masalah jerawat pasti akan rasa lega. Sebab khasiat timun boleh dijadikan sebagai mask, scrub, dan torner yang sememangnya bagus digunakan pada kulit wajah.
Hah, madu pula elok digunakan untuk pelembab dan pembersih pada wajah. Jangan risau, anda boleh cuba dulu cara ini perlahan-lahan.
Jom Buat Ketulan Ais Timun
Ini bahan-bahannya, cukup dua bahan sahaja.
Timun
4 Sudu madu
Cara buat:
Kisarkan timun bersama air supaya mudah untuk dihancurkan. Selepas siap dikisar, masukkan ke dalam mangkuk. Kemudian bagi melembabkan lagi kulit anda, masukkan empat sudu madu lebah dan gaul sehingga sebati. Masukkannya ke dalam ice tray sehingga 24 jam.
Setelah dibekukan, gunakan satu biji ais tersebut dan gosokkan secara lembut pada wajah. Dilakukan secara selang sehari, kesannya, kulit akan menjadi lembab dan jerawat akan kecut.
Bagi anda yang nak jimat dan mempunyai kulit muka sensitif dengan bahan kimia yang ada dalam produk wajah, molek lah guna petua cantik ini, ya.
Dah sudah tahu rahsia cantik, anda jangan lupa cuba ya!
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Jom, cuba cerahkan kulit guna tomato! Mungkin ramai yang sudah cuba tetapi tidak pakai konsisten dan rasa agak rumit nak buat.
Jangan risau, saudari Liya ada kongsikan 3 cara yang mudah untuk anda amalkan dalam rutin kecantikan. Yang penting rajin!
Tomato memang membantu membuangkan sel kulit mati, tighten pores and prevent acne.
Cara Yang Pertama
Potong 2 tomato yang sudah dicuci. Kemudian gosok di wajah mula dari dahi, turun ke pipi and then dagu. Pastikan air dari buah tomato and sari buah tomato tu ada pada kulit anda. Kemudian biarkan dalam 10-15minit. boleh bilas dengan air.
Cara Yang Kedua
Hiris tomato halus halus supaya senang nak letak pada wajah. Letak dekat dahi pipi dan dagu. Hati-hati kalau airnya masuk dalam mata, pedih nanti. LBiarkan 10 minit dan gosok pada wajah bagi serata, kemudian boleh bilas.
Cara Yang Ketiga
Hancurkan tomato dan buat buat masker. Biarkan dalam 10-15 minit, boleh bilas!
Selain tu untuk exfoliate bahagian scrub anda boleh add on gula. Untuk masker, boleh add perahan lemon. Atau guna tomato saja pun boleh. Semua bahan ini sangat membantu pulihkan kulit wajah dan jadikan cerah semula jadi.
Senang, bukan? Bukan satu tetapi tiga petua guna tomato. Jangan lupa cuba semua petua ini, ya!
Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Untuk tujuan keselamatan, semua pengimport mentega kacang JIF digesa menarik balik produk berkenaan dari pasaran.
Pemeriksaan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dan Sistem Maklumat Keselamatan Makanan Malaysia (FoSIM) mendedahkan produk berkenaan merupakan barangan import ke negara ini.
Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dalam satu kenyataan hari ini berkata, KKM mendapati produk berkenaan dikhuatiri tercemar dengan bakteria salmonella melalui notifikasi daripada International Food Safety Authorities Network (INFOSAN).
“Notis tersebut menyatakan bahawa Pihak Berkuasa Dadah dan Makanan, Amerika Syarikat (USFDA ) mengarahkan penarikan semula mentega kacang Jif yang dijangkiti Salmonella dengan nombor kumpulan 1274425 sehingga 21404425, dengan 425 di nombor digit terakhir 425, kerana telah tercemar dengan bakteria Salmonella.
“Mentega kacang tersebut telah diedarkan ke beberapa negara termasuk Kanada, Thailang, Honduras, Sepanyol, Jepun, Korea, Taiwan, Singapura dan Malaysia,” kata Tan Sri Dr Noor Hisham.
Tambahan lagi, Kementerian Kesihatan Malaysia bersama Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM), akan terus memantau semua kumpulan barang terlibat melalui pintu masuk ke Malaysia.
Salmonella merupakan sejenis bakteria yang boleh menjangkiti daging, telur, buah-buahan, sayur-sayur-sayuran dan makanan yang diproses yang boleh mengakibatkan keracunan makanan.
Salmonella merupakan sejenis bakteria yang boleh menyebabkan keracunan makanan sekiranya terdapat dalam makanan seperti daging, ayam, telur, buah-buahan, sayur-sayuran dan makanan yang telah diproses, jika aspek kebersihan diabaikan atau makanan tidak diproses dengan sempurna.
Sebarang maklumat atau kemusykilan, pengguna boleh menghubungi Pejabat Kesihatan Daerah yang terdekat atau menyalurkannya melalui laman web http://moh.spab.gov.my atau laman facebook Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) www.facebook.com/bkkmhq.