elak wajah cepat tua

Ya, suatu masa semua orang akan berkedut juga tetapi sekurang-kurangnya anda ada usaha untuk elak wajah cepat tua daripada umur. Bukan habiskan duit beribu untuk cucuk sana sini tetapi cukup 3 langkah ini sahaja.

Elak Wajah Cepat Tua, Pakar Kulit Kata Cukup 3 Langkah Ini

Menurut sumber tentang kecantikan wajah, ada tiga produk siang hari yang pakar dermatologi jelaskan ada cara yang berkesan untuk meminimumkan kesan penuaan mengikut jenis kulit masing-masing.

Elak Wajah Cepat Tua, Pakar Kulit Kata Cukup 3 Langkah Ini

Ingat ya, anda wajib melakukan rutin secara konsisten di bawah ini pakar dermatologi memecah tiga produk yang anda perlu lakukan dalam harian.

1. Pembersih yang lembut

Cuci lah muka tu walau cuma sekali sehari. Tetapi jika anda jenis pakai mekap tebal, pastikan dua kali cucian dibuat, itu paling selamat untuk elakkan jerawat muncul.

IKLAN
@skinholicbysyiro Siapa baru tahu tips ni? #syiroskintips #tiktokskincare #cleansingtips #skintokcommunity ♬ Itywtd – Tyler the creator

Pastikan bersihkan wajah dengan sabun lembut dan tidak keringkan kulit, ini penting untuk mengeluarkan sisa produk yang telah anda gunakan seharian.

Elak Wajah Cepat Tua, Pakar Kulit Kata Cukup 3 Langkah Ini

IKLAN

2. Serum antioksidan dengan vitamin C dan asid ferulik

Mencipta penghalang untuk melindungi kulit daripada radikal bebas adalah kunci.  Pakar mencadangkan menggunakan serum yang mengandungi kedua-dua vitamin C dan asid ferulik hasil gabungan kuasa antioksidan dan keupayaan untuk membawa sinaran pada kulit.

Vitamin C pada kepekatan sekitar 12 peratus membantu dengan pigmentasi dan menyokong sintesis kolagen.  Selain menjadikan vitamin C tersebut lebih berkesan, asid ferulik juga akan membantu meningkatkan ketegasan kulit sambil melembapkan dan memberikan kesan anti-radang.  Dan jika kulit anda sangat kering?  Cari formula dengan vitamin E.

Elak Wajah Cepat Tua, Pakar Kulit Kata Cukup 3 Langkah Ini

IKLAN

3. SPF yang cukup

Kalau dah pakai pencuci dan pelembap, pastikan anda ada juga sunscreen untuk melindungi kulit pula! Inilah anti penuaan paling utama, guna yang ada SPF tetapi persoalannya, adakah anda perlu menggunakan pelembap juga sebelum sapu sunscreen? Ia bergantung pada kulit anda.

Selain itu:  Bermata Cantik & Dilabel Angelina Jolie Malaysia, Rupanya Dari 'Baby' Puteri Sarah Dah Pakai Contact Lens

Sebagai contoh, menggunakan SPF spektrum luas dan bukannya pelembap, sama ada untuk menggunakan krim tambahan bergantung pada perasaan kulitnya setiap pagi.  Jika anda menggunakan pelembap, pastikan mengandungi asid hyaluronik atau seramida dan letakkannya selepas serum anda tetapi sebelum SPF.

Hah, dah tahu cara macam mana nak elak wajah cepat tua dari umur anda, maka amalkan tip ini ya!

kredit video: skinholicbyshiro

Lubuk konten Kesihatan dan penjagaan diri segalanya di seeNI. Rapi kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI